10 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε αν επισκεφθείτε την Μπανγκόκ

10-pragmata-pou-prepei-na-kanete-an-episkeftheite-tin-mpangkok

Ο εντυπωσιακός βουδιστικός ναός Wat Arun

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Η Μπανγκόκ ήταν κάποτε ένα μικρό εμπορικό κέντρο, αλλά σήμερα αποτελεί μια μοντέρνα πόλη που βρίσκεται πλέον στην κορυφή των τουριστικών προτιμήσεων. Με αφορμή τη νέα της εικόνα, δείτε 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όταν και αν βρεθείτε εκεί.

Σύμφωνα με το τρίτο ετήσιο Global Destination Cities Index της MasterCard, η Μπανγκόκ ( www.bangkoktourist.com ) είναι ο πλέον δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ξεπερνώντας έτσι ακόμη και το Λονδίνο ή το Παρίσι. Μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται ότι θα την έχουν επισκεφθεί σχεδόν 16 εκατομμύρια τουρίστες και αυτή η ραγδαία άνοδος δεν είναι τυχαία. Έχει εδραιωθεί στη Νοτιανατολική Ασία, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με το ένδοξο παρελθόν της και πραγματικά αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος.

Η Μπανγκόκ είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μενάμ, στις εκβολές του στον κόλπο του Σιάμ. Πολλές διώρυγες και παραπόταμοι διασχίζουν την πόλη και τη χωρίζουν σε μικρά νησιά, γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «Βενετία της Ανατολής». Κατά μήκος της όχθης υπάρχει ολόκληρη πλωτή πόλη από πλοιάρια και σχεδίες που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι. Το παλιό τμήμα της είναι πυκνοκατοικημένο με στενά δρομάκια και διώρυγες ενώ το νέο έχει σύγχρονα κτήρια, μεγάλους δρόμους και πάρκα.

Αν λοιπόν αποφασίσετε ένα… ταξιδάκι στην Μπανγκόκ, δείτε τι δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα…

Wat Arun (Ναός της Αυγής)

Η εντυπωσιακή «σιλουέτα» των πανύψηλων καμπαναριών του βουδιστικού ναού Wat Arun είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα σε αρχαίο στυλ Khmer και αναδεικνύεται με ένα περίτεχνο φλοράλ μοτίβο στολισμένο με πορσελάνη που από κοντά εντυπωσιάζει. Εκτός από την ομορφιά του, το Wat Arun συμβολίζει τη γέννηση της περιόδου του Rattanakosin και της ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας, αφού έπεσε ο Ayutthaya.

Μεγάλο Παλάτι και Wat Phra Kaew

Το Μεγάλο Παλάτι και το Wat Phra Kaew, εμπνέουν σεβασμό σε όσους έχουν περπατήσει σε αυτά τα ιερά εδάφη. Χτίστηκαν το 1782 και για 150 χρόνια ήταν το σπίτι των βασιλιάδων της Ταϊλάνδης και της βασιλικής αυλής. Το Μεγάλο Παλάτι συνεχίζει να έχει επισκέπτες που αντικρίζουν με δέος την όμορφη αρχιτεκτονική του και την έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ στο Wat Phra Kaew, μπορούν να θαυμάσουν την εικόνα του Βούδα, σκαλισμένη από ένα μόνο κομμάτι σμαραγδιού.

Πλωτή Αγορά

Η πρωτοπόρος των πλωτών αγορών, Damnoen Saduak, συνεχίζει να προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία, παρά την ολοένα αυξανόμενη παρουσία τουριστών. Φανταστείτε δεκάδες ξύλινες βάρκες με κουπιά να επιπλέουν φορτωμένες με φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή λουλούδια. Πωλητές τροφίμων γεμίζουν τα σκάφη τους με καζάνια και σχάρες ξυλάνθρακα, έτοιμοι να μαγειρέψουν ένα μπολ με noodles ή σουβλάκια θαλασσινών σε όποιον το ζητήσει.

