Τι πρέπει να δείτε και να κάνετε αν βρεθείτε στη Σεούλ

bukchon-hanok-village-seoul

Το παραδοσιακό χωριό Hanok στην περιοχή Bukchon της Σεούλ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η πολύπαθη πόλη της Σεούλ, είναι σήμερα ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορίας, μοντέρνας κουλτούρας, πολιτισμού και παράδοσης.

H πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, αποτελεί πλέον ένα μοντέρνο αστικό κέντρο, με πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, στα όρια των περιχώρων της και είναι μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις στον κόσμο. Είναι το πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό κέντρο της χώρας, καθώς επίσης και διεθνές κέντρο για πολλές οικονομικές και επιχειρησιακές οργανώσεις, ενώ θεωρείται μια από τις κορυφαίες 20 «παγκόσμιες πόλεις ποιότητας».

Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, η πολύπαθη Σεούλ, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από στάχτες και ερείπια μετά τον καταστροφικό πόλεμο της Κορέας. Από τότε όμως έχει αποκτήσει τελείως διαφορετική εικόνα και έχει αναγεννηθεί, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της μοναδικά αξιοθέατα και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και ψυχαγωγία.

Για μια ιδέα της ταραγμένης ιστορίας της και ιδιαίτερα της σχέσης της με τους κοντινούς γείτονές της, αξίζει να ξεκινήσετε από μνημείο πολέμου της πόλης, που περιλαμβάνει ένα τεράστιο στρατιωτικό μουσείο ιστορίας, με πολεμικά άρματα, αεροπλάνα και όπλα και να… συνεχίσετε με πολλά ακόμη σημεία που αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα και την παράδοση της πόλης.

Παλάτι Gyeongbok: η βασιλική κουλτούρα της Κορέας

Αυτή η πρώην έδρα εξουσίας, είναι ίσως το πιο διάσημο βασιλικό παλάτι της Κορέας. Είναι δύσκολο να το παραβλέψετε, δεδομένης της θέσης του στο βόρειο άκρο της κύριας λεωφόρου της Σεούλ, Sejongro, σε απόσταση αναπνοής από το Blue House (κατοικία του προέδρου). Το παλάτι Gyeongbok χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1300 και έχει καταστραφεί και ανακατασκευαστεί πολλές φορές.
Διατίθενται και ξεναγήσεις στα Αγγλικά, περίπου τρεις φορές την ημέρα, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την αρχιτεκτονική παράδοση της Κορέας και τα έθιμα της αυλής. Αφιερώστε τουλάχιστον μία ώρα για να περπατήσετε γύρω από τα κτήρια και στις αίθουσες του παλατιού.

Παραδοσιακό χωριό Bukchon Hanok Village: μια ματιά στην παραδοσιακή Κορέα

Ο ορίζοντας της Σεούλ είναι λίγο βαρετός και μονότονος, με πολυώροφα κτήρια διαμερισμάτων. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μια γεύση της παραδοσιακής Σεούλ, το χωριό Hanok στην περιοχή Bukchon, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά για το πως ήταν η ζωή στο παρελθόν.
Αυτά τα απλά αλλά λειτουργικά και όμορφα παραδοσιακά σπίτια με τις μικρές αυλές, ήταν το κέντρο αυτού που θεωρούνταν σημαντική οικογενειακή ζωή της Κορέας, κατά την κομφουκιανή κουλτούρα.

Πολλά από τα κτήρια hanok σε αυτή τη γραφική περιοχή, έχουν πλέον μετατραπεί σε εστιατόρια, τεϊοποτεία και άλλα καταστήματα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια άποψη και του εσωτερικού τους.

Ψαραγορά χονδρικής Noryangjin: τα πιο φρέσκα και εκλεκτά θαλασσινά

Αυτή η τεράστια αγορά χονδρικής με θαλασσινά, είναι μία από τις μεγαλύτερες και έχει τις ρίζες της 80 και πλέον χρόνια πριν. Τα καταστήματα παρατάσσονται στη σειρά και διαθέτουν δεξαμενές γεμάτες με σχεδόν κάθε ζωντανό θαλάσσιο οργανισμό -και μάλιστα όλα φρέσκα! Βρείτε αυτό που ψάχνετε, συγκρίνετε τις τιμές, παζαρέψτε και αγοράστε τα πιο φρέσκα θαλασσινά της Σεούλ.
Το ωμό ψάρι σασίμι, τα φιλέτα ψαριών και τα οστρακοειδή είναι δημοφιλείς επιλογές, όπως και τα μικρά χταπόδια και μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε να σας τα ετοιμάσουν και να τα μαγειρέψουνε εκεί, για λίγα χρήματα παραπάνω.

Πάρκα ποταμού Han: ψυχαγωγία κατά μήκος του ποταμού

Αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από το χάος και τη φασαρία της πόλης, τα διάφορα πάρκα στον ποταμό Han, προσφέρουν δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα. Διαθέτουν πολλούς ποδηλατοδρόμους για τους λάτρεις της ποδηλασίας και μονοπάτια για τρέξιμο για όσους θέλουν να κάνουν τη γυμναστική τους με μια υπέροχη θέα κατά μήκος του ποταμού. Επίσης εκεί θα βρείτε παιδικές χαρές και σημεία με γκαζόν, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων και σκαφών.
Όταν επικρατεί καλοκαιρία, θα δείτε πολλούς να κάνουν πικνίκ με φίλους και συγγενείς, ενώ μπορείτε ακόμη και να παραγγείλετε να σας φέρουν φαγητό εκεί.

