Gwyneth Paltrow και Angelina Jolie θύματα του Harvey Weinstein

gwyneth-paltrow-angelina-Jolie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τον μεγάλο παραγωγό του Χόλλυγουντ.

Το άρθρο των New York Times αναφορικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά του Harvey Weinstein έχει δώσει το κουράγιο σε πολλά από τα θύματα του παραγωγού να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Το άρθρο των Jodi Kantor, Megan Twohey και Rachel Abrams περιλαμβάνει μαρτυρίες επτά γυναικών.

Ανάμεσα στα θύματα του Weinstein είναι ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του θεάματος, αφού μετά την Ashley Judd, την Patricia Arquette, την Rose McGowan και την Asia Argento, οι Gwyneth Paltrow και Angelina Jolie μίλησαν δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν από τον παραγωγό.

Η Paltrow γνώρισε τον Weinstein όταν επιλέχθηκε για να πρωταγωνιστήσει στην ρομαντική κομεντί «Emma» το 1996. Η ηθοποιός ισχυρίζεται πως ο παραγωγός την κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου την θώπευσε και προσπάθησε να την πείσει να του κάνει ένα μασάζ. Όταν αυτή αρνήθηκε, ο Weinstein της φώναζε για ώρα και η ίδια ανησυχούσε για τις επιπτώσεις στην καριέρα της.

Η Rosanna Arquette αποκάλυψε πως και η ίδια είχε δεχτεί πρόσκληση στο δωμάτιο του Weinstein, ο οποίος την υποδέχτηκε φορώντας ρόμπα. Ο παραγωγός της ζήτησε μασάζ και όταν αυτή αρνήθηκε, ο Weinstein την απείλησε λέγοντας πως έκανε ένα «μεγάλο λάθος», ενώ καυχήθηκε για το μεγάλα ονόματα που είχαν υποκύψει στις ορέξεις του.

Invision/AP / Richard Shotwell

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, η Angelina Jolie η οποία είχε παίξει στην ταινία «Ακολουθώντας την καρδιά» της Miramax, έγραψε σε ένα email πως είχε μια «κακή εμπειρία» με τον Weinstein όταν ήταν μικρή και αποφάσισε να μη δουλέψει ξανά μαζί του, ενώ προειδοποιούσε συναδέλφους της για τη συμπεριφορά του. «Αυτή η συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες, σε οποιοδήποτε τομέα, σε οποιαδήποτε χώρα είναι απαράδεκτη» υπογράμμισε η Jolie.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η εκπρόσωπος του παραγωγού, Sallie Hofmeister, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικών επαφών χωρίς συγκατάθεση, ενώ τόνισε πως ο πελάτης δεν «απείλησε» με αντίποινα όσες γυναίκες τον απέρριψαν.

Αρνείται τις φήμες περί κάλυψης ο Matt Damon

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του The Wrap, Sharon Waxman, οι New York Times δεν δημοσίευσαν ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τον Weinstein to 2004, λόγω πιέσεων από μεγάλους παράγοντες του Χόλυγουντ. Η Waxman, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους ηθοποιούς Matt Damon και Russell Crowe, οι οποίο φέρονται να επικοινώνησαν προσωπικά μαζί της, πιέζοντάς την να αφαιρέσει αναφορές για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Weinstein.

Reuters

O Matt Damon εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η συμπεριφορά του Weinstein ήταν «κοινό μυστικό».

Πιο συγκεκριμένα, η Waxman είχε πληροφορίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Weinstein και μιας γυναίκας λόγω «ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής». Ο Damon δεν διέψευσε την επικοινωνία με την Waxman τότε, αλλά διευκρίνισε στο Deadline πως δεν αποσκοπούσε να προσφέρει κάλυψη στον Weinstein. Όπως εξηγεί ο ηθοποιός, ο Weinstein του είχε πει πως η Waxman ετοίμαζε ένα «αρνητικό» άρθρο για αυτόν και ο Damon πήρε τηλέφωνο για να στηρίξει τον παραγωγό, θεωρώντας πως  το άρθρο της δημοσιογράφου ήταν κακόβουλο.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως δεν έχει στόχο να στηρίξει τον Weinstein μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, συμπληρώνοντας πως είναι αντίθετος σε «τέτοιου είδους συμπεριφορά». Παράλληλα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο η περίπτωση του Weinstein ήταν «κοινό μυστικό» στο Χόλυγουντ, αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό για τους άνδρες να προσέχουν για τέτοια συμπεριφορά.

Ανασκεύασε τις δηλώσεις της η Donna Karan

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Daily Mirror, η Donna Karan χαρακτήρισε τον Weinstein «υπέροχο» ενώ κατηγόρησε τα θύματα του παραγωγού, λέγοντας πως «πήγαιναν γυρεύοντας». Η σχεδιάστρια μόδας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες λέγοντας πως «δεν είναι μόνο ο Harvey Weinstein» που συμπεριφέρεται έτσι στον κόσμο, ενώ παράλληλα εκθείασε τον παραγωγό για τη δουλειά του.

Συνεχίζοντας, η Karan στράφηκε κατά των θυμάτων, θεωρώντας πως ουσιαστικά αυτά ευθύνονται για τη συμπεριφορά τού Weinstein. Όπως είναι λογικό, υπήρξαν αντιδράσεις στις προκλητικες απόψεις της Karan, κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά, η Karan εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας πως δεν είχε στόχο να προσβάλει τα θύματα, ενώ τόνισε πως η σεξουαλική κακοποίηση είναι ανεπίτρεπτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί».