Το «GLOW» είναι η σειρά του φετινού καλοκαιριού

glow
ΤΡΙΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Αγνή καλοκαιρινή απόλαυση και σημαντικός κοινωνικός σχολιασμός δένουν αρμονικά στη νέα σειρά του Netflix που δεν πρέπει να χάσετε.

Τις καυτές μέρες του καλοκαιριού κατά τις οποίες δεν είμαστε σε διακοπές είναι δύσκολο να βγεις έξω μέχρι να πέσει ο ήλιος. Και καθώς το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα περισσότερα πράγματα βρίσκονται σε μια διαδικασία παύσης και διαλείμματος, είναι πολύ εύκολο να βαρεθείς μένοντας μέσα. Κάπου εδώ χρειάζεσαι μια σειρά που θα σου κρατήσει το ενδιαφέρον και που θα σε κάνει να περάσεις καλά χωρίς να σε βάλει σε ιδιαίτερες σκέψεις. Φυσικά δεν είναι πολλές οι νέες σειρές που ξεκινούν να προβάλλονται μες στο καλοκαίρι και συνήθως δεν είναι και τόσο καλές. Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις και δεν μπορούμε να φανταστούμε πιο λαμπρή από το «GLOW».

Τι είναι λοιπόν το «GLOW»; Είναι η νέα σειρά του Netflix που παρακολουθεί μια ομάδα επαγγελματικού γυναικείου wrestling που έδρασε στα 80s, τις Gorgeous Ladies of Wrestling (εξ ου και το GLOW). Την δημιουργία της σειράς ανέλαβαν οι Liz Flahive και Carly Mensch, με προϋπηρεσία στο «Orange Is the New Black» (η οποία και δρα ευεργετικά) και τις δύο γυναίκες να μη γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι να το δουν μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ και να αποφασίσουν ότι ήθελαν οπωσδήποτε να το αναπτύξουν ως τηλεοπτική σειρά.

Τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, χωρίς βέβαια να απέχουν πολύ από την over the top πραγματικότητα της εποχής που ήθελε το στιλιστικά εξεζητημένο και που προσέλκυσε σε αυτή την ομάδα από ηθοποιούς και μοντέλα μέχρι κασκαντέρ που ήθελαν να μπουν στη βιομηχανία του θεάματος. Η σειρά αποτελείται από δέκα ημίωρα επεισόδια και επικεντρώνεται στην πολύπλοκη σχέση των δύο γυναικών που αποτελούν την καρδιά του GLOW, της Deppie Eagan (Betty Gilpin) και της Ruth Wilder (Alison Brie), με την οποία την απάτησε ο σύζυγός της. Μαζί με άλλες 12 γυναίκες θα προσπαθήσουν να κάνουν όλο αυτό να λειτουργήσει, με στόχο να στήσουν ένα σόου που θα κερδίσει τηλεοπτικό χρόνο.

Το «GLOW» καταφέρνει να είναι ένα απενοχοποιημένο λούνα παρκ της glam πλευράς των 80s. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε διαφορετικά; Παρακολουθεί την πιο εξτραβαγκάντ πλευρά μιας έτσι και αλλιώς δεκαετίας που έζησε μέσα από το κιτς και την υπερβολή και από τα ρούχα ως την λακ και από τη μουσική μέχρι τα neon χρώματα, η σειρά δοξάζει την δεκαετία των άκρων με έναν αληθινά απολαυστικό και εθιστικό τρόπο. Απλά δε γίνεται να μη θες να δεις τις πέντε ώρες που διαρκεί μονομιάς και μετά σας εγγυόμαστε πως είναι αδύνατο να σας φτάσουν αυτές και να μη θέλετε κι άλλο.

Πέρα από το χορταστικό περίβλημα όμως, αξίζει να σταθούμε και στο περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο που η σειρά απαρτίζεται από ένα ευρύ γυναικείο καστ και αυτό γιατί το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Το «GLOW» βρίσκεται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα και σε αυτό το διάστημα έχει βρει μια πολύ επιτυχημένη φόρμουλα ώστε να προσφέρει κοινωνικό σχολιασμό δίχως να βαρύνει το κλίμα. Βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες του 1985, σε μια εποχή που τα φεμινιστικά κινήματα που σχηματίστηκαν στα 70s φαινόταν να βρίσκουν αδιέξοδα και τα δικαιώματά τους να εισέρχονται σε ένα τέλμα διαρκείας. Δεν υπάρχει λοιπόν ιδανικότερος τρόπος να εξερευνήσεις αυτή την κατάσταση από το να προτάξεις μπροστά το ίδιο το γυναικείο σώμα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αυτές οι γυναίκες ελέγχουν οι ίδιες το σώμα τους χτίζοντας ισχυρά φεμινιστικά πρότυπα ή το αφήνουν στη βιομηχανία για να το εκμεταλλευτεί ελεύθερα όπως θέλει αυτή;

Η δυναμική που οικοδομείται ανάμεσα στην Ruth και την Deppie αρκεί για να τραβήξει τη σειρά μέχρι τέλους και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα προσθέτοντας σε αυτή την εξίσωση τον κωμικό Marc Maron στο ρόλο του επικεφαλής παραγωγού Sam Sylvia ο οποίος βλέπει αυτό το πρότζεκτ σαν τελευταία του ευκαιρία να πετύχει κάτι. Το αστέρι της σειράς είναι δίχως αμφιβολία η Brie, καθώς φαίνεται πόσο πολύ ήθελε και κυνήγησε αυτό το ρόλο, αλλά είναι οι συσχετισμοί μεταξύ αυτών των τριών που χτίζουν μια οικειότητα μέσα στην πολυπλοκότητα των σχέσεών τους που σπάνια συναντάς, ειδικά από την πρώτη σεζόν. Το «GLOW» θέλει να θέσει ερωτήματα γύρω από τη γυναίκα και το σώμα της που δεν αφορούν μόνο τη δεκαετία του 1980 αλλά εκτείνονται και στο σήμερα και δε θα μπορούσε να το πετύχει αν δεν είχε βασίσει τα πάντα πρωτίστως στην τριάδα των πρωταγωνιστών του.

Είναι φανταστικό αυτό που πετυχαίνει το «GLOW», αλλά είναι η απόλυτη σειρά που θες για το καλοκαίρι και όσο γρήγορα και αν φεύγουν τα επεισόδια στο binge watching, υπάρχει μια αυθεντικότητα στην απεικόνιση της εποχής και μια βαρύτητα στη θεματική και το σχολιασμό που δε σου επιτρέπουν να ξεχάσεις ό,τι παρακολούθησες με το που τελειώσεις την σεζόν. Γιατί πέρα από την 80s νοσταλγία και τα neon όνειρα, αυτή είναι μια σειρά που τη χρειαζόμασταν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]