Tarantino για Weinstein: «Ήξερα αρκετά για να κάνω περισσότερα από όσα έκανα»

quentin-tarantino Benoit Tessier
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο σκηνοθέτης παραδέχτηκε πως ήξερε ότι οι καταγγελίες κατά του παραγωγού και στενού του φίλου ήταν κάτι παραπάνω από «απλές φήμες και κουτσομπολιά».

Ο Harvey Weinstein έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλυγουντ, αλλά η σχέση που είχε με τον Quentin Tarantino ήταν στενή όσο λίγες, με τον παραγωγό να έχει χρηματοδοτήσει όλες του τις ταινίες. Εύλογα λοιπόν γεννήθηκαν ερωτήματα, αναφορικά με το πόσο ενήμερος ήταν ο σκηνοθέτης για τη συμπεριφορά και τις πράξεις του παραγωγού, με τον οποίο είναι καλοί φίλοι πάνω από 20 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο σκηνοθέτης δήλωσε μέσω της ηθοποιού Amber Tamblyn πως ήταν «εμβρόντητος» και «λυπημένος κατάκαρδα» από τις αποκαλύψεις και υποσχέθηκε πως θα σχολιάσει δημόσια τις κατηγορίες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Tarantino παραδέχτηκε πως όλα αυτά τα χρόνια είχε επίγνωση, κατά ένα βαθμό, της συμπεριφοράς του Weinstein.

«Ήξερα αρκετά για να κάνω περισσότερα από όσα έκανα» δήλωσε ο Tarantino, συμπληρώνοντας πως υπήρχε κάτι παραπάνω από «απλές φήμες και κουτσουμπολιά». Συγκεκριμένα αναφέρει πως ήξερε ότι ο Weinstein είχε έρθει σε διακανονισμό με την Rose McGowan – η οποία πρόσφατα κατηγόρησε τον παραγωγό για βιασμό – ενώ ήξερε πως ο παραγωγός είχε παρενοχλήσει την Mira Sorvino.

Reuters / Mario Anzuoni

Ο Harvey Weinstein έχει χρηματοδοτήσει όλες τις ταινίες του Quentin Tarantino.

Η ίδια η ηθοποιός του το αποκάλυψε όταν ήταν ζευγάρι τη δεκαετία του 1990, με τον σκηνοθέτη να εξηγεί πως ήταν «σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» αφού δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Weinstein συμπεριφερόταν έτσι, τόσο ανοιχτά. Στις πρόσφατες καταγγελίες της, η Sorvino εκτίμησε πως η εμπειρία της με τον Weinstein είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η καριέρα της. Στη συνέντευξή του ο Tarantino αναφέρει την περίπτωση μιας άλλης ηθοποιού, την οποία δεν κατονομάζει, την οποία φέρεται να παρενόχλησε ο Weinstein. Όταν ο Tarantino στη συνέχεια του ζήτησε εξηγήσεις, ο παραγωγός φέρεται να απολογήθηκε «χλιαρά».

Από την πλευρά του ο Tarantino παραδέχεται πως δεν έδειξε το ενδιαφέρον που έπρεπε για να δράσει ανάλογα, θεωρώντας πως οι ιστορίες που κυκλοφορούσαν αφορούσαν μονάχα τις περιπτώσεις των γυναικών τις οποίες γνώριζε. Παράλληλα, όμως δεν διστάζει να τονίσει πως είχε οικονομικό συμφέρον να κάνει τα «στραβά μάτια», αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί άλλο με τον πετυχημένο, τότε, παραγωγό.

Invision/AP / Richard Shotwell

Ο Robert Rodriguez, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά ο Weinstein, στράφηκε κατά του παραγωγού μετά τις αποκαλύψεις.

Συνεχίζοντας, ο σκηνοθέτης υπογράμμισε πως οι άνδρες του Χόλυγουντ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περιθωριοποιούν τις γυναίκες, ενώ κάλεσε όσους έχουν γνώση για αντίστοιχες περιπτώσεις να μη φοβούνται να βγουν μπροστά, αφού, όπως εξηγεί, «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και οφείλουμε να πράξουμε καλύτερα για τις αδερφές μας». Καταλήγοντας, ο Tarantino δήλωσε πως έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Weinstein, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η φιλία του με τον παραγωγό δεν θα σπιλώσει το έργο του.