Chinatown (Yaowarat)

Η Chinatown είναι μια πολύχρωμη, εξωτική και ευχάριστα χαοτική περιοχή γεμάτη με πάγκους αγοράς και τα περισσότερα καταστήματα χρυσού στην πόλη. Κατά τη διάρκεια μεγάλων εορτών όπως η κινεζική Πρωτοχρονιά και το Φεστιβάλ Χορτοφάγων, η ενέργεια και το πνεύμα των γιορτών ξεχύνονται σε όλη την πόλη και αν βρεθείτε στην Μπανγκόκ τέτοια εποχή θα έχετε την ευκαιρία να την ζήσετε στα καλύτερά της.

Ναός Wat Pho

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στον βουδιστικό ναό Wat Pho, πέρα από τον γιγάντιο Βούδα και παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ. Το Wat Pho φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή από τοιχογραφίες και γλυπτά διαχωρισμένα σε διάφορα θέματα, από τον πόλεμο, μέχρι την αστρονομία και την αρχαιολογία. Το μεγάλο συγκρότημα του ναού περιέχει ένα διαμορφωμένο κήπο με πέτρινα γλυπτά, στολισμένο με τζάμια από πορσελάνη, ένα κατάστημα σουβενίρ και το Κολέγιο της Παραδοσιακής Ιατρικής.

Ποταμός Chao Phraya

Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Μπανγκόκ, αφού το ποτάμι αλλάζει συνεχώς εικόνες, τη μέρα και τη νύχτα. Τα ταξί του νερού συνεχίζουν αδιάκοπα την πορεία τους φορτωμένα με ρύζι κι έχοντας ως φόντο λαμπερούς ναούς και πολυτελή ξενοδοχεία. Οι περιοχές από το Wat Arun μέχρι το οχυρό Phra Sumeru, φιλοξενούν μερικούς από τους παλαιότερους οικισμούς της Μπανγκόκ και εδικά την Bangkok Noi με τα εντυπωσιακά ξύλινα σπίτια στις υδάτινες οδούς.

Αγορά του Chatuchak

Κάποτε ήταν δημοφιλής μόνο μεταξύ των εμπόρων, αλλά πλέον η αγορά του Chatuchak αποτελεί ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν και οι τουρίστες. Το μέγεθός της και η ποικιλία των εμπορευμάτων προς πώληση, την κάνουν τον… παράδεισο κάθε αγοραστή. Υπάρχουν πάνω από 8 χιλιάδες πάγκοι και κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε και είναι ανοιχτή, την επισκέπτονται πάνω από 200 χιλιάδες τουρίστες σε αναζήτηση των καλύτερων προσφορών.

Οδός Khao San

Αν η Μπανγκόκ είναι η πόλη όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, τότε ο δρόμος Khao San, είναι το σημείο όπου τέμνονται αυτές οι δυο. Με ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, κομψά club με προσεγμένες μουσικές επιλογές, εκλεκτούς πάγκους αγοράς, κοκτέιλ μπαρ και εξωτικές γεύσεις που θα ξετρελαίνουν, κανείς δεν έχει αντισταθεί σε αυτό το μέρος.

Περιοχή Soi Cowboy

Η περιοχή Soi Cowboy, πήρε το όνομά της από το καπέλο που φορούσε ένας Αφροαμερικανός που άνοιξε το πρώτο μπαρ εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αυτή η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια, έχει μια πιο χαλαρό κλίμα διασκέδασης σε σχέση με το Patpong ή τη Nana Plaza. Τα χρώματα neon αναβοσβήνουν σε δρόμους που είναι κατά βάση γεμάτοι από μεσήλικες τουρίστες από το δυτικό κόσμο και την Ιαπωνία και από κορίτσια που απευθύνονται στο να ικανοποιήσουν τις… ανάγκες τους.

Το σπίτι του Jim Thompson

Ο Jim Thompson αφοσιώθηκε για τρεις δεκαετίες στην αναβίωση του μεταξιού της Ταϊλάνδης, αλλάζοντας τη βιομηχανία για πάντα. Αφού εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις ζούγκλες της Μαλαισίας, άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά που αντανακλάται στην τεράστια συλλογή του από έργα τέχνης και αντίκες της Ταϊλάνδης που εκτίθενται στο σπίτι του, που αποτελεί πια μουσείο ( www.jimthompsonhouse.com ). Από μόνο του είναι ένα υπέροχο συγκρότημα έξι σπιτιών ταϊλανδέζικης αρχιτεκτονικής που διατηρούν την αρχική τους δόξα.