Lars von Trier: Διαψεύδει τις κατηγορίες της Björk

lars-von-trier Willi Schneider
ΤΡΙΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η Ισλανδή pop star κατήγγειλε, αλλά δεν κατονόμασε ευθέως, τον Δανό σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση.

Στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου Harvey Weinstein στο Χόλυγουντ, η Björk αποκάλυψε πρόσφατα πως είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον σκηνοθέτη μιας ταινίας στην οποία είχε συμμετάσχει. Αν και η Ισλανδή τραγουδίστρια δεν κατονόμασε τον φερόμενο δράστη, ανέφερε πως ήταν Δανός, κάτι το οποίο σημαίνει πως μάλλον εννοεί τον Lars von Trier, με τον οποίο συνεργάστηκε στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» το 2000.

Πιο συγκεκριμένα, η Ισλανδή pop star έγραψε στο Facebook πως ο εν λόγω σκηνοθέτης μπορούσε να πιάνει και να παρενοχλεί τις ηθοποιούς των ταινιών του «όποτε ήθελε», κάτι το οποίο εκτίμησε πως ισχύει παντού. Όπως εξηγεί, όμως, λόγω του σθένους και της υποστήριξης των ανθρώπων γύρω της, αλλά και του γεγονότος ότι δεν είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες στην υποκριτική, απέρριψε επανειλημμένως τον σκηνοθέτη.

Αφού διέψευσε τις κατηγορίες, ο von Trier δήλωσε πως η ερμηνεία της Björk στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» ήταν «μια από τις σπουδαιότερες» σε όλες τις ταινίες του.

Συνεχίζοντας, η Björk εξέφρασε την πεποίθηση πως άλλες γυναίκες πιθανότατα λόγω δεν είχαν την ίδια δυνατότητα. Ως «αντίποινα» για την απόρριψη της, ο σκηνοθέτης φέρεται να διέσπειρε φήμες πως η Björk ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Κατέληξε γράφοντας πως μετά την αντιπαράθεση τους, ο σκηνοθέτης είχε μια πιο «δίκαιη και ουσιαστική σχέση» με τις ηθοποιούς των ταινιών του.

Ο Lars Von Trier απάντησε στις καταγγελίες στην δανέζικη εφημερίδα Jylannds Posten, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα γεγονότα όπως τα παρέθεσε η Ισλανδή τραγουδίστρια, ενώ σημείωσε πως η ερμηνεία της ήταν «μια από τις σπουδαιότερες» σε όλες του τις ταινίες. «Από όσο θυμάμαι, εμείς ήμασταν τα θύματα. Εκείνη η γυναίκα ήταν πιο δυνατή από τον Lars von Trier, εμένα και την εταιρεία μας μαζί» σχολίασε στην εφημερίδα ο συμπαραγωγός του Δανού σκηνοθέτη, Peter Aalbaek Jensen.