Οι πιο έξυπνες προσωπικότητες στο Χόλυγουντ

emma-watson Chris Pizzello
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2017

Γνωρίζατε ότι η Natalie Portman μιλά έξι γλώσσες και αποφοίτησε από το Χάρβαρντ πριν καλά-καλά ξεκινήσει η καριέρα της στην υποκριτική; Ή πως ο John Legend εργαζόταν σε μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες προτού γίνει γνωστής για την μουσική του;

Ο λαμπερός κόσμος του θεάματος μπορεί να φαντάζει λίγο «ελαφρύς», αλλά προς απόδειξη του αντιθέτου, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο έξυπνες προσωπικότητες του χώρου του θεάματος.

Η Emma Watson πήρε το πτυχίο της στην αγγλική φιλολογία από το Brown University, αλλά νωρίτερα είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όπου έκανε ένα διάλειμμα ενός έτους το 2011, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Το 2014 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της υπηρεσίας «Ο.Η.Ε. Γυναίκες» των Ηνωμένων Εθνών και έδωσε μια παθιασμένη ομιλία για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχει προωθήσει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και δεν έχει κρύψει τα φεμινιστικά της πιστεύω, κάνοντας την Ερμιόνη Γκρέιντζερ περήφανη.

Reuters / Kevin Lamarque

Ο θρυλικός τηλεπαρουσιαστής Conan O’ Brien ήταν αριστούχος και εκφώνησε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του της χρονιάς όταν αποφοίτησε από το λύκειο. Στη συνέχεια σπούδασε ιστορία και φιλολογία στο Χάρβαρντ, όπου καλλιέργησε το χιούμορ και έγινε πρόεδρος του Harvard Lampoon, μιας ομάδας που εξέδιδε ένα χιουμοριστικό περιοδικό. Η έφεσή του στη σάτιρα και το χιούμορ δεν επηρέασε τις σπουδές του, τις οποίες πήρε σοβαρά. Η 72 σελίδων πτυχιακή εργασία του ήταν πάνω στην ταυτότητα του Νέου Νότου όπως εκφράστηκε στα γραπτά των William Faulkner και Flannery O’Connor, μέσω του μοτίβου των παιδιών που μεγαλώνουν απότομα.

Reuters / Jim Urquhart

Ο James Franco σε νεαρή ηλικία ήταν μαθηματική διάνοια και έκανε πρακτική άσκηση στην Lockheed Martin, αλλά τελικά παράτησε τις σπουδές του στο UCLA κατά το πρώτο του έτος. Δέκα χρόνια αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει και μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια σπούδασε στην σχολή κινηματογράφου του NYU στη Νέα Υόρκη, δημιουργική γραφή στο Columbia University και Brooklyn College, ποίηση στο Warren Wilson College, ενώ αργότερα αποφάσισε να εκπονήσει μια διδακτορική διατριβή στην αγγλική φιλολοφία στο Yale. Παράλληλα με την καριέρα του στον χώρο του θεάματος, έχει διδάξει σκηνοθεσία και συγγραφή σεναρίων στα UCLA, USC, NYU και Columbia.

Reuters / Jean-Paul Pelissier

Αφού αποφοίτησε ως αριστούχος από το λύκειο, η Cindy Crawford υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο μόντελινγκ το 1984. Αρχικά χρησιμοποίησε τα έσοδα από το μόντελινγκ για να καλύψει τα έξοδα της στο Northwestern University, όπου σπούδαζε με υποτροφία. Με την καριέρα της στην πασαρέλα να εκτοξεύεται, παράτησε τις σπουδές στη χημική μηχανική. Το 1985 έκανε την εμφάνιση της στις σελίδες του περιοδικού Vogue και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σουπερμόντελ.

Reuters

Προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, ο John Legend απέρριψε υποτροφίες από τα πανεπιστήμια Georgetown, Morehouse College και Χάρβαρντ, για να σπουδάσει αγγλική φιλολογία (με έμφαση στη αφροαμερικάνικη λογοτεχνία) στο UPenn, από όπου αποφοίτησε με διακρίσεις. Ο Legend διατέλεσε πρόεδρος και αρχηγός των Counterparts, ενός φοιτητικού μουσικού σχήματος a capella, ενώ μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Boston Consulting Group, μια από τις πιο αναγνωρισμένες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως.

Reuters

Χάρη στο Όσκαρ της για τον «Μαύρο Κύκνο», η Natalie Portman έγινε η πρώτη απόφοιτος του Χάρβαντ που κερδίζει βραβείο από την Ακαδημία. Παράλληλα με την καριέρα της στον κινηματογράφο, η Portman σπούδασε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ με το πραγματικό της όνομα (Natalie Herschlag) για να παραμείνει ανώνυμη. Οι καθηγητές της είχαν σχολιάσει πως ήταν εξαιρετική φοιτήτρια. Η Portman μιλά έξι γλώσσες (αγγλικά, εβραϊκά, γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ισπανικά) και έχει δυο ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Η ίδια είχε σχολιάσει πως θα προτιμούσε να είναι έξυπνη, παρά αστέρας του κινηματογράφου.

Reuters

Όταν η Maggie Gyllenhaal επέστρεψε στο Columbia University, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία, για να παραλάβει έναν τιμητικό τίτλο, σχολίασε πως οι σπουδές της την έμαθαν να αναγνωρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα στην πραγματικότητα. Ο Jake Gyllenhaal από την πλευρά του γράφτηκε στο τμήμα ανατολικών θρησκειών του ίδιου πανεπιστημίου όταν η Maggie βρισκόταν στο τελευταίο έτος των σπουδών της. Σε αντίθεση όμως με την αδερφή του παράτησε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος για να εστιάσει στην υποκριτική μετά την επιτυχία της ταινίας «Όνειρα του ουρανού».

Reuters / Mario Anzuoni

Πριν καλά καλά κλείσει τα τρία έτη, η Jodie Foster μπορούσε να διαβάζει μόνη της και από μικρή ηλικία συνδύαζε την καριέρα στον χώρο του θεάματος με το διάβασμα. Αφού ολοκλήρωσε σπουδές στο γαλλικό λύκειο του Λος Άντζελες, συνέχισε σπουδάζοντας λογοτεχνία στο Yale και επέστρεψε στην υποκριτική αφού πήρε το πτυχίο της. Έχοντας ασχοληθεί με τον κινηματογράφο από διαφορετικές πτυχές – ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός – της απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Cecil B. Demille στις Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο του 2013 για την προσφορά της στο χώρο του θεάματος.