Ο James Bond του «Skyfall»: καθήλωσε κοινό και κριτικούς

o-James-bond-tou-skyfall-kathilose-koino-kai-kritikous

Φωτογραφία:ΙΜDb

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

O James Bond επέστρεψε και είναι καλύτερος από ποτέ. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται όσοι τυχεροί είδαν την πρώτη προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας «Skyfall», με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig.

Ο θρυλικός πράκτορας έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής στη μεγάλη οθόνη, παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Το «Skyfall», η νέα περιπέτεια του φλεγματικού James Bond προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο και πυροδότησε πλήθος επαινετικών tweet και διθυραμβικών σχολίων από τους κριτικούς και το κοινό.

Ο κριτικός Robbie Collin από την εφημερίδα «Τelegraph» έγραψε ότι ο Bond του σκηνοθέτη Sam Mendes μπορούσε να συγκριθεί με τον πιο σκοτεινό Batman, από τη σειρά ταινιών «Dark Knight» του Christopher Nolan και πρόσθεσε: «ο Mendes δεν φοβάται να αφήσει τις πιο σιωπηλές δραματικές στιγμές να αναπνεύσουν… και ο εικονολήπτης Roger Deakins κάνει την ωραιότερη αλληλουχία στις φιλόδοξες σκηνές δράσης, στην πενηντάχρονη καριέρα του Bond».

Από τους πιο αυστηρούς, ο Geoffrey McNab (από την Independent) έδωσε τέσσερα στα πέντε αστέρια, στην ταινία, λέγοντας ότι η ταινία ορισμένες φορές είχε επαναλήψεις. Ωστόσο επαίνεσε και αυτός τον Mendes επειδή σκιαγράφησε σε πολύ μεγαλύτερο βάθος τον χαρακτήρα του 007, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες του. To Τwitter επίσης πήρε «φωτιά», καθώς όσοι είχαν δει την ταινία επαίνεσαν τις εκρηκτικές σκηνές δράσης, το σκηνοθετικό ταλέντο του Sam Mendes, το πιο σκοτεινό πορτρέτο της «Μ» από την Judi Dench αλλά και τον Javier Bardem στον ρόλο του «κακού».

Από το βρετανικό περιοδικό GQ, ο κριτικός κινηματογράφου έγραψε στο Twitter: «μόλις είδα το Skyfall. O Daniel Craig είναι εκπληκτικός, δεν θα απογοητευτείτε». Από ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, η κριτικός Rhianna Dhillon έγραψε: «…δεν θέλω να κάνω κριτική στον αέρα μήπως προδώσω οτιδήποτε. Είναι τόσο καλό!»

Αναμένουμε το «Skyfall», την 23η ταινία στη σειρά του James Bond στις ελληνικές αίθουσες την 1η Νοεμβρίου, ενώ στη Βρετανία θα προβληθεί στις 26 Οκτωβρίου και στις ΗΠΑ, στις 9 Νοεμβρίου. Οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις δείχνουν ότι ο Sam Mendes, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης της ταινίας «Αmerican Beauty», καταθέτοντας για πρώτη φορά τη δική του ματιά για τον James Βοnd θα κατορθώσει να μπει στο πάνθεον με τις καλύτερες ταινίες στην κινηματογραφική καριέρα του 007. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα the-numbers.com οι 22 ταινίες του Bond έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια στο παγκόσμιο box office. To πιο πρόσφατο φιλμ της σειράς, το «Quantum of Solace» (2008) είχε αγγίξει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.