Ταινίες της εβδομάδας (30/11/2017)

manifesto
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Νοέμβριος μας αποχαιρετά με αρκετές δόσεις γέλιου αλλά και έντονες δραματικές στιγμές στη μεγάλη οθόνη.

«Μανιφέστο» (Manifesto)
Μπορούν τα εκθέματα ιστορικής τέχνης να ισχύουν για τη σύγχρονη κοινωνία; Μία ταινία - φόρος τιμής στις πιο ενθουσιώδεις καλλιτεχνικές δηλώσεις του 20ου αιώνα. Η καταξιωμένη στον κινηματογράφο και θέατρο Cate Blanchet και ο Julian Rosefeldt, ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς με παρουσία στο MoMA της Νέας Υόρκης και τη Saatchi Gallery του Λονδίνου, συμπράττουν σε έναν κινηματογραφικό διάλογο που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα. Από τους φουτουριστές και τους ντανταϊστές, στην Pop Art, τον Lars Von Trier και τον Jim Jarmusch, μία διερεύνηση στις επιδόσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των διακηρύξεων.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Julian Rosefeldt, Ερμηνεύουν: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante και Carl Dietrich.

«Ξαναγύρισε ο Μπαμπάς» (Daddy's Home 2)
Αφού οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι πατεράδες βρίσκουν τις ισορροπίες και μοιράζουν τους ρόλους ώστε οι οικογένειες τους να συνυπάρχουν αρμονικά, καταφθάνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων οι παππούδες, που δεν τους λες και τους πιο εύκολους και διακριτικούς ανθρώπους του κόσμου. Ο μεν ένας έχει τον ρόλο του τσαμπουκά παππού με πολλά άλυτα θέματα με το γιο του και στον αντίποδα ο άλλος που προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σε όλα τα προβλήματα των άλλων, ξεχνώντας τα δικά του.
Σκηνοθεσία: Sean Anders, Σενάριο: Sean Anders, Brian Burns και John Morris, Ερμηνεύουν: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Will Ferrell και John Lithgow.

«Πάντινγκτον 2» (Paddington 2)
Ο Πάντινγκτον, ο πιο αγαπημένος αρκούδος στον κόσμο, επιστρέφει σε μία ξεκαρδιστική και γεμάτη δράση ταινία. Ο Πάντινγκτον ζει πλέον ευτυχισμένος με την καινούρια του οικογένεια, τους Μπράουν, στο Ουίνζντορ Γκάρντενς. Κι ενώ ψάχνει να βρει το τέλειο δώρο για την θεία του τη Λούση, που κλείνει τα 100 της χρόνια, ο Πάντινγκτον εντοπίζει ένα μοναδικό pop-up βιβλίο στην αντικερί του κ. Γκρούμπεν. Όταν όμως το βιβλίο εξαφανίζεται, ο Πάντινγκτον και οι Μπράουν ξεκινάνε ένα απίστευτο περιπετειώδες ταξίδι προκειμένου να λύσουν το μυστήριο.
Σκηνοθεσία: Paul King, Σενάριο: Jon Croker, Simon Farnaby και Paul King, Ερμηνεύουν: Ben Whishaw, Michael Gambon, Hugh Grant και Julie Walters.

«Λαίδη Μάκμπεθ» (Lady Macbeth)
Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν πνίγεται σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, με έναν πικρό άνδρα στα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της. Όταν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη στο κτήμα του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει. Tο τραγικό πορτρέτο μια όμορφης, αποφασιστικής και ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες.
Σκηνοθεσία: William Oldroyd, Σενάριο: Alice Birch, Ερμηνεύουν: Christopher Fairbank, Florence Pugh, Cosmo Jarvis και Bill Fellows.

«Thank You for Your Service»
Για τον Λοχία Άνταμ Σούμαν - και πολλούς άλλους στρατιώτες σαν κι αυτόν - το να αφήσει πίσω του τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν φαινομενικά απλό: χρειαζόταν απλά να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Ο επαναπατρισμός του και η επιστροφή στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων, όμως, θα αποδεικνύονταν απλά το πρώτο βήμα στο μακρύ, κοπιαστικό ταξίδι της πραγματικής επιστροφής στην καθημερινή ζωή. Βασισμένο στο βιβλίο του βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου και συγγραφέα David Finkel.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Jason Hall, Ερμηνεύουν: Miles Teller, Haley Bennett, Amy Schumer και Joe Cole.

«Όλα Απ' Την Αρχή» (The Bachelors)
Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Μπιλ Πόντερ και ο 17χρονος γιος του Γουές, μετακομίζουν από την μικρή τους πόλη στην μεγαλούπολη, σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή. Καθώς οι δυο τους προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα τους ζωή, και να βρουν τρόπους να κλείσουν τις πληγές τους, θα γνωρίσουν δυο ξεχωριστές γυναίκες που θα τους βοηθήσουν να αγκαλιάσουν και πάλι την ζωή.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Kurt Voelker, Ερμηνεύουν: Odeya Rush, J.K. Simmons, Jean Louisa Kelly και Julie Delpy.

«Ο γιος της Σοφίας» (Son of Sofia)
Ο 11χρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα προσγειωθεί βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ελίνα Ψύκου, Ερμηνεύουν: Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Θανάσης Παπαγεωργίου και Αρτέμης Havalits.