Πέθανε ο Jerry Lewis στην ηλικία των 91 ετών

Jerry-lewis Regis Duvignau
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ο βασιλιάς του slapstick είχε πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 60 ταινίες και δεκάδες τηλεοπτικές παραγωγές.

Ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς των ΗΠΑ, ο Jerry Lewis, πέθανε στην ηλικία των 91 ετών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο Lewis πέθανε την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του στο Λας Βέγκας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Joseph Levitch και γεννήθηκε στο Newark του New Jersey το 1926. Οι γονείς του δούλευαν στον χώρο του θεάματος – ο πατέρας του τραγουδούσε και χόρευε, ενώ η μητέρα του ήταν πιανίστρια – και έτσι από μικρή ηλικία εξοικειώθηκε με την σκηνή.

Έδωσε την πρώτη του παράσταση σε ξενοδοχείο στην ηλικία των 5, όπου και τραγούδησε το «Brother Can You Spare A Dime». Έχοντας μιας φυσική αίσθηση του χιούμορ, στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εμπλουτίζει το ρεπερτόριο του μιμούμενος οπερετικές παραστάσεις και δημοφιλή τραγούδια, χτίζοντας έτσι σιγά-σιγά το προφίλ του ως slapstick κωμικός.

Ο «Δάσκαλος για κλάματα» είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία.

Εργάστηκε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραγωγές. Η συνεργασία του με τον Dean Martin σε μια σειρά κωμικών ταινιών εκτόξευσε την καριέρα του, αλλά κράτησε περίπου δέκα χρόνια. Ο Lewis συνέχισε να παίζει στον κινηματογράφο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με ταινίες όπως το «Δάσκαλος για κλάματα» (1963) και στο «Βασιλιάς για μια νύχτα» (1982) του Martin Scorsese.

AP Photo

Ο Lewis συμπρωταγωνίστησε σε 17 ταινίες με τον Dean Martin.

Έχοντας κατακτήσει το Αμερικάνικο κοινό, ο Lewis αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, παραγωγή και σκηνοθεσία δικών του ταινιών, αλλά τα αποτελέσματα συχνά ήταν απογοητευτικά. Ίσως η πιο γνωστή αποτυχημένη solo απόπειρα του ήταν το «The Day The Clown Cried», ταινία η οποία ήταν τόσο κακή που δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρά το ενδιαφέρον και την περιέργεια που αναπτύχθηκε. Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιήθηκε στις ΗΠΑ, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γαλλία, όπου τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνα της Τιμής το 1983.

Τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος του Lewis ήταν στο «Max Rose» του Daniel Noah.

Παράλληλα με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο εργάστηκε και ως stand-up κωμικός στο Λας Βέγκας, ενώ κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους με τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες του. Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα για τον Lewis, αφού αντιμετώπισε το φάσμα της πτώχευσης και τις εξαρτήσεις, ενώ είχε την φήμη ενός δύσκολου και απαιτητικού ανθρώπου. Τελευταίοι ρόλοι του Lewis ήταν στα «Ζήτημα εμπιστοσύνης» με τους  Nicolas Cage και Elijah Wood το 2016, καθώς και στο «Max Rose» του 2013.