Τι κρασί να πιείτε με τα θαλασσινά σας;

garides-mudia-krasi
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Με την Καθαρά Δευτέρα προ των Πυλών και τα θαλασσινά όλων των ειδών που μας περιμένουν, επιβάλλεται να δούμε με τι είδους κρασί θα πιούμε στην υγειά μας, έτσι ώστε να ευχαριστηθούμε τις γεύσεις της ημέρας.

Γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι και όλα τα (θαλασσινά) καλά μας περιμένουν σε μερικές ημέρες, όταν στο τραπέζι μας θα υπάρχει άφθονη λαγάνα, ταραμοσαλάτα, όσπρια και νοστιμιές της θάλασσας. Προτού πέσουμε με… πάθος στο καθαροδευτεριάτικο φαγοπότι, ας δούμε τι κρασί ταιριάζει στις γεύσεις της ημέρας, έτσι ώστε να ξέρουμε τι να προμηθευτούμε αν φάμε σπίτι ή να παραγγείλουμε, αν φάμε έξω.

Γαρίδες και καλαμαράκια με Sauvignon Blanc

Ο τρόπος που θα μαγειρευτούν οι γαρίδες παίζει σημαντικό ρόλο στο τι κρασί θα επιλέξετε, σε γενικές γραμμές, όμως, τo Sauvignon Blanc είναι ένα είδος ποικιλίας κρασιού που θα ταιριάξει ιδανικά, καθώς είναι το ελαφρύτερο από τα λευκά κρασιά και διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση. Σε περίπτωση που οι γαρίδες είναι κοκκινιστές, ένα ροζέ ή ερυθρό ελαφρύ κρασί θα ταιριάξει καλύτερα. Τα τηγανητά καλαμαράκια χρειάζονται ένα ελαφρύ, λευκό κρασί και το Sauvignon Blanc είναι και πάλι μια καλή περίπτωση συνδυασμού, ειδικά αν το καλαμάρι σας είναι γεμιστό με τυρί. Κανείς, όμως, δεν θα σας πει κουβέντα, αν προτιμήσετε να τα συνδυάσετε με μια παγωμένη μπίρα!

Καραβίδες με Ασύρτικο

Λόγω της πιο έντονης γεύσης και σκληρότητάς τους, τα πράγματα διαφοροποιούνται λίγο από τις γαρίδες, αλλά και πάλι ένα Sauvignon Blanc μπορεί να ταιριάξει ιδανικά. Το ίδιο και το Ασύρτικο. Αν πάλι τις προτιμήσετε με μακαρόνια, δοκιμάστε τες με Chardonnay.

Καβούρια με Chardonnay

Η ψίχα των καβουριών έχει μια γλυκύτητα και σίγουρα δεν θέλετε να την εξουδετερώσετε με ένα λευκό υψηλής οξύτητας ή ένα τανικό κόκκινο. Προτιμήστε ένα Chardonnay με λεπτή, ραφιναρισμένη γεύση, το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια και οστρακοειδή. Καλά θα ταιριάξει και ένα αφρώδες τύπου brut, όπως, επίσης, και ένα Sauvignon Blanc και πάλι. Αν θέλετε να το πάτε λίγο παραπέρα, το σάκε είναι η λύση σας.

Μύδια με Ροδίτη

Ο Ροδίτης είναι ιδανικό ξηρό κρασί για τα μύδια σας, με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, όπως επίσης και με καλό άρωμα. Καλή εναλλακτική αποτελεί και το γαλλικό ξηρό και λευκό Muscadet.

Χταπόδι με Ρομπόλα

Το αγαπημένο και λαχταριστό χταποδάκι αναζητά ένα λευκό κρασί πιο πλούσιο, για να αναδειχτεί και να διατηρηθεί η ισορροπία στη γεύση, όπως μια Ρομπόλα με ικανοποιητική ένταση και διάρκεια αρώματος. Το κρασί αυτό χαρακτηρίζεται από γεμάτο στόμα, με χαρακτηριστική οξύτητα που θα σας ικανοποιήσει. Μια άλλη καλή επιλογή, πάντως, με το χταπόδι, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι και το κλασικό, παραδοσιακό ούζο!

Στρείδια με σαμπάνια

Η λευκή σαμπάνια είναι γενικά ένα ιδανικό κρασί για όλα τα θαλασσινά, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς. Στην περίπτωση που έχετε στρείδια στο τραπέζι σας αποτελεί μια κλασική επιλογή, αλλά μπορείτε εναλλακτικά να τα συνοδέψετε και με μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα, που σίγουρα θα κάνει τη… δουλειά της και με το παραπάνω στην ανάδειξη της γεύσης τους.