Πόσο σας επηρεάζουν οι φίλοι σας στο διατροφικό… αυτοέλεγχο;

gunaikes-trone-gluka
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Οι φίλοι και ο κύκλος μας γενικότερα, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο έχουμε αυτοσυγκράτηση ή όχι μπροστά σε διατροφικούς πειρασμούς.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να συγκρατείται στη θέα μιας πάστας ή ενός λαχταριστού μεν, αλλά παχυντικού πιάτου, τα εύσημα μπορεί να ανήκουν -εκτός από εσάς και το χαρακτήρα που δείχνετε- και στην παρέα σας, καθώς 5 διαφορετικές έρευνες σε διάστημα 2 χρόνων έδειξαν ότι η αυτοσυγκράτηση που δείχνουμε στις διατροφικές παγίδες επηρεάζεται και από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του κύκλου μας.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο Journal Personality and Social Psychology Bulletin, αποκαλύφθηκε ότι το να παρακολουθούμε ή ακόμη και να σκεφτούμε κάποιο φίλο ή γνωστό να δείχνει αυτοσυγκράτηση και να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του απέναντι στους διατροφικούς πειρασμούς, επηρεάζει θετικά και τη δική μας συμπεριφορά.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί εύκολα και το αντίθετο, δηλαδή να παρασυρθούμε από το χαμηλό αυτοέλεγχο που μπορεί να δείχνει κάποιο άτομο του περίγυρου και να πούμε κι εμείς «μια ζωή την έχουμε, ας φάμε άλλο ένα γλυκό».

Οι επιδράσεις του περίγυρου πάνω μας και αντίστροφα είναι, μάλιστα τόσο ισχυρές, που σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και βλέποντας γραμμένο το όνομα κάποιου για 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου, επηρεάζεται αναλόγως η συμπεριφορά μας.

Αξιοποιήστε, λοιπόν, τα παραπάνω και στην κρίσιμη στιγμή σκεφτείτε 2-3 ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο για εσάς σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με τον πειρασμό, τα άτομα αυτά να αποτελούν τους φύλακες-αγγέλους σας απέναντι στον εφιάλτη της ζυγαριάς.