Φενεός: η... Ελβετία της Κορινθίας!

feneos-i-elbetia-tis-korinthias

Φωτογραφία: http://feneos.info/

ΤΡΙΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Στη «σκιά» του Χελμού και της Ζήρειας, στη δυτική Κορινθία, βρίσκεται η περιοχή του Φενεού, που χαρακτηρίζεται από τοπία που παραπέμπουν σε εικόνες της Ελβετίας, με αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές, ενώ η απόστασή της από την Αθήνα την κάνει έναν δελεαστικό προορισμό για ολιγοήμερες εκδρομές.

Ο Δήμος Φενεού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας ( http://bit.ly/xyp2QB ), σε έντονα επικλινές έδαφος (υψόμετρο βάσης 912 μ. και κορυφής 1024 μ). Η αρχαία Φενεός ήταν πόλη-κράτος της Αρκαδίας και από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων και πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

Η ορεινή αυτή περιοχή εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο, στεφανωμένο από πυκνά δασώδη βουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το νομό Αχαΐας και νότια με το νομό Αρκαδίας. Περιλαμβάνει τμήμα του Χελμού, το μεγαλύτερο μέρος του όρους Κυλλήνη (ή Ζήρια- www.orosziria.gr ) και τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Γκούρας, Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Ταρσού, με έδρα τη Γκούρα.

Στα ερημοχώρια του Άνω και Κάτω Ταρσού, το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι το έρημο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου που φέρνει στον επισκέπτη συνειρμούς από Μετέωρα και προσφέρει θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια, ειδικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα.

Από την ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου -ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας- ο δρόμος οδηγεί στη Συβίστα, το Στενό και την Γκούρα. Μετά το Στενό συνεχίζει προς βορρά ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Όλβιου και η παράκαμψη δυτικά προς τον Ταρσό οδηγεί στο Φενεό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και το Λαογραφικό Μουσείο του, γεμάτο με μνήμες και παραδόσεις του τόπου.

Φωτογραφία: http://feneos.info/

Στη Γκούρα, θαυμάστε την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία, αλλά και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Εκεί θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες, αλλά και εμπορικά μαγαζιά όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπια κρέατα και παραδοσιακά προϊόντα.

Νότια της Γκούρας βρίσκεται το Μεσινό και πολύ κοντά του, λίγο δυτικότερα, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Φενεού. Στο Στενό, ένα όμορφο χωριό, σχεδόν ανέγγιχτο από το χρόνο- ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση για να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού, που πηγάζει από… τον πλάτανο της πλατείας, ευφυές τέχνασμα των κατοίκων. Ακολουθώντας το δρόμο βόρεια, που ακολουθεί την κοίτη του Όλβιου ποταμού, το τοπίο είναι απολαυστικό μέσα στο ελατόδασος.

Κοντά στην αρχαία Φενεό, στα 1.000 μ. υψόμετρο, βρίσκεται το χωριό Πανόραμα, με τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Ζήρειας και με καταπληκτική θέα, συναντάμε τη Μοσιά, χτισμένη σε πλαγιά πάνω από τον κάμπο με αμφιθεατρική κλίση και λίγο μετά, φθάνουμε στο Μάτι, γνωστό και ως Γκιόζα.

Φωτογραφία: http://feneos.info/

Η λίμνη Δόξα

Λίγο ψηλότερα από τη λεκάνη της Φενεού, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, βρίσκεται η καταγάλανη τεχνητή λίμνη Δόξα, σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία με την κατασκευή φράγματος εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών της περιοχής και έκανε την περιοχή ακόμη πιο όμορφη, χαρίζοντάς της οικολογικό ενδιαφέρον.

Η ιστορία της λίμνης του Φενεού φαίνεται ότι είναι πολύ παλιά και ακολουθεί την ιστορία της περιοχής. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο, ενώ στο δασωμένο βουνό δεσπόζει η μονή Φενεού. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για περιπάτους και για ποδηλατάδες, αλλά και για βόλτες με άλογα.

Φωτογραφία: http://feneos.info/

Πού θα φάτε και πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή και το φαγητό σας στην περιοχή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://feneos.info/index.php?option=com_sobi2&catid=7&Itemid=27&lang=el .

Πώς θα πάτε:

Από το Δερβένι, που βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Πατρών, θα ανηφορίσετε για Εβροστίνα και θα συνεχίσετε για Ταρσό, Στενό, Γκούρα (45 χλμ. από Δερβένι). Το Δερβένι απέχει 140χλμ. από την Αθήνα.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]