Ζάγκρεμπ: πού θα πάτε και τι θα δείτε στην πρωτεύουσα της Κροατίας

zagkremp

Τα σημάδια του πολέμου δεν είναι πλέον τόσο εμφανή στην πρωτεύουσα της Κροατίας

ΤΡΙΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Το Ζάγκρεμπ τα έχει όλα: μουσεία, γκαλερί, τεράστια πάρκα και μεσαιωνικά στοιχεία που θα σας κάνουν να ξεχάσετε –για λίγο– την απέραντη ακτή της χώρας.

Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κροατίας, αλλά λίγα πράγματα στην πόλη μαρτυρούν τα σημάδια του. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο και υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και ταξί για να φτάσετε εκεί. Το λεωφορείο θα σας κοστίσει Κ30 (4 ευρώ) και ένα ταξί Κ200 (γύρω στα 26 ευρώ) και η διαδρομή διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά, αναλόγως την κίνηση. Η αστική συγκοινωνία της πόλης είναι εύχρηστη και θα σας βγάλει σε όλα τα κεντρικά σημεία.

Περιήγηση στην πόλη
Το βόρειο τμήμα του Ζάγκρεμπ, το Gornji Grad είναι και το πιο ιστορικό κομμάτι και έχει διατηρήσει τα μεσαιωνικά στενά και δρόμους. Το νότιο κομμάτι της πόλης, το Donji Grad, οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα και έχει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Ακόμα πιο νότια, διασχίζοντας τον ποταμό Σάβα όπου κυριαρχεί η ψυχροπολεμική αισθητική στα σπίτια, θα συναντήσετε το Novi (Νέο) Ζάγκρεμπ. Το τελεφερίκ της πόλης, το οποίο έχει μια από τις μικρότερες διαδρομές στον κόσμο με μόλις 66 μέτρα απόσταση, αξίζει μια βόλτα, αφού στην κορυφή μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα του Ζάγκρεμπ. Μην παραλείψετε μια βόλτα στο πάρκο Ribnjak, που είναι μια όαση ανοιχτού χώρου στα στενά σοκάκια και δρόμους του Gornji Grad, όπου μπορείτε να δείτε και τμήματα των οχυρωμάτων της πόλης από το 15ο αιώνα. Ακόμη, στο πάρκο Zrinjevac τα καλοκαίρια γίνονται πολλές δωρεάν συναυλίες πουμπορεί να σας ενδιαφέρουν.

www.wikipedia.org

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου

Βόλτα στις εκκλησίες
Ξεκινώντας από το Gornji Grad, θα βρείτε τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ, που είναι το ψηλότερο κτίριο της Κροατίας. Ο ναός του 13ου αιώνα ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από έναν καταστροφικό σεισμό το 1880, αλλά παραμένει μαγευτικός. Μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά μεταξύ 10:00 και 17:00 και από 13:00 τις Κυριακές (έχει πέντε λειτουργίες κάθε Κυριακή πρωί). Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Crkva Sv Marka), που χτίστηκε και αυτή τον 13ο αιώνα, έχει πολύχρωμα κεραμίδια που σχηματίζουν το οικόσημο του Ζάγκρεμπ και της Κροατίας. Μέσα θα βρείτε αγάλματα και γλυπτά του Ιβάν Μέστροβιτς και μπορείτε να την επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια των λειτουργιών, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ώρα για ψώνια
Η κεντρική αγορά του Ζάγκρεμπ λειτουργεί από το 1926 και βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία στο Dolac, όπου καθημερινά μπορείτε να θαυμάσετε και να γευτείτε τοπικό ελαιόλαδο, μέλι και τυριά. Η αγορά λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6:30 έως τις 15:00, τα Σάββατα έως τις 14:00 και τις Κυριακές έως τις 13:00. Πέρα από τις αγορές όμως, θα βρείτε και πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα. Στην πλατεία Britanski λειτουργεί και μια μεγάλη λαχαναγορά καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι το μεσημέρι (Κυριακές 8:00 με 14:00) και μετά μετατρέπεται σε αγορά με αντίκες. Στο Take Me Home θα βρείτε έξυπνα παιδικά παιχνίδια και ιδιόμορφες λάμπες, με μεγάλη έμφαση στο design. Στο Crop θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τοπικά κρασιά και βιολογικά προϊόντα.

