Ένα νέο reality θα προσπαθήσει να ωθήσει τους διαγωνιζόμενους σε φόνο

the-push
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο διάσημος illusionist Derren Brown θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει έναν διαγωνιζόμενο ώστε να διαπράξει φόνο.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές reality έχουν αποτελέσει αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με την ηθική και την ψυχαγωγία. Παρά τα προβλήματα, οι εκπομπές αυτές παραμένουν δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο και μια νέα παραγωγή του Netflix αποσκοπεί να ένα βήμα παραπέρα.

Παρουσιαστής της σειράς «The Push» είναι ο γνωστός Βρετανός ταχυδακτυλουργός και illusionist Derren Brown, ο οποίος έχει ένα στόχο: να καταφέρει να ωθήσει έναν από τους διαγωνιζόμενους να διαπράξει φόνο. Όπως εξηγεί στο τρέιλερ της εκπομπής, θα προσπαθήσει να πείσει έναν διαγωνιζόμενο να σπρώξει έναν ηλικιωμένο από ένα κτήριο, μέσω ενός πολύπλοκου σεναρίου με τη συμμετοχή 70 ηθοποιών.

«Πρέπει να τον κάνω να νιώσει πως υπάρχει μονάχα μια διέξοδος όταν του ειπωθεί πως πρέπει να διαπράξει φόνο» εξηγεί στο τρέιλερ ο Brown. Το ερώτημα το οποίο προσπαθεί να απαντήσει ο Brown μέσω του τολμηρού εγχειρήματος – στο οποίο προφανώς δεν θα πεθάνει ο ηλικιωμένος άνδρας – είναι εάν γίνεται να χειραγωγηθεί κανείς μέσω κοινωνικών πιέσεων, ώστε να διαπράξει φόνο.

Το ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντηθεί από σειρά κλινικών ερευνών, με πιο γνωστές αυτές του ψυχολόγου Stanley Milgram στο πανεπιστήμιο Γέιλ την δεκαετία του 1960. Οι συμμετέχοντες στα πειράματα είχαν εντολή να κάνουν ολοένα και πιο δυνατά ηλεκτροσόκ σε άλλους ανθρώπους. Περίπου τα δύο τρίτα των εθελοντών συνέχισαν να κάνουν τα ηλεκτροσόκ, παρά τις κραυγές αγωνίας των «θυμάτων» (οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν ηθοποιοί σε άλλα δωμάτια).

REX/Shutterstock

Σύμφωνα με τον Derren Brown, το «The Push» θα προβληθεί στις 27 Φεβρουαρίου μέσω Netflix.

Ο ίδιος ο Milgram υποστήριξε πως εμπνεύστηκε τα πειράματα από την συμπεριφορά των Γερμανών την περίοδο του Ναζισμού και θέλησε να εξετάσει κατά πόσο «κανονικοί» άνθρωποι μπορούν να διαπράξουν φόνο. Μένει να φανεί εάν τα πειράματα του Milgram θα επαναληφθούν με «επιτυχία» στο Netflix, με πολλούς ήδη να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την εκπομπή.