Χρειαζόταν πραγματικά να σιγήσει το Μπιγκ Μπεν;

mpigk-mpen-big-ben-londino
ΤΡΙΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στις 21 Αυγούστου, η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν, του διάσημου ρολογιού στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, χτύπησε το μεσημέρι στις 12 ακριβώς και έπειτα σίγησε, λόγω εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου 4 χρόνια. Πόσο, όμως, αναγκαίο είναι να σιωπήσει ο διάσημος χτύπος της πόλης;

Για πρώτη φορά έπειτα από 158 χρόνια το δημοφιλές ρολόι-αξιοθέατο του Λονδίνου, Μπιγκ Μπεν, σταμάτησε να χτυπά λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες (δηλαδή πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ), πάνω στον πύργο και το ρολόι.

Αν και το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί, η καμπάνα θα σταματήσει να χτυπά και η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη, τουλάχιστον ανάμεσα σε βουλευτές, ενώ ακόμη και βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι δεν είναι λογικό το Μπιγκ Μπεν να σιγήσει για 4 χρόνια.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ωρολογοποιό και συντηρητή του Μπιγκ Μπεν για δεκαετίες, η αποφασή αυτή είναι «ανόητη» όπως εκτιμά ο ίδιος.

Ο Melvyn Lee, που γνωρίζει τον μηχανισμό του ρολογιού καλύτερα απ’ όλους, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα εμπόδια στο να χτυπά η καμπάνα κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το Μπιγκ Μπεν έχει μπει χωρίς λόγο εκτός λειτουργίας, ενώ και ο project manager που έκανε την επίβλεψη του πύργου στην τελευταία μεγάλη ανακαίνισή του στα μέσα του ’80, Rodney Perry, λέει ότι είναι παράλογο να σιγήσει η καμπάνα. Τότε, μάλιστα, συνέχισε να χτυπά σχεδόν όλο το διάστημα των εργασιών, οι οποίες κράτησαν 2 χρόνια, χωρίς να προκαλέσει κακό στην ακοή των εργατών.

Ο κύριος Lee είναι διατεθειμένος να δώσει συμβουλές για το πώς μπορεί να χτυπά η καμπάνα ενώ συνεχίζονται οι εργασίες και δεν αποδέχεται τις δηλώσεις ότι για να χτυπά τις ώρες που δεν γίνονται εργασίες, χρειάζεται μισή ημέρα δουλειάς.

Το τι θα επικρατήσει τελικά, μένει να το δούμε.