Ταινίες της εβδομάδας (1/3/2018)

lady-bird
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ο Μάρτιος μας υποδέχεται με ποιοτικές δόσεις δράματος, ίντριγκας και περιπέτειας.

«Lady Bird»
Η ιστορία ενηλικίωσης με φόντο το Σακραμέντο του 2002 ξετυλίγει τη δύσκολη εφηβεία της νεαρής Κριστίν «Lady Bird» ΜακΦέρσον, μια εκρηκτική σχέση αγάπης -μίσους με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, καθώς και την καθημερινότητά της στο σχολείο, και βέβαια τις εφηβικές ανασφάλειες και τους έρωτες αυτής της ηλικίας.
Σενάριο και σκηνοθεσία: Greta Gerwig, Ερμηνεύουν: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Odeya Rush και Laurie Metcalf.

«Το κόκκινο σπουργίτι» (Red Sparrow)
Η Ντομινίκα Εγκόροβα έχει πολλές ιδιότητες. Είναι μία αφοσιωμένη κόρη και πρίμα μπαλαρίνα με τέτοια ένταση, που έχει ωθήσει το μυαλό και το σώμα της στα όρια. Ένας τραυματισμός την αναγκάζει να τερματίσει την καριέρα της και έχοντας θύμα εκμετάλλευσης, γίνεται νέα στρατιώτης της σχολής «Σπουργίτι»: μίας μυστικής υπηρεσίας που εκπαιδεύει ξεχωριστούς νεαρούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το σώμα και το μυαλό τους ως όπλο. Η Ντομινίκα, πλέον, θα πρέπει να συμφιλιώσει τον παλιό εαυτό της με τη δύναμη που κατέχει τώρα, την ίδια ώρα που η ζωή της και όλοι αυτοί που αγαπά βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου κι ενός πράκτορα της CIA που προσπαθεί να την πείσει πως είναι ο μόνος, τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί.
Σκηνοθεσία: Francis Lawrence, Σενάριο: Justin Haythe, Ερμηνεύουν: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker και Matthias Schoenaerts.

«Σπόρος» (Buğday)
Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα κεφάλαιο του Κορανίου. Οι κάτοικοι του κόσμου χωρίζονται σε αυτούς που ζουν στο περιθώριο των πόλεων και στις αγροτικές ζώνες. Και οι δύο αυτές περιοχές κυβερνώνται από ιδιωτικές εταιρείες και τις ελίτ. Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Έρολ Έριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη;
Σκηνοθεσία: Semih Kaplanoglu, Σενάριο: Semih Kaplanoglu και Leyla Ipekci, Ερμηνεύουν: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin και Cristina Flutur.

«Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα» (La Villa)
Σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία βρίσκεται ένα σπίτι που ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άντρα. Τα τρία του παιδιά έχουν μαζευτεί στο πλευρό του για τις τελευταίες του μέρες: η Άντζελα, μια ηθοποιός που ζει στο Παρίσι, ο Ζόζεφ, που έχει ερωτευτεί μια γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια και ο Αρμάν, ο μόνος που έχει μείνει πίσω και λειτουργεί το μικρό οικογενειακό εστιατόριο. Εκεί, τα τρία αποξενωμένα αδέλφια, θα μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις ενοχές και μυστικά και θα αναμετρηθούν με όσα έχουν κληρονομήσει από τα ιδανικά του πατέρα τους. Μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός, θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τα πάντα.
Σκηνοθεσία: Robert Guédiguian, Σενάριο: Robert Guédiguian και Serge Valletti, Ερμηνεύουν: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan και Jacques Boudet.

«Η γέννηση ενός ηγέτη» (The Childhood Of A Leader)
Στο Παρίσι του 1918, ο μικρός Πρέσκοτ, μεγαλώνει στη σκιά της θεοσεβούμενης μητέρας του και του αυστηρού πατέρα του, ενός διπλωμάτη που δουλεύει με την Αμερικανική Κυβέρνηση για την συνθήκη ειρήνης, που αργότερα έγινε γνωστή ως Συνθήκη των Βερσαλλιών. Απέναντι σε αυτό το περιβάλλον και κάτω από τον γκρίζο ουρανό της γαλλικής επαρχίας, ο Πρέσκοτ επαναστατεί. Ενώ γίνεται ολοένα και πιο προκλητικός και επιθετικός, οι θορυβημένοι ενήλικες γύρω του αδυνατούν να ανεχτούν τη συμπεριφορά του. Με ιδέες για την Ευρώπη, το φασισμό και την ψυχανάλυση, η ταινία εξερευνά το πώς μπορεί κανείς να εξελιχθεί σε τύραννο.
Σκηνοθεσία: Brady Corbet, Σενάριο: Brady Corbet και Mona Fastvold, Ερμηνεύουν: Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin και Robert Pattinson.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.