Η ταινία της εβδομάδας: «Καυγάς στο μπλοκ 99»

brawl-in-cell-block-99
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Vince Vaughn πετυχαίνει μια από τις πιο απρόσμενα πειστικές ερμηνείες της χρονιάς.

Όταν η βία είναι πλέον παντού γύρω σου, στο βαθμό που να είναι αδύνατο να την αποφύγεις σε οποιαδήποτε μορφή της και που μια τέτοια απόπειρα συνιστά στρουθοκαμηλισμό, δε γίνεται και το σινεμά να μείνει αμέτοχο. Και όσοι τρόποι και αν υπάρχουν να την απεικονίσεις, κανένας δεν είναι πιο λειτουργικός και δραστικός από το να την πετάξεις στην οθόνη ακριβώς όπως είναι, ωμή και απεχθής. Αυτό ακριβώς κάνει ο «Καυγάς στο μπλοκ 99» του S. Craig Zahler, μια ταινία που έχει αποκτήσει ήδη καλτ στάτους και που συνιστά μια απρόσμενη φεστιβαλική έκπληξη (προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας), την ίδια στιγμή που δε διαθέτει κανένα απολύτως φεστιβαλικό κλισέ.

Ο Zahler απέσπασε την προσοχή μας με το απολαυστικά βίαιο γουέστερν «Bone Tomahawk» και με τον «Καυγά στο μπλοκ 99» πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Αυτή τη φορά η βία δεν βρίσκεται σε ανοιχτούς χώρους, αλλά περιορίζεται σε στενούς διαδρόμους και σε μικρά σκοτεινά δωμάτια φυλακής, χωρίς να υπάρχει πραγματικά καμία διαφυγή για κανέναν από τους εμπλεκόμενους. Πρωταγωνιστής είναι ο Vince Vaughn στο ρόλο ενός οξύθυμου πρώην πυγμάχου και νυν εμπόρου ναρκωτικών ο οποίος συλλαμβάνεται και καθώς βρίσκεται στη φυλακή, καλείται να βρει και να σκοτώσει κάποιον, διαφορετικά θα πληρώσει το τίμημα η οικογένειά του.

Αν έχετε συνηθίσει τον Vaughn ως πρωταγωνιστή σε εμπορικές κωμωδίες αμφίβολης ποιότητας, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα. Ούτε καν η ερμηνεία του στη δεύτερη σεζόν του «True Detective» δεν είναι ικανή να σας προετοιμάσει για αυτό που θα συναντήσετε στο φιλμ. Ο Vaughn με ξυρισμένο κεφάλι και με απειλητικό βλέμμα τσακίζει κυριολεκτικά κόκκαλα, παραδίδοντας μια από τις πιο αποφασιστικές και καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, με τον Zahler να βρίσκει έναν ιδανικό πρωταγωνιστή για την ταινία του, εκμεταλλευόμενος άψογα το θηριώδες παρουσιαστικό του.

Είναι πραγματικά πολύ παράξενος ο ρυθμός της συγκεκριμένης ταινίας, αφού διαρκεί για 130 λεπτά ενώ η πραγματική πλοκή ξεκινά μετά την πρώτη ώρα του φιλμ, αλλά δεν σε κουράζει σε κανένα σημείο και ούτε μπορείς να πεις ότι το τραβάει χωρίς λόγο. Ίσα-ίσα που καταφέρνει να κάνει character development και όταν ξεσπάσει η αληθινή βία, τότε δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρατεί πίσω τον Zahler όσον αφορά το gore και τα grindhouse στοιχεία. Και μπορεί η βία να είναι απίστευτα ωμή, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ περισσότερο καρτουνίστικη παρά ρεαλιστική, ώστε παρά την πολύ σκοτεινή υφή και θεματολογία του φιλμ να καταφέρνεις να περνάς και καλά (εφόσον φυσικά είσαι εξοικειωμένος ως ένα βαθμό στο gore είδος).

Δε βλέπεις συχνά ούτε ταινίες σαν τον «Καυγά στο μπλοκ 99» και ούτε ερμηνείες σαν αυτή του Vaughn. Είναι μια περίπτωση που βρέθηκε στα φεστιβαλικά σαλόνια με τους δικούς της όρους και που αποτυπώνει όσο ελάχιστες άλλες φετινές περιπτώσεις την βίαιη καθημερινότητα της Αμερικής του Trump. Με έναν υπόγειο και απρόσμενο τρόπο είναι η ταινία της εβδομάδας, αλλά μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε όταν μείνετε χωρίς διαφυγή από τη στιγμή που θα ξεσπάσει η βία επί της οθόνης. Κρατήστε το όνομα του S. Craig Zahler γιατί θα μας απασχολήσει αρκετά στο άμεσο μέλλον.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Weird Wave.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]