Νέες έρευνες σε πρόσφατες καταγγελίες βιασμού κατά του Roman Polanski

roman-polanski Alastair Grant
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο σκηνοθέτης κατηγορείται πως κακοποίησε ένα δεκάχρονο κορίτσι μετά από φωτογράφιση το 1975.

Οι αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες έχουν ξεκινήσει νέα έρευνα για την περίπτωση του Roman Polanski, καθώς έχουν έρθει στο φως νέες καταγγελίες για βιασμό τη δεκαετία του 1970. Η αποκάλυψη έγινε από το Associated Press, με τη γυναίκα να ισχυρίζεται πως ο σκηνοθέτης τη βίασε το 1975, όταν ήταν δέκα ετών.

Σύμφωνα με το άρθρο, η γυναίκα μίλησε στην αστυνομία τον περασμένο Οκτώβριο, δηλώνοντας πως ο σκηνοθέτης την κακοποίησε μετά από μια φωτογράφιση, όπου της είχε ζητήσει να ποζάρει γυμνή με ένα γούνινο παλτό. Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον αποδειχτεί εμπλοκή ή ενοχή του Polanski, το αδίκημα έχει πια παραγραφεί, αλλά οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πως η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην συλλογή στοιχείων «για άλλες υποθέσεις».

Reuters / Kacper Pempel

O Polanski αρνείται να επιστέψει στις ΗΠΑ, μέχρι να εξασφαλίσει πως δεν θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.

Οι νέες καταγγελίες μοιάζουν με αυτές της Samantha Geimer, την οποία ο Polanski είχε βιάσει όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Ο σκηνοθέτης συνελήφθη και πήγε στο δικαστήριο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην Ευρώπη, προτού εκδοθεί καταδικαστική απόφαση. Μετά από χρόνια, ο Polanski ξεκίνησε συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές ώστε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, θέτοντας όμως σειρά υπερβολικών όρων που δεν έχουν γίνει αποδεκτοί.

Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές καταγγελίες που αντιμετωπίζει ο Polanski, αφού πριν από λίγους μήνες, η Γερμανίδα ηθοποιός, Renate Langer, είχε αποκαλύψει πως έπεσε θύμα βιασμού από τον σκηνοθέτη το 1972, όταν ήταν έφηβη. Ο δικηγόρος του Polanski, Harland Braun, φέρεται να έχει προσλάβει έναν ιδιωτικό επιθεωρητή ώστε να μιλήσει με τους συγγενείς της νέας κατηγόρου. Ο Harlan, αναφέρει το Associated Press, θεωρεί πως η αστυνομική έρευνα θα δείξει πως «η όλη ιστορία είναι ψευδής».