Κεφαλονιά: τι αναμνήσεις μας χάρισε φέτος το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου

assos-kefalonia
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Το φετινό καλοκαίρι μας έβγαλε -μεταξύ άλλων- προς Ιόνιο μεριά, στο μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων, όπου ευχαριστηθήκαμε μπάνιο, εκδρομές, φαγητό και βόλτες.

Το φετινό καλοκαιρινό κάλεσμα ήρθε φέτος από την πλευρά του Ιονίου, και μια καυτή αυγουστιάτικη μέρα, φορτώσαμε το αυτοκίνητο, βάλαμε πρώτη για Κυλλήνη και, αφού επιβιβαστήκαμε στο καράβι, 1 ώρα και κάτι μετά, η σαγιονάρα μας πάτησε τη ζεστή άσφαλτο του Πόρου, λιμανιού της Κεφαλονιάς. Από εκείνη τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις, η ευρωζώνη και τα capital controls, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας όλο το καλοκαίρι, έπαψαν να υπάρχουν για 5 μέρες και τη θέση τους πήραν (ευτυχώς) τα παρακάτω.

Πρωινό καφεδάκι στην Άσσο με θέα τη θάλασσα
Η Άσσος είναι ένα πανέμορφο, βενετσιάνικο χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, από τα πιο γραφικά του νησιού. Με την παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική του κάνει τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά να… παίρνουν φωτιά και πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο ξεκίνημα ημέρας από ένα δροσερό καφέ πάνω από τη θάλασσα του πανέμορφου χωριού. Ή μάλλον μπορούμε: μια πρωινή βουτιά πριν τον καφέ.

www.wikipedia.com
Βαρκάδα στη λίμνη Μελισσάνη
Στα 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης (εκεί που μια δεκαπενταετία πριν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ γύριζαν το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι»), το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης μάς έκανε να τρομάξουμε και να εντυπωσιαστούμε ταυτόχρονα. Κατεβαίνοντας έναν υπόγειο διάδρομο και μπαίνοντας στη βάρκα, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα υπέροχο θέαμα, το οποίο συνέθεταν τα παγωμένα, μπλε νερά μιας λίμνης που βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μια μεγάλη τρύπα που επιτρέπει στον ήλιο να φωτίζει τα νερά και πλήθος σταλακτιτών. Το κακό ήταν ότι οι μυτεροί σταλακτίτες κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια μας. Το καλό ότι βρίσκονται εκεί ήδη 20 χιλιάδες χρόνια, χωρίς παρατράγουδα.  

Μακροβούτια στην Έμπλυση
Μπορεί ο Μύρτος να έχει το όνομα, τη χάρη και το βαθύ μπλε, μια άλλη μικρή παραλία, όμως, στα βόρεια της Κεφαλονιάς, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Φισκάρδο κέρδισε τις καρδιές μας –και τις βουτιές μας. Η παραλία Έμπλυση με το κατάλευκο βότσαλό της και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα ζεστά νερά της μας έκανε να βγούμε από τη θάλασσα μόνο όταν αρχίσαμε να αισθανόμαστε το δέρμα μας να «τσουρουφλίζεται» παρά τους τόνους αντηλιακού, ενώ οι βραχώδεις οριζόντιες στρώσεις στα πλάγια φιλοξένησαν τις βουτιές μας και μας έκαναν να νιώσουμε πάλι παιδιά. Παλιότερα είχαν αναφερθεί και εμφανίσεις δελφινιών, τα οποία, όσο κι αν περιμέναμε, δεν μας έκαναν τη χάρη.

Ριζότο θαλασσινών στην Ίριδα (Φισκάρδο)
Αν φτάσετε ποτέ στο γραφικό Φισκάρδο, βόρεια του νησιού, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην Ίριδα και να δοκιμάσετε το ριζότο θαλασσινών του εστιατορίου. Με πρωταγωνίστρια μια τεράστια, γευστική γαρίδα πάνω στο πιάτο και με τη…λιγούρα μας για θαλασσινά να χτυπάει κόκκινο, το γεύμα μας στην Ίριδα ήταν ό,τι έπρεπε για να ξεχάσουμε την τσουρουφλισμένη πλάτη, ενώ η ζεστή και φιλόξενη υποδοχή του μαγαζιού μάς έκανε να απολαύσουμε το γεύμα μας ακόμη περισσότερο, παρά τις ζαλισμένες σφίγγες που έμοιαζαν να έχουν την ίδια λιγούρα με εμάς.

Βόλτα στο Αργοστόλι
Το Αργοστόλι είναι η all-time classic επιλογή για βόλτα στην Κεφαλονιά. Όποιος φτάσει στην Κεφαλονιά και δεν περπατήσει στην πλατεία του Αργοστολίου, είναι σαν να πάει στην Αθήνα και να μην περάσει από το Σύνταγμα. Μόνο που στο Αργοστόλι φυσάει πιο θαλασσινός αέρας, η τεράστια πλατεία έχει μονίμως εκδηλώσεις και τα διάφορα εστιατόρια τριγύρω σού ανοίγουν (ξανά) την όρεξη, όσο κι αν νομίζεις ότι έχεις τελειώσει με το φαγητό για την ημέρα. Κι επειδή σίγουρα δεν θα γλιτώσετε από τα…δίχτυα του, κάντε μια βόλτα και στα τουριστικά μαγαζιά στους πλακόστρωτους δρόμους, οι οποίοι απέχουν πολύ από κυκλαδίτικο στυλ με τα στενά δρομάκια, αλλά και πάλι θα σας «πείσουν» να περπατήσετε χιλιόμετρα, χωρίς να το καταλάβετε και να ξοδέψετε μέρος από τα 60 ευρώ που μόλις βγάλατε από το ΑΤΜ.

Γνωριμία με τη μονάχους-μονάχους στην παραλία Φώκι
Ρηχά νερά, μικρή πράσινη παραλία με τα δέντρα να φτάνουν ως τη θάλασσα και guest εμφανίσεις από τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους. Όλα αυτά στην παραλία Φώκι, δίπλα στο Φισκάρδο, όπου η χαλάρωση είναι εγγυημένη και η απόφαση να τα μαζέψετε και να φύγετε δεν θα έρχεται ποτέ.

Ευγενικοί άνθρωποι
Όσο καλοί κι αν είστε στον προσανατολισμό, στην Κεφαλονιά αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα χαθείτε, δεν θα δείτε ποτέ την ταμπέλα για να στρίψετε για κάποιο χωριό, ενώ σε πολλά σημεία θα χρειαστεί να το παίξετε κορόνα-γράμματα για το αν πρέπει να στρίψετε δεξιά ή αριστερά. Ό,τι κι αν γίνει, μην τρομάξετε. Ρωτήστε. Οι ντόπιοι θα είναι πάντα πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν, να σας δώσουν πληροφορίες με την τραγουδιστή φωνή τους ή ακόμη και να σας δείξουν το δρόμο με το μηχανάκι τους, προκειμένου να μη χάσετε ούτε σπιθαμή αυτού του νησιού που υπόσχεται να φορτίσει στο 100% τις μπαταρίες σας για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τζούλια Τασώνη