Όλα όσα είδαμε στο 7x05 του «Game of Thrones»

game-of-thrones
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Expendables on ice.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια μεγάλη κουβέντα στο Twitter σχετικά με το κατά πόσο το «Game of Thrones» είναι τελικά δράμα ή σαπουνόπερα. Και το συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι είναι πως ναι, η σειρά-φαινόμενο του HBO είναι μια επικών διαστάσεων αιματοβαμμένη σαπουνόπερα και αν κάποτε αυτό δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο, φέτος είναι πασιφανές ότι αυτή είναι η κατεύθυνσή της και δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο βάθος ή μια συγκεκριμένη θεματική και τα πράγματα να αλλάζουν όχι μόνο ανά εβδομάδα αλλά ακόμη και μέσα στο ίδιο το επεισόδιο, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα γιατί πια έχουμε ξεπεράσει αυτή την εποχή που το να χαρακτηρίζεις κάτι ως «σαπουνόπερα» να είναι κακό. Αν περνάς με κάτι καλά, τότε αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει την έβδομη σεζόν του «Game of Thrones». Το δεύτερο έχει να κάνει με το ρυθμό, αφού είναι και η εστία που φανερώνει ανοιχτά πως η σειρά έχει απομακρυνθεί από τα βιβλία και κινείται μόνη της στα ανοιχτά. Πλέον δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για σημαντικά γεγονότα ή για συναντήσεις πολύ βασικών χαρακτήρων μετά από πολλές σεζόν. Όλα γίνονται από την μια σκηνή στην άλλη, δίχως καμία απολύτως προεργασία. Έτσι κερδίζει η ταχύτητα και το σασπένς, αφού δεν υπάρχουν τα αποκαλούμενα «βαρετά» επεισόδια που όλοι μιλάνε και μιλάνε και «τίποτα δε συμβαίνει», έτσι όμως χάνεται το βάρος αυτών των στιγμών. Βέβαια, φέτος περισσότερο από ποτέ το «Game of Thrones» λειτουργεί ως blockbuster, αποδεχόμενο την ταυτότητα που του έχει αποδοθεί από το κοινό του. Ό,τι συμβαίνει έχει σημασία ακριβώς για αυτό που εκπροσωπεί εκείνη τη στιγμή ως ένα εφήμερο γεγονός και όχι για αυτό που προηγήθηκε για τη συγκεκριμένη σκηνή ή αυτό που θα έρθει. Το σκηνικό αλλάζει διαρκώς και αυτό είναι και για καλό (η σπιρτάδα σε κρατά διαρκώς σε εγρήγορση) αλλά και για κακό (πολλές σκηνές θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα αν δουλεύονταν περισσότερο καιρό). Το σίγουρο πάντως είναι πως με δύο επεισόδια να απομένουν, η φετινή σεζόν του «Game of Thrones» μας έχει αποκαλυφθεί και θα μείνει στην ιστορία ως ένα μεγάλο τηλεοπτικό blockbuster που μας δίνεται με τη λογική της σαπουνόπερας.

Αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά ας έρθουμε στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, το πέμπτο της έβδομης σεζόν με τίτλο «Eastwatch». Πρόκειται για ένα επεισόδιο που ουσιαστικά προετοιμάζει το τελευταίο μεγαλεπήβολο σχέδιο του «Game of Thrones», αφού όλοι σιγά-σιγά αρχίζουν και βλέπουν το χιονισμένο δάσος πίσω από τον Iron Throne που είναι το δέντρο. Γιατί ωραία η κόντρα της Cersei με την Daenerys για το ποια από τις δύο ταιριάζει καλύτερα στον θρόνο, αλλά τίποτα δε θα έχει σημασία αν οι White Walkers περάσουν το Τείχος και λεηλατήσουν τα πάντα στο Westeros. Για αυτό λοιπόν, μετά την επική μάχη της προηγούμενης εβδομάδας, με την Daenerys πάνω στον Drogon να τυλίγει στις φλόγες τον στρατό των Lannister, το ενδιαφέρον αρχίζει να μετατοπίζεται από το ποιος θα κυριαρχήσει στο Westeros στην σωτηρία και την επιβίωση του Westeros.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο συνέβησαν διάφορα πράγματα, τα οποία άλλες σεζόν θα τα άπλωναν μέσα σε τρία ή τέσσερα επεισόδια. Αυτή είναι όμως η φύση της συγκεκριμένης σεζόν και πρέπει να μάθουμε να την εκτιμάμε για αυτό που είναι. Πρώτο και καλύτερο νέο ήταν η επιβίωση του Jaime Lannister και του Bronn από την πύρινη κόλαση που δημιούργησε ο Drogon. Το προηγούμενο επεισόδιο έκλεισε με τον Jaime να προσπαθεί να σκοτώσει την Daenerys, αλλά με τον Bronn να πετάγεται την τελευταία στιγμή και να τον ρίχνει μέσα στην λίμνη λίγο πριν τον κάψουν ζωντανό οι φλόγες του Drogon. Και φυσικά δε γινόταν ο Jaime πεθάνει έτσι απλά, οπότε αυτό που αναρωτιόμασταν ήταν αν θα βρεθεί αιχμάλωτος της Daenerys, κάτι που δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση και αυτό ξεκαθαρίζεται από την εναρκτήρια σκηνή. Ο Jaime και ο Bronn ξεβράζονται σε κάποια μακρινή ακτή και αφού προσπαθήσουν να αρθρώσουν με λέξεις αυτό που τους συνέβη, επιστρέφουν στο King’s Landing, εκεί που ο Jaime θα ενημερώσει την Cersei ότι η Olenna ήταν τελικά αυτή που σκότωσε τον Joffrey και όχι ο Tyrion, όπως πίστευε τόσον καιρό.

Την ίδια ώρα η Daenerys κάνει μια ακόμη επίδειξη δύναμης, καίγοντας ζωντανούς τους Randyll και Dickon Tarly, οι οποίοι αρνούνται να γονατίσουν μπροστά της και όλο αυτό μπροστά στα μάτια του Tyrion ο οποίος φαίνεται πως αρχίζει και έχει ενστάσεις ως προς τις μεθόδους της. Δε θα κλάψουμε όμως για τους συγκεκριμένους Tarly, ειδικά όταν έχουμε κατά νου πώς είχαν φερθεί στον Samwell που αυτή τη στιγμή είναι και επισήμως Lord Tarly. Τι, όχι; Τέλος πάντων, το μόνο που μας ξενέρωσε κάπως ήταν το reunion Tyrion και Jaime που δεν είχαμε, αλλά μιας και η σειρά φέτος δεν είναι καθόλου φειδωλή στο fan service και ούτε ντρέπεται για αυτό, βρήκε έναν άλλο τρόπο να το κάνει πραγματικότητα, χωρίς κανένα από τα δύο μέρη να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Tyrion πήγε κρυφά στο King’s Landing με τη βοήθεια του Ser Davos και συνάντησε στους υπόγειους διαδρόμους τον Jaime, με σκοπό να προσπαθήσει να τον πείσει να συνετίσει την Cersei όχι να παραδοθεί, αλλά να συνάψει ανακωχή και να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στους White Walkers. Υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να κρατήσει κανείς από αυτή τη συνάντηση, όπως το άνοιγμα που κάνει ο Tyrion στα συναισθήματά του και τα παράπονα που είχε από τον πατέρα του και φαίνεται για μια ακόμη φορά πως τα δύο αδέρφια έχουν βαθειά υγιή αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους. Το μόνο κρίμα είναι ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται κάτω από ασφάλεια, με τον Tyrion να αποφασίζει να πάει να την κάνει, να την πραγματοποιεί και να γυρίζει πίσω στο Dragonstone στο ίδιο επεισόδιο. Την ίδια στιγμή, δεν υπήρξε κάποια ατάκα ανάμεσα στον Tyrion και τον Bronn που και αυτοί έχουν περάσει αρκετά στο παρελθόν και δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο ταίριασμα για μια περίοδο. Αυτές οι απρόσμενες φιλίες έφεραν όμως την ταύτιση με τους χαρακτήρες της σειράς.

Όσο όμως ο Tyrion συναντούσε τον Jaime, ο Davos επισκέφθηκε την Flea Market για να βρει έναν παλιό γνώριμο, τον Gendry, μπάσταρδο γιο του Robert Baratheon, ο οποίος πλέον δουλεύει ως σιδεράς και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πετάξει την ποδιά του, να πάρει το σφυρί του και να ακολουθήσει τον Davos σε νέες περιπέτειες.

