Πέντε συμβουλές από την ειδικό για να διαλέγετε το καλύτερο ψωμί

psomi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για μενού χωρίς γλουτένη, μας δίνει πέντε συμβουλές για να επιλέξουμε ίσως το πιο βασικό αγαθό του τραπεζιού μας: το ψωμί.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της διατροφής μας, το ψωμί, υπάρχει στην καθημερινότητά μας με διάφορες μορφές: είτε ως ψωμί του τοστ, είτε ως bagel, είτε ως το ψωμί που αγοράζουμε από τον φούρνο κ.ο.κ. Κάθε φορά που τρώμε λίγο ψωμί έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και να ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη όταν αγοράζετε ψωμί κάθε είδους, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή;

Επιλέγετε το πραγματικό ψωμί ολικής άλεσης
Δεν αρκεί να είναι μόνο «μαύρο». Πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά του και να δείτε το πρώτο. Αν αναγράφει πρώτο στα συστατικά του το αλεύρι ολικής άλεσης μπορείτε να το προτιμήσετε, αν όμως το πρώτο συστατικό του είναι το άσπρο αλεύρι και η ολική άλεση ακολουθεί, σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του κυρίως άσπρο αλεύρι. Αν πρόκειται για ψωμί από το φούρνο, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον αρτοποιό που το παρασκευάζει.

Προτιμήστε αυτά που αναγράφουν ψωμί 100% ολικής άλεσης
Ετικέτες τύπου «ολικής άλεση» ή «με αλεύρι ολικής άλεσης» δεν αρκούν. Αναζητήστε ψωμιά που αναγράφουν 100% ολικής άλεσης και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο, καθώς αυτό είναι το ψωμί που έχει φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη, προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ανθεκτικό άμυλο, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία σας προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη, παχυσαρκία και κάποια είδη καρκίνου.

Προσοχή στο νάτριο
Τα περισσότερα προϊόντα ψωμιού περιέχουν αρκετό νάτριο, το οποίο προστίθεται για τον έλεγχο της μαγιάς, αλλά και για γεύση. Αν καταναλώνετε 3 μερίδες ψωμί ολικής άλεσης, με κάθε φέτα να φτάνει μέχρι και 200mg νατρίου, σημαίνει ότι μόνο από το ψωμί σας καταναλώνετε 600mg νατρίου, δηλαδή περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Και πάλι, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξετε ετικέτες και να επιλέξετε ψωμιά με το χαμηλότερο δυνατό νάτριο ή να μιλήσετε με τον φούρναρη της γειτονιάς σας για να σας κατευθύνει αναλόγως όσον αφορά το νάτριο.

Ψάξτε για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Εκτός από το να είναι το ψωμί σας 100% ολικής άλεσης και να έχει χαμηλό ποσοστό σε νάτριο, μπορείτε να αναζητήσετε και άλλα υγιεινά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. το ψωμί να είναι παρασκευασμένο από βιολογικό προζύμι και να έχει σιτάρι και άλλες πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, να χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο νερό που σημαίνει αποφυγή βλαβερών ουσιών και βαρέων μετάλλων, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, να περιέχει ωμέγα-3 κ.ο.κ. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα βρείτε κυρίως σε συσκευασμένα ψωμιά, τα οποία αναγράφουν τα χαρακτηριστικά τους στις ετικέτες τους. Δοκιμάστε, επίσης, ψωμί από αλεύρι σπέλτα ολικής άλεσης, που διαλύεται εύκολα στο νερό και βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει πιο εύκολα τα θρεπτικά του στοιχεία, ενώ περιέχει μυκοπολυσακχαρίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Δοκιμάστε ψωμί χωρίς γλουτένη
Αν έχετε κοιλιοκάκη, που είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, τότε η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Ακόμη, όμως, κι αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, η γλουτένη -πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη- μπορεί να επηρεάσει τα καλά βακτήρια του εντέρου. Κάποιοι άνθρωποι είναι σίγουρα πιο ευαίσθητοι από άλλους, έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ευαισθησία, η γλουτένη μπορεί να παρουσιάσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Δοκιμάστε, λοιπόν, ψωμί χωρίς γλουτένη που θα βρείτε στο εμπόριο, για να δείτε αν θα παρατηρήσετε βελτιώσεις στη γενικότερη υγεία σας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page