Crash Test: βασιλόπιτα τύπου κέικ ή τσουρέκι;

basilopita-2016
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η χρονιά φεύγει και η ώρα της βασιλόπιτας κατέφτασε. Ποιο είδος, όμως, να προτιμήσετε; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου σας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Κάθε χρόνο τις γιορτές, εκτός από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή της βασιλόπιτας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Πολύ συχνά παρουσιάζεται, όμως, το δίλημμα «βασιλόπιτα τύπου κέικ ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι»;

Διατροφική ανάλυση (ανά 100 γραμμάρια)

Βασιλόπιτα τύπου κέικ

Ενέργεια: 350 Kcal

Ολικά λιπαρά: 18 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 9 γρ.

Μονοακόρεστα λιπαρά: 6 γρ.

Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γρ.

Χοληστερόλη: 78

Νάτριο: 308mg

Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και κυρίως βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας-κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και ανεβάζουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι

Ενέργεια: 255 Kcal

Ολικά λιπαρά: 12 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 4 γρ.

Μονοακόρεστα λιπαρά: 5 γρ.

Πολυακόρεστα λιπαρά: 3 γρ.

Χοληστερόλη: 65

Νάτριο: 105mg

Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα, καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: Και η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλά αυγά και κατά συνέπεια πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ.

Όποια κι αν επιλέξετε, φάτε με μέτρο και μην ξεχάσετε το φλουρί!

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής, www.logodiatrofis.gr
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
[email protected]