Άνοιξε η αυλαία του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

cannes-2017-banner Stephane Mahe
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2017

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην πρεμιέρα και έντονοι προβληματισμοί για τις νέες τεχνολογίες στον κινηματογράφο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2017

Η δραματική ταινία «Les fantômes d'Ismaël» του «βετεράνου» Arnaud Desplechin άνοιξε την αυλαία της 70ής τελετής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και, όπως πάντα, η γαλλική πόλη ήταν στολισμένη και έτοιμη να υποδεχτεί με όλες τις τιμές την «αφρόκρεμα» των καλεσμένων φέτος.

EPA / Guillaume Horcajuelo

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ για φέτος: Η Maren Ade, ο Park Chan-wook, ο Gabriel Yared, ο Paolo Sorrentino, ο πρόεδρος της επιτροπής Pedro Almodovar, ο Will Smith, η Jessica Chastain, η Fan Bingbing και η Agnes Jaoui.

Στο κόκκινο χαλί εμφανίστηκαν μεγάλοι αστέρες όπως ο Adrien Brody, η Robin Wright, η Julianne Moore, η Susan Sarandon, η Elle Fanning, η Naomie Harris, η Uma Thurman, καθώς και οι πρωταγωνιστές της ταινίας του Desplechin, η Marion Cotillard, η Charlotte Gainsbourg και ο Mathieu Amalric. Το κοινό που συγκεντρώθηκε έξω από το Palais αποθέωσε την κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης, στην οποία προεδρεύει ο Pedro Almodovar και συμμετέχουν η Fan Bingbing, ο Paolo Sorrentino, η Jessica Chastain και ο Will Smith.

Reuters / Stephane Mahe

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Φέτος, αυτό που έκανε αίσθηση στην πρεμιέρα δεν ήταν κάποια καυστική δήλωση ή η εμφάνιση κάποιου καλεσμένου, αλλά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Εκτός των αναμενόμενων περιορισμών στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην παραλιακή ζώνη των Καννών εγκαταστάθηκαν τσιμεντένια εμπόδια (καμουφλαρισμένα ως γλάστρες), ενώ η παρουσία της αστυνομίας και των μέτρων ασφαλείας ήταν παραπάνω από αισθητή. Οι έλεγχοι των καλεσμένων στις εισόδους των κτηρίων και στα events του φεστιβάλ ήταν εξονυχιστικοί, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα και πάνω από 500 κάμερες ασφαλείας περιφρουρούσαν την περιοχή.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Monica Bellucci, η οποία ξάφνιασε το κοινό με ένα χορευτικό νούμερο, ενώ η Lily Rose Depp και ο Asghar Farhadi εμφανίστηκνα επί σκηνής στη συνέχεια για να ανοίξουν και επίσημα την βραδιά. «Ο κινηματογράφος είναι μουσική, μαθηματικά. Είναι η ίδια δύναμη, μια δύναμη ικανή να προκαλέσει, να αποσταθεροποιήσει, να δημιουργήσει διάλογο, να συγκινεί και να εξαγνίζει. Η ταυτότητα του κινηματογράφου δεν έχει φύλο, σημαία ή σύνορα. Όλοι είμαστε αστέρια. Το φεστιβάλ των Καννών δίνει σε κάθε αστέρι την ευκαιρία να βρει την γλώσσα και το φως του… καλό φως σε όλους» ευχήθηκε η Bellucci από την σκηνή του Palais.

Reuters / Regis Duvignau

O πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Pedro Almodovar.

Μιλώντας για τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Almodovar εξέφρασε την ελπίδα πως «οι 19 ταινίες του διαγωνισμού δεν αφήσουν μονάχα ένα σημάδι στην ζωή μου, αλλά θα με γεμίσουν και εμπνεύσουν στις επόμενες ταινίες μου». Συνεχίζοντας, ο πολύπειρος σκηνοθέτης συμπλήρωσε πως «δεν έχω υπάρξει ποτέ πρόεδρος. Υπόσχομαι να σας δώσω τον καλύτερο και χειρότερο εαυτό μου, υπόσχομαι πως θα είμαι υποκειμενικός, παθιασμένος και ελαστικός. Υπόσχομαι να αφιερωθώ ψυχή και σώματι σε αυτό  το έργο. Ευτυχώς δεν είμαι μόνος σε αυτό το έργο – έχω πλάι μου ανθρώπους που θαυμάζω».

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα ή σκάνδαλα, πέραν του διαξιφισμού του Almodovar και του Smith παραμονή της πρεμιέρας. Με αφορμή την παρουσία δυο ταινιών παραγωγής της Netflix στην επίσημη επιλογή – το «The Meyerowitz Stories» και το «Okja» – ο Almodovar εξέφρασε τους προβληματισμούς του. «Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να δοθεί ο Χρυσός Φοίνικας σε μια ταινία η οποία δεν προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαι ανοιχτός στις νέες τεχνολογίες και δυνατότητας, αλλά όσο ζω, θα αγωνίζομαι για την δυνατότητα να υπνωτίζεται ο θεατής από την μεγάλη οθόνη» σχολίασε ο σκηνοθέτης. Αντίθετα, ο Smith υπερασπίστηκε την επιλογή να συμπεριληφθούν οι δυο ταινίες.

EPA / Ian Langsdon

Ο Will Smith και ο Pedro Almodovar εξέφρασαν αντίθετες απόψεις αναφορικά με την επιλογή να συμπεριληφθούν ταινίες της Netflix στην φετινή διοργάνωση.

Η πολιτική της Netflix να μην προβάλλει τις ταινίες της στις αίθουσες κινηματογράφου έχει χαρακτηριστεί αρνητικά από την γαλλική βιομηχανία κινηματογράφου. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ των Καννών μάλιστα έχουν αποφασίσει από το επόμενο φεστιβάλ να απαγορεύσουν ταινίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει στις γαλλικές αίθουσες. Με την Netflix βέβαια να βλέπει να αλλάζει πια το τοπίο στο streaming – κυρίως λόγω Amazon και YouTube – ενδέχεται να αλλάξει η πολιτική της αμερικάνικης εταιρείας. Το φεστιβάλ των Καννών συνεχίζεται μέχρι τις 28 Μαΐου.