Ποιες ταινίες απέσπασαν τα περισσότερα παράπονα το 2016;

deadpool
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Οι σκηνές ωμής βίας και τα σεξουαλικά υπονοούμενα έφεραν τον «Deadpool» στην πρώτη θέση.

Η ταινία με τον κωμικό μισθοφόρο της Marvel με τον Ryan Reynolds στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει την τιμή να έχει λάβει τα περισσότερα παράπονα στη Μεγάλη Βρετανία από οποιαδήποτε άλλη το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Βρετανικού Συμβούλιου Ταξινόμησης Κινηματογράφου, έγιναν συνολικά 51 παράπονα για την ταινία με τον αντισυμβατικό ήρωα της Marvel. Στην δεύτερη θέση της λίστας με 30 παράπονα βρέθηκε άλλη μια ταινία υπερηρώων, η «Ομάδα Αυτοκτονίας» της Warner, ενώ στη τρίτη θέση η «Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά».

Ο αθυρόστομος και βίαιος Deadpool δεν είχε ουσιαστικό συναγωνισμό.

Τα κύρια παράπονα για τον «Deadpool» είχαν να κάνουν με την υπερβολική βία, τη γλώσσα και τις αναφορές στο σεξ. Η αναφορά του συμβουλίου πάντως αμύνεται της απόφασης του τα ταξινομήσει την ταινία στην κατηγορία «15 και άνω». Όπως σημειώνει, η ταινία μπορεί να είναι συχνά βίαιη, αλλά οι σκηνές δράσεις συμβαίνουν αρκετά γρήγορα, χωρίς να εστιάζουν στις λεπτομέρειες. Αντίστοιχα, οι παραπομπές στο σεξ γίνονται με υπονοούμενα και χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Η «Ομάδα Αυτοκτονίας» της Warner βρέθηκε στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.

Τα περισσότερα παράπονα για την «Ομάδα Αυτοκτονίας» αφορούσαν στην ταξινόμηση της ταινίας στην κατηγορία των «15 και άνω», η οποία θεωρήθηκε υπερβολική και απέτρεψε νεότερους φανς των comics να δουν την ταινία στους κινηματογράφους. Αντίθετα, στην περίπτωση της «Μις Πέρεγκριν», η κατηγορία «12 και άνω» θεωρήθηκε ανεπαρκής, με τα περισσότερα παράπονα να εστιάζουν στις τρομακτικές σκηνές της ταινίας. Το συμβούλιο όμως και πάλι θεώρησε πως οι συγκεκριμένες σκηνές ήταν σπάνιες και ο φανταστικός τόνος της ταινίας μειώνει την ένταση σε εκείνες τις στιγμές. Με τις 51 καταγγελίες, ο «Deadpool» ξεπέρασε τον Τζέιμς Μποντ, του οποίου η ταινία «Spectre» είχε την «τιμή» να έχει τα περισσότερα παράπονα το 2015, καταγράφοτνας 40 συνολικά.

Η «Μις Πέρεγκριν», αν και απευθύνεται σε παιδιά, είχε ορισμένες τρομακτικές σκηνές.

Εκτός των παραπόνων, η αναφορά του συμβουλίου αποκάλυψε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία. Συνολικά ταξινομήθηκαν 1.075 ταινίες το περασμένο έτος, τις περισσότερες από το 1957. Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμός των ταινιών που προβλήθηκαν στους βρετανικούς κινηματογράφους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009, ενώ η πιο «δημοφιλής» κατηγορία ήταν η «15 και άνω», με 401 ταινίες. Παράλληλα υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 85% (από το 2015) στον όγκο ψηφιακού περιεχομένου που κατατέθηκε για ταξινόμηση, με τις παραγωγές του Netflix να έχουν τη μερίδα του λέοντος.