commons.wikimedia.org

Το Μουσείο Mimara

Τουρ στα μουσεία
Το Ζάγκρεμπ είναι γεμάτο μουσεία, με το Musej Mimara να είναι το κεντρικό μουσείο με έργα από τον Βερονέζε, τον Βαν Ντάικ και τον Ρενουάρ. Το Horvath είναι μια γκαλερί που ειδικεύεται σε Κροάτες καλλιτέχνες, όπως ο Zilic Davor και ο Malovec Hrvoje. Στη Moderna Galerija θα βρείτε έργα από Κροάτες δημιουργούς του 19ου και 20ου αιώνα, όπως οι Zlatko Bourek και Milan Steiner. Περισσότερα γλυπτά του Μέστροβιτς θα βρείτε στο Atelijer Mestrovich, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «Κροάτης Ροντέν». Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης, το Musej Suvrememe Umjetnosti, εγκαινιάστηκε το 2009 και έχει προσθέσει μια καλλιτεχνική πινελιά σε μια σχετικά αδιάφορα περιοχή του Ζάγκρεμπ . Στο εντυπωσιακό κτήριο από γυαλί και τσιμέντο στεγάζονται πάνω από 12.000 έργα Κροατών δημιουργών, όπως οι Milivoj Uzelac και Josip Seissel. Ίσως το πιο ασυνήθιστο μουσείο της πόλης είναι των «τελειωμένων σχέσεων», το Museum of Broken Relationships, το οποίο άνοιξε το 2010 ένα ζευγάρι των οποίο η σχέση –προφανώς- έληξε. Στο μουσείο θα βρείτε διάφορα αντικείμενα και σύμβολα της παλιάς τους αγάπης. Λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 9:00 και 22:30.

commons.wikimedia.org

Το ηλιοβασίλεμα όπως φαίνεται από το Gornji Grad

Πού να φάτε
Οι επιλογές σας στο Ζάγκρεμπ είναι πάρα πολλές, ειδικά εάν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη και έχετε διάθεση για εξερεύνηση. Αν είστε του ψαριού, το Restoran Pod Grickim Topom σερβίρει υπέροχο φιλέτο γλώσσας με λευκό κρασί για περίπου 20 ευρώ. Για ξιφία θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο Donji Grad για το Ristorante Carpaccio. Για κάτι πιο παραδοσιακό, στο Fajn θα δοκιμάσετε τα gnudi (μικρά μαλακά ντάμπλινγκ) με κατσικίσιο τυρί και ντομάτα. Αν θέλετε να τιμήσετε την υψηλή γαστρονομία του Ζάγκρεμπ, στο Bistro Esplanade θα βρείτε πιο εξωτικά πιάτα, όπως πεσκανδρίτσα με καρύδα και σάλτσα κάρυ.

Πού να μείνετε
Αν ψάχνετε κάτι οικονομικό και κεντρικό, η καλύτερη επιλογή σας είναι το Lobagola B&B, το οποίο απέχει από την κεντρική πλατεία μόλις 12 λεπτά με τα πόδια και διαθέτει μίνιμαλ δωμάτια με δικό τους μπάνιο από 43 ευρώ τη βραδιά, με πρωινό. Για ακόμη πιο οικονομική τιμή, δείτε το Hostel Shappy με βεράντα στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, ακριβώς δίπλα στο εμπορικό κέντρο Cvjetni Trg., από 39 ευρώ τη βραδιά με εξωτερικό μπάνιο ή από 49 ευρώ τη βραδιά με ιδιωτικό μπάνιο. Στα 2 χιλιόμετρα από το κέντρο θα βρείτε και το Panorama Zagreb Hotel‎, ένα κομψό εστιατόριο με δωμάτια από 49 ευρώ τη βραδιά.