«Επικίνδυνες αποστολές» στην Αφρική με την Angelina Jolie

angelina-Jolie
ΤΡΙΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Προσφέρθηκε να βοηθήσει στη σύλληψη του διαβόητου πολέμαρχου Joseph Kony κάνοντας το δόλωμα.

Η τέχνη συχνά μιμείται τη ζωή, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ζωή αντιγράφει την τέχνη, όπως φαίνεται από διαρροή περίπου 40.000 εγγράφων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα συγκεκριμένα έγγραφα, η Angelina Jolie είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της για να βοηθήσει στη σύλληψη του αδίστακτου πολέμαρχου από την Ουγκάντα, Joseph Kony.

Σύμφωνα με μια σειρά email του πρώην εισαγγελέα του δικαστηρίου, Luis Moreno Ocampo, η χολιγουντιανή σταρ είχε την ιδέα να προσκαλέσει τον Kony σε δείπνο, όπου θα μπορούσε να συλληφθεί. Σε άλλο email του, ο Moreno Ocampo τονίζει πως η Jolie είναι «έτοιμη» για μια τέτοια επιχείρηση, ενώ πιθανολογεί πως ο τότε σύζυγος της, Brad Pitt, θα μπορούσε να συμμετάσχει.

AP

O Joseph Kony κατηγορείται για πολλά εγκλήματα πολέμου, όπως την βίαιη στρατολόγηση παιδιών.

Σύμφωνα με άρθρο των Sunday Times πάνω στα έγγραφα, ο Moreno Ocampo ήλπιζε πως η Jolie και ο Pitt θα ταξίδευαν στην χώρα της Κεντρικής Αφρικής με ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η παρουσία του ζεύγους θα λειτουργούσε ως δόλωμα για τον Kony. Ο Joseph Kony καταζητείται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει επικηρυχθεί για πέντε εκατομμύρια δολάρια. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να κρύβεται στην διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Βορείου και Νοτίου Σουδάν.

«Από ό,τι φαίνεται μπορείς να ενσωματωθείς με τις ειδικές δυνάμεις που κυνηγούν τον Kony. Μπορεί να πάει μαζί σου ο Brad;» ρωτά ο Moreno Ocampo σε ένα από τα μηνύματΆ του, με την ηθοποιό να απαντά πως «ο Brad είναι υποστηρικτικός, ας συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες». Στη συνέχεια, ο Moreno Ocampo εξήγησε πως θα ήταν καλό να περάσει λίγο χρόνο με τους Αμερικανούς στρατιώτες της επιχείρησης.

UNHCR

H Jolie έχει στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για πολλά χρόνια.

Παρά τις συζητήσεις, τελικά το σχέδιο δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή, ενώ τα email του Moreno Ocampo δείχνουν πως είχε αναπτύξει πολλά σχέδια με διασημότητες κατά την περίοδο που ήταν εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η θητεία του Ocampo ολοκληρώθηκε το 2012. Τόσο ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, όσο και της Angelia Jolie αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Η Angelina Jolie έχει εργαστεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολλά χρόνια από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών. Το 2009 μάλιστα είχε εμφανιστεί στην αίθουσα του διεθνούς δικαστηρίου στην Χάγη, όπου παρακολούθησε τη δίκη του Κονγκολέζου πολέμαρχου Thomas Lubanga, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «ιστορικής σημασίας δίκη για τα παιδιά».

Reuters / Lucas Jackson

O εισαγγελέας ήλπιζε πως θα συμμετείχε και ο Brad Pitt στην επιχείρηση σύλληψης του Kony.

Η επικοινωνία μεταξύ της Angelina Jolie και του Moreno Ocampo αραίωσε τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία επικοινωνία μεταξύ των δύο, για την εμπλοκή της Jolie σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο Moreno Ocampo εξέφρασε τις ευχές του, αλλά η ηθοποιός δεν του απάντησε ποτέ. Όταν στη συνέχεια προσπάθησε να επικοινωνήσει με συνεργάτη της ηθοποιού, ενημερώθηκε πως η Jolie είχε αλλάξει το προσωπικό της email.