Στοκχόλμη: η πόλη που ξέρει να γιορτάζει

stokxolmi-i-poli-pou-kserei-na-giortazei-poli-pou-kserei-na-giortazei

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Οι γιορτές στη μαγευτική Στοκχόλμη είναι μια εμπειρία που σίγουρα δεν θα ξεχάσετε ποτέ...

Δεκατέσσερα νησιά που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, μεσαιωνικά κτίρια που κόβουν την ανάσα και συνυπάρχουν με τα πιο μοντέρνα καφέ και εμπορικά κέντρα, πάρκα και άφθονο πράσινο στο γαλάζιο φόντο των καναλιών και ένα πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι και σώζεται αυτούσιο. Καλώς ήρθατε στη Στοκχόλμη.

Välkommen till Stockholm

Τη λένε Βενετία του Βορρά και όχι άδικα. Η Στοκχόλμη απλώνεται κομψή και καταπράσινη πάνω σε δεκατέσσερα νησιά, που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, ενώ το Αρχιπέλαγός της αποτελείται από 30.000 νησιά και νησάκια, ένα φυσικό τοπίο μοναδικό στον κόσμο.

Η Σκανδιναβία είναι από τους top προορισμούς για τα Χριστούγεννα και η Στοκχόλμη δεν θα σας απογοητεύσει. Οι δρόμοι γεμίζουν φωτάκια και υπέροχα στολίδια, τα ξωτικά ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά κι αν είστε λίγο τυχεροί ο ουρανός θα γεμίσει τις μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού που έχετε δει ποτέ στη ζωή σας.

Οι Σουηδοί έχουν λατρεία στα Χριστούγεννα και πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ιδιαίτερα γιορτινά φαγητά και γλυκά που δίχως άλλο θα μπορέσετε να απολαύσετε στα εορτινά δείπνα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Εσείς αφού φτάσετε στο αεροδρόμιο Arlanda ή Bromma, πάρετε το τραίνο και κατεβείτε στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Κι αφού τακτοποιηθείτε στο ξενοδοχείο σας, αρχίστε την περιπλάνησή σας. Πρώτος σταθμός; Φυσικά η Παλιά Πόλη.

Gamla Stan-Ταξίδι στον χρόνο

Η Παλιά Πόλη της σουηδικής πρωτεύουσας είναι σαν πύλη για ένα ταξίδι στον χρόνο. Άψογα διατηρημένη θα σας μεταφέρει κάπου στον μεσαίωνα. Στα στενά δρομάκια της μπορεί να βρει κανείς κάθε λογής μαγαζιά. Κι αν και, όπως και στο δικό μας Μοναστηράκι, το κιτς πολλές φορές κυριαρχεί, ευτυχώς εξισορροπείται όσο προχωράτε πιο βαθιά. Μαγαζιά με σουβενίρ, μικρά καφέ, εστιατόρια.

Ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων με τα στολίδια και τα φωτάκια, θα νιώσετε σαν να έχετε χαθεί σε παραμύθι και όπου να ‘ναι θα φανεί η πριγκίπισσα. Πράγμα διόλου απίθανο βέβαια αφού το βασιλικό παλάτι βρίσκεται εδώ στην Παλιά Πόλη και το ίδιο και ο καθεδρικός ναός που έγινε το καλοκαίρι ο βασιλικός γάμος της διαδόχου του θρόνου, Βικτώριας.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Stortorget και την χριστουγεννιάτικη αγορά που στήνεται εκεί κάθε χρόνο από το 1915 με μικρούς, κόκκινους πάγκους που πουλάνε glögg (ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά, κλασσικό σουηδικό ποτό των εορτών), γλυκίσματα και χειροποίητα αντικείμενα.

Djurgården-Το νησί με τα μουσεία

Ένα καταπράσινο νησάκι που το όνομά του σημαίνει «ζωολογικός κήπος». Είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης για περίπατο, αλλά και το σημείο που βρίσκονται πολλά από τα μουσεία της, όπως το Vasa, το Skansen, το πολιτιστικό μουσείο Nordiska (που αξίζει να επισκεφθείτε για μια γεύση της ζωής στη Σουηδία ανά τους αιώνες), το ενυδρείο, θέατρα αλλά και καφέ και εστιατόρια. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν στο λούνα-παρκ Gröna Lund και στο Junibacken, όπου θα ταξιδέψουν στον παραμυθένιο κόσμο της δημοφιλούς Σουηδής συγγραφέως Astrid Lindgren και άλλων παιδικών συγγραφέων, παρέα με την Πίπη την Φακιδομύτη και πολλούς ακόμη ήρωες.

Μουσείο Vasa-Το βυθισμένο πλοίο

Επιβλητική σιωπή επικρατεί όταν μπαίνει κανείς στο μουσείο Vasa, κατά πάσα πιθανότητα από το δέος που πιάνει τον επισκέπτη όταν βρεθεί μπροστά στο μοναδικό έκθεμα του μουσείου: το πολεμικό πλοίο Vasa που βυθίστηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης το 1628 και ανελκύστηκε 333 χρόνια αργότερα. Σε όσα μουσεία κι αν έχει βρεθεί κανείς δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί. Το πλοίο στέκεται σε δυσθεώρητα ύψη και κατά συνέπεια και το ειδικά σχεδιασμένο μουσείο. Το πλαισιώνουν 9 διαφορετικές εκθέσεις που «αφηγούνται» τον τρόπο ζωής στο πλοίο.

