Ταινίες της εβδομάδας (15/3/2018)

prosopa-kai-istories-istories
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Περιπέτεια, δράμα και γέλιο στις νέες κινηματογραφικές επιλογές της εβδομάδας.

«Πρόσωπα & Ιστορίες» (Visages Villages)
H Agnès Varda, μία από τις εμβληματικές φιγούρες της Νουβέλ Βαγκ, και ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος και εικαστικός JR συνεργάστηκαν σε αυτό το οδοιπορικό που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου. Μαζί, ταξιδεύουν σε χωριά της Γαλλίας στο φορτηγό– φωτογραφικό θάλαμο του JR, συναντούν ντόπιους, καθημερινούς ανθρώπους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν τεράστια πορτρέτα τους. Οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Agnès Varda και JR.

«Tomb Raider: Lara Croft» (Tomb Raider)
Η Λάρα Κροφτ είναι η ατίθαση κόρη ενός εκκεντρικού εξερευνητή, ο οποίος εξαφανίστηκε, όταν εκείνη ήταν ακόμα στην εφηβεία. Στα 21 της πια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα ή σκοπό στη ζωή της, η Λάρα περνάει τις μέρες στο Ανατολικό Λονδίνο. Θέλοντας να αντιμετωπίσει τα γεγονότα και να προχωρήσει στη ζωή της, επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση του, η Λάρα θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατό του. Πηγαίνοντας ενάντια στην τελευταία του επιθυμία, ξεκινάει για τον τελευταίο γνωστό προορισμό του πατέρα της: έναν τύμβο σε ένα μυθικό νησί στα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Εκεί θα πρέπει να μάθει να ξεπερνά τα όριά της, ταξιδεύοντας προς το άγνωστο. Αν καταφέρει να επιζήσει της επικίνδυνης αυτής περιπέτειας, τότε ίσως ανοιχτεί μπροστά της μια νέα ζωή, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του tomb raider.
Σκηνοθεσία: Roar Uthaug, Σενάριο: Geneva Robertson-Dworet, Ερμηνεύουν: Alicia Vikander, Daniel Wu, Walton Goggins και Dominic West.

«Ένας Ξένος στην Πόλη» (Gringo)
Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας με μετοχές σε μία φαρμακευτική εταιρεία που πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο, βρίσκει τη ζωή του σε κίνδυνο μετά από ένα περιστατικό στο Μεξικό. Εκεί, αντιμέτωπος με αδίστακτα αφεντικά και βαρόνους ναρκωτικών, αναγκάζεται να γίνει φυγάς και να ξεπεράσει τα όρια του για να επιβιώσει.
Σκηνοθεσία: Nash Edgerton, Σενάριο: Anthony Tambakis και Matthew Stone, Ερμηνεύουν: Charlize Theron, Joel Edgerton, Amanda Seyfried και David Oyelowo.

«Μετά τον χωρισμό» (Jusqu'à la garde)
Μετά το διαζύγιο τους, η Μίριαμ και ο Αντουάν παίρνουν την από κοινού κηδεμονία του γιού τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ. Ο Αντουάν, που δεν αντέχει τον χωρισμό με τη γυναίκα του, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της. Όμηρος ενός ζηλιάρη και βίαιου πατέρα, και ανθρώπινη ασπίδα για μια κυνηγημένη μητέρα, ο Ζουλιάν φτάνει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Xavier Legrand, Ερμηνεύουν: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria και Mathilde Auneveux.

«Μούσα» (Muse)
Ο Σάμουελ Σάλομον, ένας καθηγητής λογοτεχνίας που είναι άνεργος από τότε που η φίλη του βρήκε τραγικό θάνατο, υποφέρει από ένα συνεχόμενο εφιάλτη όπου μια γυναίκα δολοφονείται βάναυσα σε μια παράξενη τελετή. Όταν η γυναίκα που έχει στοιχειώσει τις νύχτες του, βρίσκεται νεκρή στην πραγματικότητα, ο Σάμουελ, ψάχνοντας απαντήσεις θα καταφέρει να βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, θα συναντήσει την Ρέιτσελ, η οποία είχε τον ίδιο εφιάλτη με εκείνον και μαζί θα κάνουν τα πάντα να ανακαλύψουν την ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας, μπαίνοντας σε έναν τρομακτικό κόσμο που ελέγχεται από φιγούρες που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες μέσα στο χρόνο: τις Μούσες!
Σκηνοθεσία: Jaume Balagueró, Σενάριο: Jaume Balagueró, Fernando Navarro και José Carlos Somoza, Ερμηνεύουν: Elliot Cowan, Franka Potente, Ana Ularu και Leonor Watling.

