Το «Θεμέλιο» του Isaac Asimov στη μικρή οθόνη

isaac-asimov-foundation
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η κλασική τριλογία του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας καταπιάνεται με «βαριά» φιλοσοφικά ζητήματα για την ανθρωπότητα και το μέλλον.

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Isaac Asimov, η τριλογία «Θεμέλιο», έχει δυσκολέψει τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς για δεκαετίες. Στο παρελθόν έχουν γινεί πολλές προσπάθειες να μεταφερθεί το έργο του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, αλλά φαίνεται πως τελικα θα καρποφορήσουν στη μικρή οθόνη από τη Skydance.

Ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες της τριλογίας το «Θεμέλιο» είναι ο Hari Seldon, ο οποίος δημιούργησε έναν νέο κλάδο της επιστήμης, την «ψυχοϊστορία», η οποία μπορεί να προβλέψει μελλοντικές εξελίξεις σε μεγάλα ζητήματα, όπως το εάν ο ανθρώπινος πολιτισμός θα συνεχίσει να υπάρχει σε χίλια χρόνια (και όχι τους αριθμούς του Λόττο). Ο Sheldon μαθαίνει πως η γαλαξιακή αυτοκρατορία στην οποία ζει θα καταρρεύσει και θα ακολουθήσουν 30.000 χρόνια βαρβαρότητας. Όμως, με τη βοήθεια της νέας επιστήμης και τον πλανήτη «Θεμέλιο» όπου κατοικούν επιστήμονες και φιλόσοφοι από όλον το γαλαξία, αυτή η εποχή βαρβαρότητας μπορεί να μειωθεί στα 1.000 χρόνια. Το πρώτο βιβλίο της σειράς αφηγείται την ιστορία του συγκεκριμένου πλανήτη, ενώ οι συνέχειες αποκαλύπτουν πως ένας δεύτερος αντίστοιχος πλανήτης έχει δημιουργηθεί για να απομονωθούν οι ψυχοϊστορικοί, καθώς και την εξέλιξη του φιλόδοξου σχεδίου.

REX/Shutterstock/Avon

Τα έργα του Asimov έχουν επηρεάσει βαθύτατα την σύγχρονη επιστημονική φαντασία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Deadline, οι David Goyer και John Friedman θα ηγηθούν του εγχειρήματος. Στο παρελθόν είχαν δείξει ενδιαφέρον τόσο ο Roland Emmerich, όσο και ο Jonah Nolan του «Westworld», αλλά προέκυψαν σοβαρά προβλήματα λόγω της φύσης και της έκτασης της συγκεκριμένης τριλογίας. Στα βιβλία δεν υπάρχει ξεκάθαρη δομή ή κεντρικός χαρακτήρας, κάτι που δυσκολεύει τη μεταφορά στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Βέβαια, με την επιτυχία σειρών όπως το «Game Of Thrones» και Westworld ή ακόμα τις ταινίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τα τηλεοπτικά στούντιο φαίνεται πως ξεπερνούν πιο εύκολα τους ενδοιασμούς τους.