Πίσω πάντως από όλες αυτές τις εξελίξεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες, συμβαίνουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως η αποκάλυψη ότι η Cersei είναι έγκυος και διατεθειμένη να δηλώσει ανοιχτά αυτή τη φορά ότι το παιδί είναι του Jaime. Η Lena Headey υπερβαίνει για μια ακόμη φορά το υλικό που της δίνεται και σίγουρα αξίζει κάποιο βραβείο για την ερμηνεία της που ειδικά αυτή τη σεζόν βρίσκεται σταθερά πιο πάνω από όλους –επίτευγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή είναι η πιο κακογραμμένη σεζόν της Cersei- αλλά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να μας αφήσει πολύ σύντομα. Γιατί καθώς μιλάμε για το «Game of Thrones», αν υπήρχε κάποιος τρόπος να την σκοτώσει, φυσικά και θα της έδινε ένα τραγικό τέλος όταν αυτή θα ήταν έγκυος. Ίδωμεν.

Πίσω στο Dragonstone, η σχέση της Daenerys με τον Jon Snow εξελίσσεται πολύ γρήγορα, στο βαθμό που πλέον μέχρι και ο Drogon τον αφήνει να τον χαϊδεύει –λογικό βέβαια αν σκεφτείς ότι είναι κατά το ήμισυ ένας Targaryen. Προφανώς και εξελίσσεται σε φλερτ και παρά το ξεδιάντροπο fan service και το πόσο βιαστικά έγιναν όλα, η ώρα που πέρασε ο Snow στο Dragonstone ήταν ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στους δύο χαρακτήρες, αφού εξαρχής όλα περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους δύο και ελπίζουμε στην επόμενή τους συνάντηση ο Snow να γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα. Αυτό όμως μπορεί να περιμένει, γιατί μέσα στις συζητήσεις πάρθηκε ίσως η πιο ανόητη απόφαση που έχουμε δει σε επτά ολόκληρες σεζόν, αλλά που ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει κάτι πάρα πολύ καλό και ενδιαφέρον. Αφού ο Bran έστειλε κοράκι στον Snow και τον ενημέρωσε ότι η στρατιά των νεκρών κατευθύνεται προς το Eastwatch, το πιο ανατολικό κάστρο του Τείχους, εκεί που βρίσκεται ο Tormund με τους wildlings, αποφασίζει να πάει μαζί με τον Davos, τον Gendry και τον Ser Jorah που με το που ξαναβρήκε την Daenerys στην επόμενη σκηνή την αποχαιρετά ξανά, με σκοπό να πιάσουν αιχμάλωτο κάποιον απέθαντο και να τον πάνε στην Cersei για να την πείσουν ότι η απειλή είναι αληθινή. Καλή τύχη δηλαδή.

Φτάνοντας στο Eastwatch (γιατί προφανώς και αυτό θα συνέβαινε στο ίδιο επεισόδιο με τους ρυθμούς που τρέχει η σεζόν), ο Tormund απογοητεύεται που δεν είναι μαζί τους η Brienne, αλλά αυτοί βρίσκουν στα κελιά την Αδελφότητα Χωρίς Λάβαρα, δηλαδή τον Beric Dondarrion, τον Thoros και τον Hound που βρίσκεται προσφάτως μαζί τους. Και κάπως έτσι, αφού όλοι αυτοί οι διαφορετικοί μεταξύ τους άνδρες βρέθηκαν μαζί στην άκρη του κόσμου, αποφασίζουν ότι όσο είναι ακόμη ζωντανοί ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο. Και έτσι, ο Snow, ο Tormund, ο Jorah, ο Gendry, ο Hound, ο Beric και ο Thoros αποφασίζουν να γίνουν Expendables στον πάγο, με λίγο από κλασικά γουέστερν τύπου «The Wild Bunch» (ή «The Wildling Bunch», amirite) και να πάνε σε αποστολή αυτοκτονίας πέρα από το Τείχος, προσπαθώντας να τα βάλουν με τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό που έχει οργανωθεί στα χρονικά της σειράς, με μοναδικό σκοπό να πιάσουν έναν αιχμάλωτο. Τους ξέρουμε όλους και ενδιαφερόμαστε για όλους, οπότε από αυτή την πλευρά το πλάνο της σειράς είναι πολύ έξυπνο, αλλά ξανά: καλή τους τύχη.