Αγορά Gwangjang: φαγητό και ψώνια στην παλαιότερη αγορά της Σεούλ

Έχοντας ιδρυθεί το 1905, αυτή η παραδοσιακή αγορά έχει περίπου 5.000 ανεξάρτητα καταστήματα και προμηθευτές που πωλούν τα πάντα, από μεταξωτά και σατέν, μέχρι υψηλής ποιότητας παραδοσιακές κορεάτικες φορεσιές.
Τα προϊόντα είναι όλα τα υψηλής ποιότητας, αλλά οι τιμές δεν είναι ανεξέλεγκτες, καθώς πολλά καταστήματα πωλούν σε χονδρική και μάλιστα είναι ίδιας ιδιοκτησίας με τα εργοστάσια, που τα παράγουν.
Αφού περιπλανηθείτε στο λαβύρινθο των καταστημάτων, κατευθυνθείτε προς το ισόγειο, όπου αμέτρητοι πάγκοι, καταστήματα και πωλητές, διαθέτουν όλα τα είδη των παραδοσιακών κορεατικών λιχουδιών, από λουκάνικα με αίμα, μέχρι πικάντικο κέικ ρυζιού και πολλά ακόμη. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το bindaeddeok, μια αλμυρή κρέπα που παρασκευάζεται από ένα είδος φασολιού, λαχανικά και κρέας και σερβίρεται πολύ ζεστή. Απολαύστε την με ένα μπουκάλι makgeolli, ένα ανθρακούχο, αλκοολούχο ποτό από ρύζι και χορτάστε οικονομικά.

Όρος Bukhan: πεζοπορία και βόλτες στο ψηλότερο σημείο της Σεούλ

Με τη συντριπτική πλειοψηφία της Νότιας Κορέας να είναι ορεινή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ορειβασία και η πεζοπορία είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τους Κορεάτες. Αν και οι πιο διάσημες κορυφές και περιοχές βρίσκονται εκτός της Σεούλ, το Bukhansan που βρίσκεται στη πρωτεύουσα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή στη Σεούλ, στα 836,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αξίζει να το επισκεφτείτε.
Υπάρχουν πολλές διαδρομές για τις διάφορες κορυφές του, διαφορετικής δυσκολίας και όλες προσφέρουν εκπληκτική θέα της Σεούλ και της γύρω περιοχής.
Στο δρόμο προς τα κάτω, σταματήστε και ανταμείψτε τον εαυτό με ένα ελαφρύ γεύμα σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια.
Η ορειβασία είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βιώσετε τη φιλοξενία και τη ζεστή συντροφικότητα των Κορεατών που θα συναντήσετε στο δρόμο σας.

Νυχτερινή ζωή της Itaewon: το κέντρο της διασκέδασης

Αν και δεν είχε πολλή καλή φήμη, η περιοχή Itaewon έχει αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για φαγητό και ποτό στη Σεούλ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να απολαύσετε εκεί διεθνή κουζίνα, ενώ το βράδυ οι επιλογές είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Tα trendy lounge bars, γεμίζουν γρήγορα καθώς ο ήλιος αρχίσει να δύει, ενώ στα πιο δημοφιλή κλαμπ της περιοχής, θα δείτε ατέλειωτες ουρές τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και σίγουρα θα βρείτε αυτό που αναζητάτε για να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αγορά Namdaemun: αγοράστε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε

Η αγορά Namdaemun είναι ανοιχτή σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο (αν και μερικοί λιανοπωλητές κλείνουν την Κυριακή) και είναι ένα φανταστικό μέρος για να ψωνίσετε φθηνά ρούχα, οικιακά είδη, υφάσματα, κοσμήματα, αξεσουάρ, παιχνίδια, τρόφιμα, λουλούδια, χαρτικά είδη και συσκευές.
Είναι εύκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς υπάρχουν χιλιάδες καταστήματα στα 30 περίπου πολυώροφα κτήρια, αλλά και πολλοί υπαίθριοι πάγκοι πωλητών.
Αν πάλι πεινάτε, προτιμήστε τους δεκάδες πάγκους τροφίμων. Δοκιμάστε mandu gook, μια νόστιμη σούπα ζυμαρικών και άλλες τοπικές λιχουδιές.

Λουτρά jjimjilbangs: χαλαρώσετε και διώξτε το άγχος σας

Ακριβώς σαν τις διάσημες σάουνες των σκανδιναβικών χωρών, η Κορέα έχει τη δική του αναβαθμισμένη έκδοση λουτρών, που ονομάζονται jjimjilbangs. Αυτές οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλη την Σεούλ και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλες τις ηλικίες.
Με ένα μικρό αντίτιμο, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές αίθουσες χαμάμ, λουτρών και σάουνας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε peeling και μασάζ.

Myeongdong και Garosugil: δρόμοι για ατέλειωτες αγορές

Ενώ η οδός Myeongdong στη βόρεια πλευρά του ποταμού Χαν, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες που ψωνίζουν χωρίς «έλεος», οι μοντέρνοι κάτοικοι της Σεούλ προτιμούν για τα ψώνια τους την οδό Garosugil, στην περιοχή Sinsa.
Σε αυτούς τους δυο δρόμους θα βρείτε πολλές μπουτίκ και ανεξάρτητα καταστήματα που πωλούν της τελευταία λέξη της μόδας.
Στις γύρω περιοχές θα βρείτε πολλά δημοφιλή εστιατόρια και καφετέριες για ξεκουράσετε τα κουρασμένα από τα ψώνια πόδια σας.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]