Χαλκίδα: η πόλη με τα... τρελά νερά

xalkida-i-poli-me-ta-trela-nera-poli-me-ta-trela-nera

Φωτογραφία: http://www.dimos-xalkideon.gr

ΤΡΙΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2012

Η σημαντικότερη πύλη εισόδου από και προς το νησί της Εύβοιας, η Χαλκίδα, αποτελεί μια από τις πιο ιδανικές αποδράσεις για διασκέδαση και καλό φαγητό, αλλά και για βόλτες στην παραλία με τα… τρελά νερά και στην περιοχή του κάστρου.

Κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο της στη Στερεά Ελλάδα, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές και όχι μόνο.

Υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, η οποία δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και τη Σικελία, ενώ η επίκαιρη γεωγραφική και στρατηγική της θέση συχνά την ανάγκασε να υπαχθεί στις κατακτητικές βλέψεις διαφόρων δυνάμεων κατά την ιστορική της διαδρομή, αλλά και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα των αυτοκρατοριών τόσο της αρχαιότητας, όσο και του Μεσαίωνα.

Σήμερα η Χαλκίδα αποτελεί πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νομού Εύβοιας. Απέχει περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα και προσφέρεται για εκδρομές και βόλτες παραλιακά, αλλά και στο λόφο όπου βρίσκεται το αρχαίο φρούριο του Καράμπαμπα και φυσικά στη γέφυρα του Ευρίπου όπου μπορεί κανείς να δει το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας.

Τι να δείτε στην πόλη

Στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται η νέα εντυπωσιακή καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, η οποία συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της, ενώ η παλιά, κινητή γέφυρα, χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Από κει ξεκινάει και το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της πόλης, ο τουριστικός, παραλιακός πεζόδρομος με τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ουζερί.

Στην παραλία, δεσπόζει το Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων. Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί τη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς και ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων.

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Στην πόλη υπάρχουν επίσης αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Στο πρώτο φιλοξενούνται ευρήματα από ανασκαφές που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της Εύβοιας και κυρίως στην Ερέτρια, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα (όπλα, νομίσματα, παραδοσιακές ενδυμασίες) που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο.

Στο Τουρκικό Τζαμί, στεγάζεται μια βυζαντινή συλλογή, κυρίως από βυζαντινά και μεταβυζαντινά γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά, ενώ διάφορα έργα τέχνης εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη.

Τέλος, στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο, βρίσκεται η μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (πολιούχος της πόλης), ένας βυζαντινός ναός που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα.

Άλλα αξιοθέατα είναι το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο και η Μαρμαρένια Βρύση.

Το κάστρο

Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται σε ένα λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα, στη συνοικία της πόλης Κάνηθος και έχει στρατηγική θέση, ελέγχοντας τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς.

Επισκεφτείτε το καφέ «Τουριστικό», όπως το λένε οι ντόπιοι, στην κορυφή του κάστρου, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πόλης και του Ευβοϊκού Κόλπου.

Φωτογραφία:http://www.dimos-xalkideon.gr

Παλιρροϊκό φαινόμενο

Η Χαλκίδα είναι διάσημη για το παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου, ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης της ροής των θαλασσίων ρευμάτων. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο από αστρονομικής και γεωφυσικής άποψης, όσο και από φιλοσοφικής.

Στο σημείο όπου υπάρχει η παλαιά γέφυρα, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου, άλλοτε από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα. Εκεί είναι και το μοναδικό σημείο κορύφωσης του φαινομένου, όπου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα και κάνει ακόμα πιο αισθητό το παλιρροϊκό φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη των θαυμαστών φυσικών κανόνων που λειτουργούν στα πλαίσια της νομοτέλειας της φύσης.

Πώς θα πάτε:

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Οδηγώντας βόρεια επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 60ο χλμ περίπου της Εθνικής Οδού προς Θεσσαλονίκη και σχεδόν αμέσως μετά τα δεύτερα διόδια, θα δείτε την ταμπέλα προς Χαλκίδα. Στρίβετε δεξιά στον Εθνικό δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου και μετά από 15 χλμ περίπου έχετε φτάσει στη πόλη.

Πού θα φάτε:

Στο εστιατόριο «Βράχος», στη βοιωτική πλευρά, για θαλασσινά, κρεατικά και προσεγμένες σαλάτες σε καλές τιμές, στην ψαροταβέρνα «Τελωνείο», δίπλα σχεδόν στο λιμάνι της Χαλκίδας, στο ουζερί «Τα 5 Φ» ( www.pentefi.gr ), με μοναδικές γεύσεις σε ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον, στο «Πιάτο», στη συνοικία Κουρέντι (Εθνικής Συμφιλίωσης και Δρακοπούλου), με μοντέρνα ελληνική κουζίνα και πολλή καλή λίστα κρασιών, στο ουζερί «Το θαλάμι» ( www.tothalami.gr ), στην περιοχή «Φάρος» Χαλκίδας και στο ουζερί «Τσαφ» (Παπαναστασίου 3).

Στη Νέα Αρτάκη, περίπου 9 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας, σας προτείνουμε τον «Τέσκο», στο πλακόστρωτο της παραλίας, με φρέσκο ψάρι και καλή εξυπηρέτηση και τη «Μουριά», στον πρώτο παράλληλο του κεντρικού δρόμου της περιοχής, με τα κάθε λογής θαλασσινά και όστρακα.

Στη Νέα Λάμψακο, περίπου 5 χλμ. από τη Χαλκίδα, σας προτείνουμε το ουζερί «Καπετάνιος» ( http://ouzerikapetanios.gr ).

Πού θα μείνετε:

Στο ξενοδοχείο «Πέλαγος» ( www.hotelpelagos.gr ), τέσσερα χιλιόμετρα από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, πάνω στη μαγευτική ακτή του βόρειου Ευβοϊκού, στον Άγιο Μηνά, στο ανακαινισμένο Lucy Hotel ( www.lucy-hotel.gr ), με θέα τον Πορθμό του Ευρίπου, στην παραλία της Χαλκίδας και στο «Paliria Hotel» ( www.paliria-hotel.gr ), στο κέντρο της πόλης, μπροστά στη θάλασσα της Χαλκίδας και με θέα τη γέφυρα του Ευρίπου.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]