Δράση και ξύλο από την Ινδονησία

drasi-kai-ksulo-apo-tin-indonisia

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Τυπική ταινία δράσης για τους λάτρεις του είδους από τον Gareth Huw Evans.

«Επιχείρηση χάος» (The raid: redemption)

Ο Gareth Huw Evans αντιπαραθέτει διαφορετικά είδη πολεμικών τεχνών ενορχηστρώνοντας το βίαιο ανθρωποκυνηγητό των ηρώων του στο λαβύρινθο ενός κτηρίου. Μια ταινία-καλειδοσκόπιο εντυπωσιακών αποκρούσεων και επιθέσεων που μας συστήνει μεταξύ άλλων και την πολεμική τέχνη Pencak Silat από την Ινδονησία.

Ο πρωταγωνιστής, Iko Uwais, είναι μια «ανακάλυψη» του σκηνοθέτη και αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία τους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Gareth Huw Evans ταξίδεψε στην Ινδονησία με στόχο να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την πολεμική τέχνη Pencak Silat. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει την ταινία Merantau, με τον Iko Uwais και να ανακαλύψει ένα νέο, «πολεμικό» μονοπάτι για την κινηματογραφική καριέρα του.

Η υπόθεση στην περιπέτεια «Επιχείρηση χάος» είναι υποτυπώδης, καθώς η έμφαση δίνεται στις μάχες σώμα με σώμα. Είκοσι αστυνομικοί, ο πιο αδίστακτος εγκληματίας της Ινδονησίας και οι σύντροφοί του έχουν ως πεδίο μάχης ένα κτήριο τριάντα ορόφων. Τα υπόλοιπα μπορείτε εύκολα να τα φανταστείτε: σε κάθε γωνιά κρύβεται και μια κλωτσιά, ένας νέος αιφνιδιασμός…

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: «Είμαι ο τύπος που κάνει τους κασκαντέρ να τρώνε πολλαπλές κλωτσιές στο κεφάλι για την ευχαρίστηση του κοινού. Ζητάω πολλά από τους ανθρώπους. Πουλάω αίμα και πανδαιμόνιο.

Από μικρός και μέχρι σήμερα έχω εμμονή με την απίθανη δουλειά των ηρώων της παιδικής μου ηλικίας. Οι φίλοι μου κι εγώ αναπαριστούσαμε ό,τι βλέπαμε, κάνοντας remake των αγαπημένων μας ταινιών στην πίσω αυλή. Ήμασταν οχτάχρονα που τρέχαμε γύρω γύρω, ρίχνοντας κλωτσιές και μπουνιές, βουτώντας στο γρασίδι. Τότε ήθελα να γίνω ηθοποιός, ήθελα να γίνω ο Jackie Chan. Αλλά μετά από μερικά χρόνια και πολλά μπέργκερ, άφησα στην άκρη αυτές τις βλέψεις και κινήθηκα προς μια λιγότερο σωματική κατεύθυνση.

Όταν ενορχηστρώνω μια σκηνή μάχης η διαδικασία εξελίσσεται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη, ζωντανή δουλειά που αλλάζει με τους αυτοσχεδιασμούς και τη δημιουργικότητα των άλλων. Μερικές φορές η φύση θα βάλει το χεράκι της αλλάζοντας την πρόθεση της κάθε κίνησης. Κάποιες φορές για κακό, κυρίως όμως για καλό».

Παίζουν οι : Iko Uwais, Joe Taslim, Doni Alamsyah, Yayan Ruhian, Pierre Gruno, Ray Sahetapy, Tegar Satrya, Iang Darmawan, Eka “Piranha” Rahmadia, Verid Solaiman κ.α.

Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.