Λίπη και λιπαρά: αξίζουν μία θέση στη ζωή μας;

lipara-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2015

Μία συγκεκριμένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά δεν εγγυάται αυτόματα καλλίγραμμο και υγιές σώμα.


Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιζήμια για τον οργανισμό. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι ακόμα και τα λιπαρά έχουν τους δικούς τους λόγους ύπαρξης στο διατροφολόγιό μας.

Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για την αρμονική λειτουργία του οργανισμού
Το λίπος πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής, γιατί είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της παραγωγής των ορμονών, την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών και την ανάπτυξη των ιστών.

Το σώμα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα είδη των λιπών
Δεν είναι όλα τα λίπη επιβλαβή για την υγεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λάδι καρύδας. Πρόκειται για ένα κορεσμένο λίπος, το οποίο μετατρέπεται εύκολα σε ενέργεια από το σώμα αντί να αποθηκεύεται ως “κακό” λίπος. Μάλιστα, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ιδανικό για κάποιον που είναι διαβητικός, δεδομένου ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ ενδείκνυται και στην την απώλεια κιλών.

Τα τρανς λιπαρά είναι τα λεγόμενα “κακά” λίπη, που πρέπει να αποφεύγονται
Τα τρανς λιπαρά έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία, την υπέρταση και διάφορες καρδιακές νόσους. Ωστόσο, δε μπορούν πάντα να ανιχνευτούν. Δηλαδή, αν και είναι σχετικά εύκολο να αποφύγει κάποιος το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν μια μικρή ποσότητα τρανς λιπαρών, τα πιο επικίνδυνα είδη κρύβονται σε ψημένα τρόφιμα τύπου μπισκότα, στη μαργαρίνη, τα διάφορα σνακ και τις τηγανητές τροφές.

Καταναλώνοντας πολλά τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, επιβαρύνεται η υγεία του οργανισμού
Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, που συνήθως θεωρούνται υγιή λιπαρά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα, είναι πολύ υψηλότερα σε ωμέγα 6 από ωμέγα 3. Εάν τα χρησιμοποιεί κάποιος συχνά στη διατροφή του, μπορεί να προκαλέσει μία ανθυγιεινή ανισορροπία αυτών των σημαντικών λιπών, εξουδετερώνοντας στην ουσία  τα οφέλη τους.

Τα λίπη δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις
Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να έχουν κερδίσει μια κακή φήμη για την υγεία της καρδιάς αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα ακόρεστα λίπη συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επιλέγοντας υγιεινά λίπη μπορείτε ακόμη να προλάβει κάποιος και τον διαβήτη. Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και μερικά καρύδια είναι καλές πηγές ακόρεστων λιπών.

Οι τροφές χωρίς λιπαρά δεν εγγυώνται αυτόματα καλλίγραμμο σώμα
Μια διατροφή χωρίς λιπαρά, δε σημαίνει ότι κάποιος έχει απαλλαγεί δια παντός από το άγχος της κοιλιάς ή της περιφέρειας. Το κλειδί για τη σωστή απώλεια κιλών είναι η μείωση των θερμίδων και πολλά τρόφιμα χωρίς λίπος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που προσθέτουν θερμίδες αντί να συμβάλλουν στον περιορισμό τους.