Τα «do's» και «don'ts» ενός ταξιδιού στην Ισλανδία

islandia1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Άνθρωποι αποφασίζουν σωρηδόν τα τελευταία χρόνια να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν την Ισλανδία. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι έρχονται αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες κατά την παραμονή τους εκεί. Ας μάθουμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε.

Μην ξεχνάτε ότι ο τουρισμός είναι μια νέα έννοια στην περιοχή

Η Ισλανδία έχει περίπου 320.000 κατοίκους. Προτού οι τουρίστες αρχίσουν να την επισκέπτονται σωρηδόν, στα περισσότερα αξιοθέατα της χώρας δεν υπήρχε η ανάγκη για ειδικά διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης. Πλέον η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση να ικανοποιηθεί αυτή την ανάγκη, διατηρώντας παράλληλα ανέγγιχτα τα μοναδικά φυσικά της τοπία.

Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική και μην υποτιμήσετε τα καιρικά δελτία

Είναι συχνό το φαινόμενο τουριστών που φορούν ελαφριά jackets ή πάνινα παπούτσια πάνω στον πάγο, που οδηγούν μέσα στον παγετώνα με ένα μικρό αυτοκινητάκι χωρίς θέρμανση ή που γλιστρούν μέσα σε τόνους μαύρης άμμου. Αν και το τοπίο της χώρας είναι άγρια όμορφο, πολλά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, αν οι επισκέπτες είναι προετοιμασμένοι. Επίσης, για τους ενδιαφερόμενους πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχουν σχοινιά στα σημεία που βρίσκονται καταρράκτες ή λόφοι για ορειβασία, αλλά ούτε και φωσφοριζέ σημάδια – κάγκελα – πινακίδες που να προειδοποιούν π.χ. για κάποιο γκρεμό, μιας και κάτι τέτοιο θα διέλυε την ομορφιά της περιοχής. Μια μέρα με ηλιοφάνεια επίσης, μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε χιονοθύελλα.

Οδηγείτε πάντα σωστά και πολύ προσεκτικά, διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις

Ποτέ μη σας περάσει από το μυαλό να κάνετε έστω και μια μικρή ατασθαλία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ούτε καν να βγείτε έξω από τις προβλεπόμενες γραμμές στην άσφαλτο. Είναι παράνομο, ενώ παράλληλα δημιουργείται ανεπανόρθωτη ζημιά στο ευαίσθητο περιβάλλον που ξεδιπλώνεται γύρω σας.

Εκτιμήστε τον χαρακτήρα των ντόπιων

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, οι Ισλανδοί είναι φιλόξενοι κι εγκάρδιοι άνθρωποι, ανοιχτόμυαλοι και με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Σεβαστείτε τα τοπικά ήθη, έθιμα και τους νόμους και εκείνοι θα σας εντάξουν αμέσως στην κοινωνία τους.

Πλυθείτε καλά με σαπούνι πριν εισέλθετε σε κάποια πισίνα

Χάρη στην ηφαιστειογενή της δράση, η Ισλανδία περιβάλλεται από αρκετές ιαματικές θερμές πηγές-πισίνες. Βασική προϋπόθεση για να εισέλθετε σε κάποια από αυτές είναι, για λόγους εθιμοτυπικούς αλλά και υγειινής, να πλυθείτε πρώτα πολύ καλά με σαπούνι. 

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]