Πέθανε η Γαλλίδα σταρ του σινεμά Jeanne Moreau, στην ηλικία των 89 ετών

Jeanne-moreau
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός κατέκτησε τον ευρωπαϊκό και τον αμερικάνικο κινηματογράφο με τις δυνατές ερμηνείες της.

Μπορεί να είναι κυρίως γνωστή για την δουλειά της μπροστά από τον φακό, αλλά στην διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της η Jeanne Moreau διακρίθηκε στην σκηνοθεσία, την σεναριογραφία και το τραγούδι. Γεννημένη στο Παρίσι το 1928 από Γάλλο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, η Moreau έκανε τα πρώτα της (και δύσκολα) επαγγελματικά βήματα στην σκηνή της Comédie-Française. Παρά το γεγονός ότι εκεί απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες, η ίδια έλεγε πως δεν της άρεσε.

Ένας από τους πρώτους ρόλους της Moreau ήταν στο «Ασανσέρ για δολοφόνους» του François Truffaut.

Η επιτυχία που γνώρισε όμως εκεί αποτέλεσε διαβατήριο για τον κινηματογράφο και σύντομα συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής, όπως τον Louis Malle, τον François Truffaut και Michelangelo Antonioni, σε ταινίες όπως τα «Ασανσέρ για δολοφόνους», «Οι εραστές», «Η νύχτα» και «Jules και Jim». Χάρη στις αξιόλογες ερμηνείες της στην Γαλλία, κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό και να αφήσει το στίγμα της και στο Χόλυγουντ. Εκεί συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως τον Orson Welles και τον Luc Besson. Ο Welles μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την Moreau ως «την σπουδαιότερη ηθοποιό στον κόσμο». Παράλληλα με την υποκριτική, η Αμερική της έδωσε την δυνατότητα να σκηνοθετήσει και να γράψει δυο ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ, ενώ εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time». Πέραν του θεάτρου και του κινηματογράφου, η Moreau ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι, έχοντας πραγματοποιήσει περιοδείες και τραγουδώντας σε ταινίες.

To 1962 πρωταγωνίστησε στο «Jules et Jim» του François Truffaut.

Τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τις επαγγελματικές της δραστηριότητες και αποσύρθηκε από την υποκριτική το 2015. Ο ρόλος της στο «Μοντεράτο καντάμπιλε» του Peter Brook της χάρισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών του 1960, ενώ το 1965 τιμήθηκε με ένα BAFTA για την ερμηνεία της στην ρομαντική κωμωδία «Βίβα Μαρία» του Louis Malle. Το 1992 απέσπασε ένα βραβείο Cesar για τον ρόλο της στην κωμωδία του Laurent Heynemann «La vieille qui marchait dans la mer». Η πολυβραβευμένη ηθοποιός διατηρούσε φιλίες με μεγάλους συγγραφείς όπως τον Jean Cocteau, τον Jean Genet, τον Henry Miller και την Marguerite Duras. Παντρεύτηκε τον Jean-Louis Richard το 1949 με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, το ηθοποιό Jerome Richard, ενώ το ζευγάρι χώρισε το 1964. Ο δεύτερος γάμος της, με τον Αμερικανό σκηνοθέτη William Friedkin, κράτησε περίπου δυο χρόνια, από το 1977 έως το 1979.

Ο ρόλος της στο «La vieille qui marchait dans la mer» του Laurent Heynemann της χάρισε ένα βραβείο Cesar.

O Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σχολίασε πως η Moreau είναι ένα σύμβολο του κινηματογράφου και ένα «ελεύθερο πνεύμα» που «πάντα επαναστατούσε ενάντια στην καθιερωμένη τάξη». Η Brigitte Bardot εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της συναδέλφου της και δήλωσε στο AFP πως «η Jeanne ήταν μια όμορφη, πανέξυπνη και εξαιρετικά σαγηνευτική γυναίκα με μια φωνή και προσωπικότητα που την έκαναν μια τόσο πολύπλευρη ηθοποιό».