Ταινίες της εβδομάδας (25/1/2018)

tonya-harding-margot-robbie
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά με πλούσιες στιγμές γέλιου, δράματος και περιπέτειας.

«Εγώ, η Τόνια» (I, Tonya)
Η αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Τόνια Χάρντινγκ η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Το μέλλον της στο άθλημα ήταν αμφίβολο από τη στιγμή που κατέστρωσε ένα απίστευτο σχέδιο με το σύζυγο της για την κατάκτηση του τίτλου.
Σκηνοθεσία: Craig Gillespie, Σενάριο: Steven Rogers, Ερμηνεύουν: Margot Robbie, Sebastian Stan, Bojana Novakovic και Allison Janney.

«Ο Θάνατος του Στάλιν» (The Death of Stalin)
Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ο άνδρας που φοβάται ολόκληρο το ρωσικό έθνος, πεθαίνει. Ο Τζόζεφ Στάλιν, ο στυγερός δικτάτορας και ανελέητος τύραννος παθαίνει ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και την πολυπόθητη θέση του ως Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. Όλοι όσοι τον περιστοίχιζαν, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον έμπιστο πολιτικό, μέχρι τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και τον ίδιο του το γιό, όλοι μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την κατακτήσουν.
Σκηνοθεσία: Armando Iannucci, Σενάριο: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin, Peter Fellows, Fabien Nury και Thierry Robin, Ερμηνεύουν: Jason Isaacs, Andrea Riseborough, Jeffrey Tambor και Steve Buscemi.

«The Disaster Artist»
Ο αινιγματικός και φιλόδοξος Τόμι Γουάιζο καταφθάνει στο Χόλιγουντ αποφασισμένος να εκπληρώσει το ιδιότυπο, καλλιτεχνικό του όραμα. Η πρώτη και μοναδική του ταινία, το διαβόητο «The Room», θριαμβεύει ως η καλύτερη χειρότερη ταινία όλων των εποχών, η καλτ ταινία που οι θεατές δεν χορταίνουν να χλευάζουν σε sold out μεταμεσονύχτιες προβολές για πάνω από μια δεκαετία. Αυτή είναι η ιστορία του πιο αλλόκοτου, κακοσχεδιασμένου αλλά την ίδια στιγμή γνήσια παθιασμένου κινηματογραφικού εγχειρήματος του Χόλιγουντ, «του Πολίτη Κέιν των κακών ταινιών», αλλά και η ιστορία μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα σε έναν δημιουργό και τον μοναδικό συνεργάτη που πίστεψε σ΄ αυτόν, όπως αυτή εκτυλίχθηκε πίσω από τις κάμερες.
Σκηνοθεσία: James Franco, Σενάριο: Scott Neustadter και Michael H. Weber, Ερμηνεύουν: James Franco, Seth Rogen, Ari Graynor και Alison Brie.

«1968»
Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά «σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης, Ερμηνεύουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας και Στέλιος Μάινας.

«Ο Λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία» (Maze Runner: The Death Cure)
Στο μεγαλειώδες φινάλε της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, που έχουν αποδράσει, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή τους μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WCKD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Γκλέιντερς από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.
Σκηνοθεσία: Wes Ball, Σενάριο: T.S. Nowlin, Ερμηνεύουν: Kaya Scodelario, Dylan O'Brien, Walton Goggins και Nathalie Emmanuel.

«Ένας Ακέραιος Άνθρωπος» (Lerd)
Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερειπώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. Όμως ο Ρεζά αντιδρά. Σύντομα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να τα βάλει με αυτόν το ισχυρό, αλλά καλά κρυμμένο, σύστημα διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Mohammad Rasoulof, Ερμηνεύουν: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi και Zeinab Shabani.