Το επεισόδιο ήταν όμως γεμάτο σε πλοκή και είχε πολλά άλλα μέτωπα, με το σημαντικότερο να είναι αυτό του Winterfell. Είναι πια σαφές ότι το ρήγμα ανάμεσα στην Arya και την Sansa είναι αγεφύρωτο και το reunion της περασμένης εβδομάδας μόνο γλυκό δεν ήταν. Η Arya κατηγορεί ανοιχτά την Sansa ότι θέλει να πάρει τη θέση του Snow ως Βασίλισσα του Βορρά και την ίδια στιγμή διατηρεί και ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Littlefinger, έχοντας γίνει η σκιά του. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι πως τα βάζει με τον πιο ύπουλο και πανούργο χαρακτήρα στη σειρά (και σίγουρα αυτόν που αναδεικνύει κάθε στοιχείο της σαπουνόπερας που αναφέραμε –τις ραδιουργίες του νιώθουμε πως τις έχουμε δει σε κάποιο μεξικάνικο σίριαλ) και έτσι αυτός είναι που ρίχνει λάδι στη φωτιά της ήδη κακής σχέσης της Arya με την Sansa, η οποία παραμένει και αυτή ένα μυστήριο ως προς τα κίνητρά της πίσω από το ψυχρό προσωπέιο που έχει επιλέξει να διατηρεί. Αφήνει επίτηδες ένα χαρτί στο δωμάτιό του για να το βρει η Arya, το οποίο τελικά ήταν ένα σημείωμα της Sansa προς την οικογένειά της μετά τη δολοφονία του Robert Baratheon ώστε να υπακούσουν στις διαταγές του βασιλιά Joffrey. Σίγουρα αυτό δε θα εξελιχθεί καλά και περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο του Littlefinger να κυβερνήσει στον Iron Throne δίπλα στην Sansa ξετυλίγεται. Φευ.

Σε ακόμη πιο σημαντικά νέα όμως, ο Samwell, ο οποίος εξελίσσεται σε επίκεντρο της σεζόν, κάτι σημαντικό αφού αποδεικνύει ότι ακόμη και σε έναν χαοτικό και αιματοβαμμένο κόσμο η γνώση παραμένει δύναμη, έρχεται σε κόντρα με τους Maesters που φαίνεται για μια ακόμη φορά πως βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις απειλές που έρχονται. Παίρνει έτσι όσα βιβλία είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση του Night King και φεύγει μαζί με την Gilly και το παιδί της. Πριν όμως φύγουν στα κρυφά από την Citadel, η Gilly ως σωστό Gossip Girl του Westeros διάβαζε φωναχτά κάποια αρχεία γάμων και σε ένα από αυτά αποδεικνύεται πως ο Rhaegal παντρεύτηκε νόμιμα την Lyanna, κάτι που σημαίνει πως ο Jon Snow γεννήθηκε εντός γάμου και δηλαδή είναι νόμιμος διάδοχος του θρόνου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Που δεν είμαστε σίγουροι αν με την κατάσταση στο Westeros ως έχει η νομιμότητα έχει κάποια αξία, αλλά ο Snow μεγάλωσε με την ταυτότητά του ως μπάσταρδος γιος να τον κατατρέχει και σε αυτό το ψυχολογικό στάδιο θα μπορούσε να αλλάξει πολλά το να μάθει ποιος πραγματικά είναι. Πιθανό bet για την αποκάλυψη στο τέλος της σεζόν;

Ήταν ένα παράξενο επεισόδιο, με τον τρόπο που η σειρά αψηφά τον χρόνο να παραμένει πολύ περίεργος και κάπως φθηνός, αλλά με τα πιόνια να ετοιμάζονται μια και καλή για το τελευταίο σετ που αναμένεται και συναρπαστικό. Το επόμενο επεισόδιο είναι και το προτελευταίο της σεζόν και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τη σειρά. Μπορείτε να δείτε το teaser του έκτου επεισοδίου και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά από τώρα. Είναι σίγουρο πως δε θα είμαστε έτοιμοι έτσι κι αλλιώς για αυτό που θα δούμε.

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τώρα μπορείς να απολαύσεις για 1η φορά όλους τους προηγούμενους κύκλους μαζεμένους σε box set στο Nova On demand όποτε θελήσεις αλλά και τον νέο καταιγιστικό 7ο κύκλο του Game of Thrones αποκλειστικά στη Nova και ταυτόχρονα με την Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]