Το «The Bold Type» είναι μια ιστορία σύγχρονης γυναικείας χειραφέτησης που απευθύνεται σε όλους τους millennials

the-bold-type
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Το φετινό καλοκαίρι δε σταματά να παράγει καλή τηλεόραση.

Μέσα στο τρομερά πυκνό φετινό τηλεοπτικό καλοκαίρι που σίγουρα είναι το πιο ενδιαφέρον της δεκαετίας για το μέσο, μια σειρά που ξεκίνησε δειλά-δειλά την πορεία της και στην εξέλιξή της με κάθε νέο επεισόδιο άρχισε να συζητιέται αρκετά είναι το «The Bold Type». Αυτό είναι πάντα ένα καλό κριτήριο για μια σειρά, όταν δηλαδή αποκτά από το πουθενά ένα buzz και υπάρχει κόσμος που μιλάει έντονα για αυτή.

Το «The Bold Type» είναι μια σειρά του Freeform, πρώην ABC Family που φαίνεται πως η αλλαγή ονόματος ήταν αυτό που χρειαζόταν για να βγει και από τη ναφθαλίνη. Ας μιλήσουμε όμως για το «The Bold Type», μια σειρά που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται πολύ… ροζ. Και ως ένα βαθμό έτσι είναι. Άλλωστε είναι επηρεασμένη από την ζωή της πρώην αρχισυντάκτριας του Cosmopolitan, Joanna Coles, η οποία είχε τη συγκεκριμένη θέση από το 2012 έως το 2016, όταν και ανέλαβε διοικητική θέση στο Snapchat.

Τόσο η Coles όσο και το Cosmopolitan έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της σειράς, η οποία επικεντρώνεται στη φιλία ανάμεσα σε τρεις νεαρές κοπέλες που δουλεύουν στο Scarlet, ένα παγκοσμίου φήμης γυναικείο περιοδικό με έδρα την Νέα Υόρκη που ουσιαστικά είναι το Cosmopolitan με άλλο όνομα. Η Jane (η Katie Stevens από το «Faking It» του MTV) αναβαθμίστηκε μόλις σε συντάκτρια του περιοδικού, η Kat (Aisha Dee) είναι επικεφαλής των social media και η Sutton (Meghann Fahy) έχει ακόμη θέση βοηθού στα γραφεία, αλλά είναι έτοιμη να κάνει και αυτή το μεγάλο άλμα στην καριέρα της. Αρχισυντάκτριά τους είναι η Jacqueline (η Melora Hardin στην καλύτερη ερμηνεία της σειράς), μια χαρισματική γυναίκα που όσο επιπλήττει τις κοπέλες που δουλεύουν για αυτή άλλο τόσο ξέρει να τις επιβραβεύει και τέλος πάντων παίρνει ακριβώς αυτό που θέλει από αυτές, ενώ ταυτόχρονα τις βοηθά να ανακαλύψουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Πραγματικά, κρίνοντας από όλα τα παραπάνω, μπορούμε να φανταστούμε πάρα πολλούς τρόπους όλο αυτό να κατέληγε σαχλό και καθόλου πραγματικό, μια αγιογραφία του Cosmopolitan και της γυναίκας πίσω από αυτό. Και ενώ υπάρχουν κάποιες στιγμές που μπορεί να νιώσεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει, υπάρχουν τόσα πολλά που κάνει σωστά αυτή η σειρά που δε θα σε πειράξει καθόλου. Άλλωστε, η άποψη ότι το Cosmopolitan είναι ένα χαμηλού επιπέδου μέσο συγκριτικά με άλλα πιο «σοβαρά» είναι πια εντελώς ξεπερασμένη. Δείτε για παράδειγμα την φανταστική δουλειά που κάνει τον τελευταίο καιρό το Teen Vogue. Δεν είναι το μέσο, αλλά οι άνθρωποι πίσω από αυτό που το καθορίζουν.

Το «The Bold Type» είναι λοιπόν σε πρώτο επίπεδο μια αφάνταστα διασκεδαστική σειρά, όμορφη, με ωραία χρώματα και με γρήγορο ρυθμό και εξαιρετικό επίκαιρο soundtrack, και απεικονίζει την λαμπερή πλευρά της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα όμως, μέσα από το κυνήγι θεμάτων για το περιοδικό, οι κοπέλες της σειράς εξερευνούν την ταυτότητα και την σεξουαλικότητά τους και έρχονται πιο κοντά στην ανεξαρτησία τους, μαθαίνοντας να είναι ο εαυτός τους χωρίς να επηρεάζονται από την κρίση των ανδρών γύρω τους ή και των πρέπει μιας κοινωνίας που έτσι κι αλλιώς αλλάζει.

Μπορεί να μην το περιμένεις, αλλά η σειρά αγγίζει όντως σημαντικά θέματα και τα χειρίζεται πάρα πολύ καλά. Τρανό παράδειγμα η περίπλοκη σχέση της Kat με την Adena, μια πρωτοποριακή λεσβία φωτογράφο από την Μέση Ανατολή, η οποία αρχικά είναι κατηγορηματικά αρνητική στο να μπει η δουλειά της στο περιοδικό, αλλά θα αλλάξει γνώμη όταν οι δύο τους γνωρίσουν καλύτερα η μία την άλλη, με τα στερεότυπα να καταρρίπτονται και από τις δύο πλευρές.

Και ακόμη περισσότερο, μιας και το Cosmopolitan απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νεαρές κοπέλες, είναι βασική προϋπόθεση να γνωρίζει διαρκώς τις νέες τάσεις της εποχής και να ζει στο εδώ και στο τώρα. Είναι λοιπόν λογικό το «The Bold Type» να είναι από τις λίγες σειρές που καταφέρνουν να απεικονίσουν τόσο καλά την καθημερινότητα των millennials και των αληθινών προβλημάτων τους. Η Jane, η Kat και η Sutton είναι από την πρώτη κιόλας σκηνή της σειράς αληθινοί άνθρωποι, κανονικές κοπέλες της εποχής τους, ικανές να δημιουργήσουν άμεση ταύτιση με όλες τις νεαρές κοπέλες (και όχι μόνο) που θα δουν τη σειρά.

Γιατί φυσικά και η πλειοψηφία του κοινού που παρακολουθεί το «The Bold Type» είναι νεαρές γυναίκες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να το δει οποιοσδήποτε. Είναι αναχρονιστική και σεξιστική η άποψη ότι υπάρχουν σειρές μόνο για άντρες και άλλες μόνο για γυναίκες, ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι αξιόλογο όπως εδώ. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια σειρά που να είναι φεμινιστική με τέτοιον τρόπο στην αφήγησή της, αλλά έχει εξίσου ενδιαφέρον ο τρόπος που αποτυπώνει τις ανησυχίες της γενιάς των millennials και σε αυτό το επίπεδο μπορεί να ταυτιστεί όποιος βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Το χρειαζόμασταν το «The Bold Type», ακόμη και αν δεν το ξέραμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]