Ένας άντρας μόνος στο Χυτήριο

enas-andras-monos
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Μια σπουδαία ταινία σε έναν αγαπημένο χώρο, το Σάββατο 29 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία
Παρακολουθούμε το πρώτο 24ωρο ενός 40+ φιλόλογου, καθηγητή σε κολέγιο, αφού έχει πληροφορηθεί ότι ο επί 23 χρόνια σύντροφός του σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ενώ κλωθογυρίζει στο μυαλό του η ιδέα της αυτοκτονίας, πηγαίνει να διδάξει, μετά το μάθημα συζητάει με ένα μαθητή που φαίνεται γοητευμένος μαζί του, παρακάτω αρνείται ευγενικά την πρόταση ενός hustler (πλανόδιου ζιγκολό), το απόγευμα αφού αποτύχει η αυτοχειρία, πάει για δείπνο στην από τα νεανικά χρόνια φίλη του, με την οποία παλιά είχαν μια ερωτική επαφή και η οποία πάντα τον θέλει, αργά το βράδυ ξανασυναντιέται με τον θαυμαστή του και… 

Είμαστε στην μισο-μοντέρνα, μισοσυντηρητική Αμερική του '62 ενώ μαίνεται η κρίση στις σχέσεις με την Κούβα, με την απειλή πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο στο εσωτερικό τοπίο του Βρετανού ήρωα και στον δικό του μικρόκοσμο (η ζωή με τον σύντροφό του, η σχέση του με την συμπατριώτισσα φίλη) είναι άλλα που βαραίνουν - δεν έχουμε να κάνουμε με ενοχές ή καταπίεση λόγω ομοφυλοφιλίας. Από την αρχή οι σκέψεις του δείχνουν ένα άνθρωπο που συνδυάζει ευαισθησία, υψηλή αντιληπτική ικανότητα, ήθος και πεσιμισμό. Τον διακατέχει η αίσθηση της ματαιότητας, οπότε η απώλεια του συντρόφου ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής. Έζησε, μορφώθηκε, αγάπησε και αγαπήθηκε, κατάλαβε. Τι άλλο μένει; Αναζήτηση μιας επανάληψης με νέο παρτενέρ; Άσκοπο. Οπότε η ταινία επικεντρώνεται στην γλυκόπικρη ματιά πάνω στα πράγματα, ενός ανθρώπου που νοιώθει ότι μάλλον «αποχαιρετά την Αλεξάνδρεια», μάλλον «σαν έτοιμος από καιρό» - ένα έξυπνο σεναριακά «μάλλον» που αποτρέπει τους «μελό» κινδύνους. 
Ο διαπρεπής διευθυντής φωτογραφίας και fashion designer 50χρονος Tom Ford, στην πρώτη του ταινία συναγωνίζεται τον Wong Kar Wai (In the Mood for love) σε κινηματογραφική αισθαντικότητα με ανάδειξη της λεπτομέρειας, και με την φωτογραφία και το styling να παραπέμπουν επίσης στην σειρά Mad Men. Η προφανής ωριμότητα του Ford τον οδήγησε να περάσει ένα υποδόριο χιούμορ που δραματοποιεί βαθύτερα την κατάσταση: η σκηνή της απόπειρας με την συνοδεία της γνωστής άριας αποχαιρετισμού από την όπερα La Wally του Catalani είναι κομμάτι ανθολογίας στο κωμικοτραγικό ρεπερτόριο. Τέλος, το έργο απογειώνεται χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες του Colin Firth (του δόθηκε μια σωστή ευκαιρία) και της Julianne Moore (αναμενόμενο). 

Σκηνοθεσία Τομ Φορντ με τους: Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Νίκολας Χουλτ, Μάθιου Γκουντ

Info
Σάββατο 29 Ιουλίου στις 11:30 μ.μ. - 1:20 π.μ.