«Ο Θεριστής» (Le Semeur)
Η Βιολέτ είναι σε ηλικία γάμου το 1852 όταν ξαφνικά όλοι οι άνδρες του χωριού αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν λόγω του πολέμου. Οι γυναίκες περνούν μεγάλο διάστημα απομονωμένες, κάνοντας όλες τις εργασίες μόνες τους, και παίρνουν έναν όρκο: «Εάν εμφανιστεί κάποιος άνδρας, θα είναι για όλες μας».
Σκηνοθεσία: Marine Franssen, Σενάριο: Jacques Fieschi, Marine Francen και Jacqueline Surchat, Ερμηνεύουν: Pauline Burlet, Raphaëlle Agogué, Théo Costa-Marini και Françoise Lebrun.

«Τυφλή Αγάπη» (Hikari)
Η Μιζάκο κάνει ηχητικές αποδόσεις σε ταινίες για άτομα με προβλήματα όρασης. Σε μια προβολή, συναντά τον Νακαμόρι, έναν παλιό φωτογράφο ο οποίος χάνει αργά την όρασή του. Η Μιζάκο σύντομα ανακαλύπτει τις φωτογραφίες τουΝακαμόρι, οι οποίες θα την φέρουν πίσω στο παρελθόν της. Μαζί, θα μάθουν να βλέπουν τον κόσμο πιο λαμπερό και φωτεινό.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Naomi Kawase, Ερμηνεύουν: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji και Kazuko Shirakawa.

«Sideway»
Ένας νεαρός άνδρας φτάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Ένα παράξενο καράβι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, ένας διαπεραστικός ήχος που ακούγεται παντού, φωτιές, αγνοούμενοι και άλλες περίεργες ενδείξεις, οδηγούν τους κατοίκους της να πιστεύουν οτι έρχεται η μέρας της κρίσης. Οι φήμες ξεδιπλώνουν ιστορίες που ξεπερνούν την φαντασία του. Σύντομα θα γίνει μάρτυρας μιας βίαιης δολοφονίας. Όλα ανατρέπονται όταν η νοσοκόμα της πόλης, με την οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση, θα ανακαλύψει ένα παρίεργο σημάδι στην πλάτη του. Η φήμη διαδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μήπως είναι ο Μεσσίας που όλοι περιμένουν;
Σκηνοθεσία και σενάριο: Tayfun Pirselimoglu, Ερμηνεύουν: Tansu Biçer, Nalan Kuruçim, Taner Birsel και Ercan Kesal.

«Τα μυστήρια της Σικελίας» (Sicilian Ghost Story)
Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’90, σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας. Μια μέρα ο 13χρονος Τζουζέπε εξαφανίζεται. Το χωριό δεν αντιδρά. Οι Αρχές εγκαταλείπουν τις προσπάθειες αναζήτησής του. Η Λούνα, η συμμαθήτριά του, που είναι δειλά ερωτευμένη μαζί του, αποφασίζει να σπάσει την σιωπή που καλύπτει την εξαφάνιση του φίλου της, ακόμη κι αν κάποιοι πιστέψουν ότι έχασε τα λογικά της. Για να τον βρει όμως, θα πρέπει να βουτήξει στα σκοτεινά νερά της κοντινής λίμνης, να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή στο σκοτεινό κόσμο όπου ο φίλος της φυλακίστηκε. Στα όρια του φανταστικού και του πραγματικού, η ταινία επανεξετάζει τον μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στον ανελέητο κόσμο της μαφίας.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Fabio Grassadonia και Antonio Piazza, Ερμηνεύουν: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari και Andrea Falzone.