Μισογυνισμός και σεξισμός σε ανέκδοτα γραπτά του Woody Allen

woody-allen Andrew Medichini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι ανέκδοτες ιστορίες, φανταστικές συνεντεύξεις και σημειώσεις στο αρχείο του σκηνοθέτη χαρακτηρίζονται από μισογυνισμό και σεξισμό.

Ο Woody Allen έχει διχάσει ουκ ολίγες φορές κοινό και συναδέλφους, καθώς οι ταινίες του συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία από την προσωπική του ζωή του, η οποία και έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα στον απόηχο του σκανδάλου Weinstein. Ο συγγραφέας Richard Morgan πρόσφατα εξέτασε τα αρχεία του Allen στη βιβλιοθήκη Firestone του πανεπιστημίου Princeton και έγραψε για αυτά στη Washington Post.

Τα αρχεία αποτελούνται από 56 κουτιά σημειώσεων με ανέκδοτες ιστορίες, σενάρια καθώς και φανταστικές συνεντεύξεις του σκηνοθέτη με πραγματικές ηθοποιούς. 

Invision/AP / Evan Agostini

Η προσωπική ζωή του Woody Allen έχει επανέλθει στην επικαιρότητα.

Στο άρθρο του ο Morgan εξηγεί πως σε πολλές ιστορίες το αντικείμενο πόθου είναι νεαρές γυναίκες, ενώ στην περίπτωση μιας ταινίας του Allen, οι αλλαγές που φέρεται να έκανε ο σκηνοθέτης στα σενάρια εστίαζαν στην περιγραφή για τα πόδια και τα στήθη των γυναικείων χαρακτήρων. Οι φανταστικές συνεντεύξεις του Allen με πραγματικές γυναίκες, αν και φαίνεται πως είχαν σατιρικό σκοπό, είναι ίσως πιο προβληματικές.

Invision/AP / Evan Agostini

Σε μια από αυτές αναφέρει πως έπρεπε «να κάνει έρωτα» με την Janet Margolin για να ερμηνεύσει καλύτερα τον ρόλο της, ενώ σε μια άλλη φανταστική συνέντευξη «ενημερώνει» την Nati Abascal για τις «σεξουαλικές υποχρεώσεις» της προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του. Η Abascal είχε παίξει στην ταινία του Allen «Μπανάνες» που κυκλοφόρησε το 1971. Παρά το γεγονός ότι οι ιστορίες και οι συνεντεύξεις είναι προϊόν μυθοπλασίας, ο Morgan θεωρεί πως οι εμμονές του σκηνοθέτη αντανακλούν τις αντιλήψεις του για τις γυναίκες. Ο ίδιος ο Allen δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.