Επιλόχεια κατάθλιψη γένους αρσενικού

katathlipsi-andras
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι άνδρες που αποκτούν παιδιά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Τα επίπεδα των ορμονών τους δεν «τρελαίνονται». Δεν θηλάζουν. Τι λόγο έχουν για να πάθουν κατάθλιψη;

Αρκετούς, σύμφωνα με μια έρευνα στη Σουηδία, που δείχνει ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών έχει δυσκολευτεί με τη μετάβαση στην πατρότητα.

Αυτή η τελευταία έρευνα προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει πόσοι άνδρες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι εμφανίζεται μεταξύ του 4% και του 10% των ανδρών που αποκτούν παιδιά, όμως στο δείγμα των 447 Σουηδών μπαμπάδων που συμμετείχαν εθελοντικά, το εκπληκτικό ποσοστό του 28% των ανδρών είχε συμπτώματα πάνω από τα ήπια επίπεδα κατάθλιψης. Λιγότεροι από έναςν στους πέντε πατέρες που είχαν κατάθλιψη ζήτησαν βοήθεια, παρόλο που το ένα τρίτο αυτών σκέφτηκε ακόμη και να βλάψει τον εαυτό του.

Η επικεφαλής συγγραφέας της σουηδικής μελέτης Elisa Psouni, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Lund, εξηγεί ότι η κλίμακα του Εδιμβούργου (EPDS) για την επιλόχεια κατάθλιψη που χρησιμοποιείται για τις γυναίκες, δεν είναι τόσο ακριβής για εντοπίσει την κατάθλιψη στους άνδρες. Η έρευνά της έδειξε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης στους μπαμπάδες, διότι έλαβε υπόψη «αρσενικά» συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως ο θυμός, η ευερεθιστότητα, οι πολλές ώρες εργασίας και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η επιλόχειος κατάθλιψη στους μπαμπάδες μπορεί να αυξάνεται, όχι μόνο επειδή οι ερευνητές την αναζητούν, αλλά επειδή περισσότεροι νέοι μπαμπάδες δυσκολεύονται στον νέο τους ρόλο. Η Psouni πιστεύει ότι οι πατεράδες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τα ίδια διλήμματα με τις μητέρες – συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να συνδυαστεί η γονική μέριμνα με την εργασία. Οι άνδρες που είχαν κατάθλιψη συχνά δέχονταν και εξωτερικές πιέσεις, όπως προβλήματα στη δουλειά. Αν μάλιστα και η σύντροφός τους υπέφερε από κατάθλιψη, ο κίνδυνος για τους ίδιους διπλασιαζόταν. Η έλλειψη ύπνου, η ύπαρξη διδύμων και οι συγκρούσεις στη σχέση φάνηκε ότι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Αν και ο όρος «επιλόχεια κατάθλιψη» για τους άνδρες ακούγεται περίεργος, η διαταραχή είναι πέρα για πέρα πραγματική. Οι νέοι πατεράδες που αισθάνονται ότι μπορεί να δυσκολεύονται στα γονεϊκά τους καθήκοντα, και οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνάδελφοί τους που παρατηρούν αύξηση στην ευερεθιστότητα και το άγχος τους, θα πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητά της και να αναζητήσουν βοήθεια.

Πηγή: iatrikanews