Πώς είναι να κοιμάσαι στο πιο… παγωμένο ξενοδοχείο του κόσμου;

ice-hotel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Στη βόρεια Σουηδία, το Ice Hotel στο Jukkasarvi γιόρτασε τα 25α γενέθλιά του και είναι μια καλή ευκαιρία να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Τα δεδομένα είναι αξιόλογα: 9 χιλιάδες τόνοι πάγου, -37 βαθμοί Κελσίου και υπέροχη θέα των αρκτικών φώτων αρκούν για να προσελκύουν πάνω από 50 χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου.

Το Ice Hotel στο Jukkasarvi της βόρειας Σουηδίας διαθέτει 55 δωμάτια, ένα ice bar, όπως και ξωκλήσι στο οποίο παντρεύονται περίπου 80 ζευγάρια το χρόνο, ενώ οι επισκέπτες του πληρώνουν 520 ευρώ τη βραδιά για ένα αρκετά… κρύο δωμάτιο, ενώ μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω (όπως 900 ευρώ τη βραδιά) και να μείνουν μέσα στην πολυτέλεια, με bonus τη σάουνα.

Βρίσκεται 193 χιλιόμετρα μέσα στον αρκτικό κύκλο στη σουηδική Λαπωνία και κάθε χρόνο, για τις ανάγκες του, μαζεύονται τεράστια κομμάτια πάγου, σμιλεύονται και φυλάσσονται σε κατάψυξη όλο το καλοκαίρι και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν τα δωμάτια. Τον Απρίλιο, όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα πάντα λιώνουν. 

Το κρεβάτι, οι τοίχοι, το πάτωμα, το ταβάνι και τα διάφορα γλυπτά είναι όλα από πάγο και οι επισκέπτες του κοιμούνται μέσα σε ειδικά sleeping bag, φορώντας γάντια, μάλλινες κάλτσες, πάνω από πιο λεπτές, σκουφιά, μακριά, ειδικά εσώρουχα και διάφορα layers ρούχων από τα κατάλληλα υφάσματα, που θα εξασφαλίσουν κάποια ζεστασιά στους -30 βαθμούς Κελσίου –δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν κάποιος θελήσει να πάει τουαλέτα στη μέση της νύχτας.

Το ξενοδοχείο έχει δύο κανονικής θερμοκρασίας ρεσεψιόν και ένα επίσης ζεστό εστιατόριο που σερβίρει καυτή σοκολάτα και κρέας ταράνδου, ενώ παράλληλα παρέχονται και διάφορες ξεναγήσεις και δραστηριότητες, όπως snowmobile στα δάση και έλκηθρο συν την ευκαιρία να θαυμάσει κάποιος τα αρκτικά φώτα, ένα θέαμα που σίγουρα μπορεί να τον κάνει να ξεχάσει για λίγο το κρύο.