Skansen-Περπατώντας στην ιστορία

Ένα από τα παλαιότερα υπαίθρια μουσεία στον κόσμο, το Skansen θα σας ταξιδέψει στις τέσσερις γωνιές της Σουηδίας, σε μέρη αλλά και χρόνους μακρινούς. Τα κτίρια που θα δείτε, σπίτια, μαγαζιά, φάρμες, εκκλησίες, εργαστήρια, έχουν μεταφερθεί εδώ από όλη τη Σουηδία. Αν και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ωστόσο αν πέσετε σε πολύ κρύο ή χιόνι, θα είναι καλύτερα να προτιμήσετε κάποιο άλλο από τα πολλά μουσεία που βρίσκονται στο Djurgården.

Στο σπίτι του Βασιλιά Carl Gustav και της βασίλισσας Silvia

Το βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης είναι ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης και μετράει πάνω από 600 δωμάτια. Σε αυτό το παλάτι του δέκατου όγδοου αιώνα σε ιταλικό μπαρόκ στιλ ζει ο βασιλιάς και η βασίλισσα, αλλά και στεγάζονται πέντε μουσεία. Εδώ θα δείτε μεταξύ άλλων, θρόνους, βασιλικές άμαξες, πανοπλίες και βασιλικές περιβολές, ενώ δεν θα πρέπει να χάσετε με τίποτα την παρέλαση των στρατιωτών και την αλλαγή φρουράς.

Το Δημαρχείο: ένα ορόσημο της πόλης

Με τον ψηλό πύργο του και το εθνικό σουηδικό έμβλημα με τις τρεις κορώνες να τον στεφανώνουν, το Δημαρχείο της Στοκχόλμης αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Κλασικό δείγμα ρομαντισμού από αρχιτεκτονικής άποψης, το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα του, είναι φτιαγμένο από οχτώ εκατομμύρια τούβλα. Εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, καθώς και ο χορός που παραθέτει στη συνέχεια η βασιλική οικογένεια στους νικητές και τους συγγενείς τους.

“Ska vi fika?”

Το ρήμα fikar είναι ένα ρήμα που δεν μεταφράζεται και που στα σουηδικά σημαίνει περιφραστικά πάμε για καφέ και γλυκό. Η πόλη βρίθει μικρών καφέ, το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα καφέ δεν θα σας θυμίσουν σε τίποτα τις ελληνικές καφετέριες. Είναι συνήθως πολύ μικρά και αποτελούν ένα συνδυασμό καφέ και αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου. Μην φύγετε από τη Σουηδία χωρίς να δοκιμάσετε γλυκά: semla (ψωμάκι με κάρδαμο, γεμισμένο με αμυγδαλόπαστα και σαντιγί), kanelbulle (ψωμάκι από ζύμη με κανέλα και ζάχαρη), μηλόπιτα ή πίτα με βατόμουρα γαρνιρισμένη με σος βανίλια και smörgås το «ανοιχτό» σουηδικό σάντουιτς με ό,τι βάλει ο νους σας.

Χρήσιμες πληροφορίες...εκ των έσω

• Γυρνώντας μην παραλείψετε να φέρετε pepparkakor (χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ), σοκολάτες, godis (σουηδικά ζαχαρωτά), κουκλίτσες Πίπη η Φακιδομύτη και κρύσταλλα Kosta Boda και Orrefors.

• Η Στοκχόλμη είναι παράδεισος και για shopping. Χρήσιμο είναι να ξέρετε ότι στη Σουηδία οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου. Αναζητήστε στις βιτρίνες την ένδειξη REA. Με μια βόλτα στη σουηδική αγορά θα ανακαλύψετε εκτός από το γνώριμό σας από την Αθήνα H&M και πολλές ακόμη σουηδικές ή σκανδιναβικές μάρκες όπως τα Lindex, τα KappAhl, τα Bik Bok, το Vero Moda και το πολυκατάστημα Ahlens.

• Αν και στη Στοκχόλμη το κρύο έξω δεν αστειεύεται, ωστόσο θα ανακαλύψετε ότι στους εσωτερικούς χώρους κάνει ενίοτε αφόρητη ζέστη. Καλό είναι λοιπόν να υιοθετήσετε στο ντύσιμό σας το λεγόμενο “layering” δηλαδή πολλά πιο λεπτά ρούχα σε στρώσεις, από ένα, για παράδειγμα, πολύ χοντρό πουλόβερ που θα είναι αφόρητο στους εσωτερικούς χώρους.

• Αν και μια κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος επιβάλλεται, ίσως να μην είναι και ό,τι καλύτερο αν ο καιρός δεν είναι καλός. Αντικαταστήστε τη σε αυτή την περίπτωση με το tour της πόλης με λεωφορείο.

Πού θα μείνετε:

Στο Grand Hotel στο κέντρο της πόλης, με τα υπέροχα δωμάτια σε μπαρόκ στιλ: www.grandhotel.se. Στο First Hotel Reisen πάνω στη θάλασσα. Μην παραλείψετε να εκμεταλλευτείτε την εσωτερική πισίνα και τη σάουνα ( www.firsthotels.com) . Στο μικρό και ζεστό Hotel Stureplan( www.hotelstureplan.se) .

Πού θα φάτε;

Σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια της Gamla Stan. Στο Mårten Trotzig, για σουηδική κουζίνα, στο Frantzén/Lindeberg, το πιο hot εστιατόριο της φετινής χρονιάς και στο εντυπωσιακό Le Rouge για ιταλική και γαλλική κουζίνα, αν η σουηδική δεν αποδειχτεί τελικά του γούστου σας.

Μια κάρτα με οφέλη

Στην περιπλάνησή σας μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε και την Stockholmskortet. Πρόκειται για μια τουριστική κάρτα που κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ και σας εξασφαλίζει δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο και μετρό, πρόσβαση σε 80 αξιοθέατα και πολλά ακόμη οφέλη.

God Jul och Gott Nytt År, λοιπόν, που θα πει στα σουηδικά Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