Το «Nathan for You» είναι η πιο άβολη κωμωδία που έχεις δει

nathan-for-you
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Και την ίδια στιγμή είναι και η πιο ευφυής και υστερικά αστεία σειρά στην αμερικανική τηλεόραση.

Σε ένα επεισόδιο της φετινής δεύτερης -και εξαιρετικής- σεζόν του «Better Things», η Sam την οποία υποδύεται η Pamela Adlon και που είναι εν πολλοίς βασισμένη στη δική της ζωή, δίνει συμβουλές υποκριτικής σε νέους ηθοποιούς. Το πεδίο εστίασής της είναι ότι εν τέλει το βασικότερό είναι να μην υποδύονται κάτι ψεύτικο και ατελές το οποίο δεν είναι οι ίδιοι, αλλά να επικεντρωθούν στις αδυναμίες τους και να τις αναδείξουν γιατί το κοινό θέλει να δει κάτι αληθινό και αυθεντικό, δηλαδή ανθρώπινο, με το οποίο θα βρει κοινά σημεία ταύτισης.

Καταρχάς στηρίζουμε την τάση που έχει επικρατήσει δημιουργοί και ηθοποιοί να τονίζουν τα άβολα στοιχεία της προσωπικότητάς τους μέσα από τους χαρακτήρες που υποδύονται και οι οποίοι έχουν στοιχεία από τη δική τους ζωή και κατά δεύτερον δεν μπορούμε να φανταστούμε πιο άβολη σειρά και παράλληλα καλύτερη απεικόνιση αυτής της κατάστασης από το «Nathan for You».

Το «Nathan for You» είναι το δημιούργημα του Καναδού κωμικού Nathan Fielder και είναι δύσκολο να ορίσεις για τι ακριβώς πρόκειται, αφού είναι μεν μια κωμική σειρά, αλλά διαθέτει στοιχεία ντοκιμαντέρ και ριάλιτι που κάνουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο άβολο και συνάμα ακόμη πιο υπέροχο. Ο Fielder έχοντας σπουδάζει γύρω από την Επικοινωνία και το Μάρκετινγκ, αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις και απλούς, καθημερινούς ανθρώπους της Αμερικής να πετύχουν τους στόχους τους στο μεταίχμιο του σύγχρονου οικονομικού κραχ. Όλα καλά ως εδώ, μόνο που αυτό δε γίνεται με ορθολογικές μεθόδους που θα κάνουν τη σειρά να μοιάζει με τόσες άλλες «κανονικές» εκπομπές στην τηλεόραση, αλλά μέσα από ευφάνταστες, απαίσιες όσο και ευφυείς ιδέες, σατιρίζονται οι μέθοδοι του σύγχρονου μάρκετινγκ, αλλά και εν τέλει και ο ίδιος ο Fielder.

Αν για παράδειγμα ο Sacha Baron Cohen με τις κωμωδίες του ξεπερνά συχνά τα όρια και καταλήγει να σατιρίζει τον απλό κόσμο που συμμετέχει χωρίς να το γνωρίζει στις ταινίες του, ο Fielder σατιρίζει εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό, αφού σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η περσόνα που υποδύεται στη σειρά είναι απλά ο ίδιος, απλώς με διογκωμένα κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Καθώς ο Fielder ως νέος ένιωθε άβολα και αμήχανα στις κοινωνικές συναναστροφές του, χωρίς να έχει αποβάλλει αυτό το στοιχείο του, το υπερτονίζει, στο βαθμό που στηρίζει το «Nathan for You» στο deadpan χιούμορ (δηλαδή στις παύσεις και σε κουβέντες στις οποίες κανείς εμπλεκόμενος ποτέ δε γελά) και στην cringe κωμωδία, η οποία στόχο έχει να σε κάνει να αισθανθείς άβολα και πιστέψτε μας, εδώ συμβαίνει στον υπερθετικό και παράλληλα θα περάσετε τέλεια με αυτό.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο Fielder δε χρησιμοποιεί κανονικούς ηθοποιούς στη σειρά, αλλά πράγματι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων απευθύνονται σε αυτόν για να τους βοηθήσει να ανακάμψουν και έπειτα αυτός θα μιλήσει μαζί τους και θα σκαρφιστεί τις πιο απίθανες ιδέες που ακόμη και αν φαίνονται πραγματικά κακές, καταλήγουν τόσο περίπλοκες ώστε δε γίνεται να μη θαυμάσεις τη μεθοδικότητα του Fielder, ο οποίος είναι από κάθε άποψη ένα αληθινό nerd της κωμωδίας (το επιβεβαιώνει και ο Seth Rogen με τον οποίο τον συνδέει μια παλιά φιλία), υπό την έννοια ότι μπορεί να πάθει εμμονή με μια ιδέα και να την ξετυλίξει με τέτοια πολυπλοκότητα που σε κάνει να βάλεις τα κλάματα από τα γέλια ενώ τραβάς τα μαλλιά σου από την ευφυία που ξετυλίγεται. Για παράδειγμα σε ένα επεισόδιο ο Fielder αναλαμβάνει να ανανεώσει ένα escape room τρόμου και καταλήγει να πληροφορεί τους πελάτες του ότι κόλλησαν κάποια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, γιατί δεν υπάρχει κάτι πιο τρομακτικό από αυτό. Για να μη μιλήσουμε για το φινάλε της τρίτης σεζόν, όταν ο ίδιος ο Fielder υποδύεται κάποιον άλλο, περπατώντας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί στο κενό ανάμεσα στις ταράτσες δύο πολυκατοικιών, καταλήγοντας να προπονείται επί εννιά μήνες για αυτό το συμβάν.

Αυτή τη στιγμή προβάλλεται η τέταρτη σεζόν της σειράς του Comedy Central και η αναμονή δύο ετών για τους πιστούς οπαδούς του Fielder φαίνεται πως άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Όχι μόνο ο Fielder έχει εξελίξει στο μέγιστο την πολυπλοκότητα των επιχειρηματικών του σκέψεων, καταφέρνοντας να εκπλήσσει ακόμη, αλλά διαθέτει ακόμη την ικανότητα να «εξαπατά» την κοινή γνώμη με τρόπους που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Έχουμε δει στο παρελθόν να στήνει απάτες για χάρη της σειράς του με ένα viral βίντεο στο οποίο ένα γουρουνάκι σώζει μια κατσίκα, ώστε ο κόσμος να νομίζει ότι είναι αληθινό και να επισκεφθεί έναν μικρό ζωολογικό κήπο και να δει το γουρούνι-σωτήρα. Ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας φάρσα ήταν η δημιουργία ενός καταστήματος Dumb Starbucks, το οποίο ήταν ακριβώς ίδιο με οποιοδήποτε υποκατάστημα Starbucks, με τη μοναδική διαφορά ότι είχε τη λέξη Dumb μπροστά από ο,τιδήποτε προσέφερε. Πολλοί νόμισαν ότι είναι έργο του Banksy, για να αποκαλυφθεί τελικά πως δεν ήταν τίποτα το τόσο βαθυστόχαστο, αλλά επρόκειτο για μια ακόμη διεισδυτικά υπέροχη φάρσα του Fielder.

Στην τέταρτη σεζόν λοιπόν μας αποκάλυψε πως μια συνέντευξη που είχε δώσει στην εκπομπή του Jimmy Kimmel ήταν εξίσου προμελετημένη από πριν, στο βαθμό που μια ιστορία που διηγήθηκε αναφορικά με μια εμπλοκή του με την αστυνομία ήταν ψεύτικη και δεν την σκαρφίστηκε απλά, αλλά φρόντισε να την κάνει πραγματικότητα για να έχει κάτι να διηγηθεί. Γιατί μπορεί να είναι ίδια με όλες τις άλλες ιστορίες που διηγούνται οι μεγάλοι σταρ σε αυτές τις εκπομπές, αλλά ο Fielder παίζει με το κοινό, το οποίο εν τέλει θέλει να ακούσει ακριβώς τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά.

Όλα αυτά που αναφέραμε κάνουν το «Nathan for You» μια ανεπανάληπτη εμπειρία στο χάρτη της αμερικανικής τηλεοπτικής κωμωδίας, ενώ παράλληλα όπως σωστά έχει αναφερθεί είναι και η μοναδική κωμική σειρά/εκπομπή που αντιλαμβάνεται τόσο σωστά την κρίση της αμερικανικής οικονομίας από τις ρίζες της και μέσα από τον τρόπο που προσεγγίζει τις επιχειρήσεις και τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν. Η καρδιά της σειράς και συνεκτικός κρίκος όλων των σεζόν και των επεισοδίων ως τώρα είναι το πόσο άβολος είναι κοινωνικά ο Fielder, ο οποίος είναι ένας μοναχικός τύπος που δεν έχει κοπέλα από την αρχή της σειράς και έχει δυσκολία να μιλά στις γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή επαναφέρει με κάθε πρώτη ευκαιρία αυτό το γεγονός. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπει τον ίδιο ως επίκεντρο του αστείου, αλλά προσεγγίζει με λεπτότητα και με σοβαρότητα την κατάστασή του και με πολύ μεγαλύτερη ειλικρίνεια από πολλές αντίστοιχες απεικονίσεις του κοινωνικού άγχους.

Μπορεί οι μέθοδοι του Fielder να μη βοηθούν τις επιχειρήσεις που τον προσεγγίζουν, αλλά η τηλεοπτική έκθεση μέσα από την εκπομπή του σίγουρα βοηθά πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο «σωστού» μάρκετινγκ. Και την ίδια στιγμή ο Fielder αναδεικνύεται ως ένας εκ των αυθεντικότερων και πιο μεθοδικών κωμικών της γενιάς του, ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να πετύχει ένα λειτουργικό αστείο. Το «Nathan for You» είναι ίσως η καλύτερη κωμωδία που υπάρχει στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή και όμως θα ήταν πολύ περιοριστικό να μείνουμε μόνο σε αυτό το χαρακτηρισμό. Είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της αμερικανικής τηλεόρασης του 21ου αιώνα και αν αργήσαμε να το ανακαλύψουμε, σας δίνουμε την ευκαιρία να το προλάβετε και εσείς όσο συμβαίνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]