Κάννες 2017: Τα μεγάλα βραβεία

the-square

«Η Πλατεία» του Ruben Östlund, μεγάλος νικητής τους 70ού Φεστιβάλ.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΙΟΥ 2017

Επετειακό βραβείο στη Nicole Kidman, βραβείο σκηνοθεσίας στη Sofia Coppola, και όλα τα μεγάλα βραβεία της φετινής απονομής.

Το σατιρικό δράμα «Η Πλατεία» του Σουηδού Ruben Östlund ήταν ο μεγάλος νικητής τους 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με τον σκηνοθέτη να παραλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Pedro Almodovar και την Juliette Binoche. Νωρίτερα, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου απέσπασαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου, για την τελευταία τους ταινία «The Killing of a Sacred Deer» (Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού).

Reuters / Stephane Mahe

Ο σκηνοθέτης της «Πλατείας» Ruben Östlund ήταν ιδιαίτερα ενδουσιώδης με τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε.

Η Nicole Kidman, η οποία εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες που προβλήθηκαν στην φετινή διοργάνωση, κέρδισε το επετειακό βραβείο του Φεστιβάλ. Εκτός της ταινίας του Λάνθιμου και του νέου ριμέικ του «Beguiled», η Kidman εμφανίστηκε στην μεταφορά του «How To Talk To Girls At Parties» και στη δεύτερη σεζόν του «Top Of The Lake».

Η Sofia Coppola κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για το ριμέικ του «The Beguiled», ενώ το βραβείο της Χρυσής Κάμερας για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη απονεμήθηκε στην Léonor Serraille για τη δραματική ταινία «Jeune Femme». Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού πήγε στην Dian Kruger για την ερμηνεία της στο «In The Fade», ενώ ο Joaquin Phoenix πήρε το ανδρικό βραβείο για τον ρόλο του στο «You Were Never Really Here».

Ττο βραβείο της κριτικής επιτροπής πήγε στο «Loveless» του Andrey Svyagintsev.

Αναφορικά με τα «μεγάλα βραβεία» του θεσμού, ο Ρώσος Andrey Svyagintsev κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής για το «Loveless», ενώ το «BPM (Beats Per Minute)» του Γάλλου Robin Campillo κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής καθώς και το Queer Palm.