Ταινίες της εβδομάδας (26/4/2018)

ladouleur
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ο Απρίλιος μας αποχαιρετά με τις απαραίτητες κινηματογραφικές δόσεις περιπέτειας και δράματος.

«Μαργκερίτ Ντυράς: Η οδύνη» (La douleur)
Όταν ανακαλύπτει δυο παλιά τετράδια σε ένα ξεχασμένο κουτί, η Μαργκερίτ Ντυράς θυμάται το παρελθόν της και τον ανυπόφορο πόνο του να περιμένεις. Στη Ναζιστική Γαλλία του 1944, η νεαρή και ταλαντούχα Μαργκερίτ είναι ενεργό μέλος της αντίστασης μαζί με τον άντρα της Ρομπέρ Αντέλ. Όταν η Γκεστάπο απαγάγει τον Ρομπέρ, η Μαργκερίτ μπαίνει σε έναν απελπισμένο αγώνα να τον φέρει πίσω. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, εξακολουθεί να τον περιμένει – δέσμια του βασανιστηρίου της απουσίας του και πέρα από κάθε ελπίδα.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Emmanuel Finkiel, Ερμηνεύουν: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay και Grégoire Leprince-Ringuet.

«Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» (Avengers: Infinity War)
Οι Εκδικητές και οι σύµµαχοι τους συνεχίζουν να προστατεύουν τον κόσμο από απειλές που κανένας άλλος δεν µπορεί να χειριστεί, αλλά µία πολύ πιο σκοτεινή δύναμη έχει εξαπολυθεί: o Thanos. Ο απόλυτος κυρίαρχος της κακής φήμης διαγαλαξιακά δεν θα σταματήσει µπροστά σε τίποτα για να αποκτήσει τους έξι λίθους της αιωνιότητας προκειµένου να κάνει δική του την εξουσία ολόκληρου του σύμπαντος και φυσικά της ανθρωπότητας. Οι Εκδικητές συστήνουν µία ομάδα µε µέλη από όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και όλοι µαζί οι υπερήρωες πρέπει να θυσιάσουν πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά, σε µία προσπάθεια να νικήσουν τον πανίσχυρο Thanos πριν επιτεθεί και καταστρέψει ολόκληρο το σύμπαν.
Σκηνοθεσία: Anthony Russo και Joe Russo, Σενάριο: Christopher Markus και Stephen McFeely, Ερμηνεύουν: Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson και Josh Brolin.

«Η ασυμβίβαστη» (Fortunata)
Η Φορτουνάτα παλεύει να καταφέρει όλα όσα έχει ονειρευτεί, ανοίγοντας ένα κομμωτήριο, κάνοντας ό,τι καλύτερο ως μητέρα και αντιμαχόμενη τον βίαιο, πρώην σύζυγό της. Αλλά η δύναμη του έρωτα θα είναι αυτή που θα αλλάξει τη ζωή της, προσφέροντάς της μια νέα ελπίδα και μια νέα ευκαιρία για ευτυχία.
Σκηνοθεσία: Sergio Castellitto, Σενάριο: Margaret Mazzantini, Ερμηνεύουν: Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Alessandro Borghi και Edoardo Pesce.

«Απάτη σε Μαύρο Φόντο» (Carbone)
Η συναρπαστική αληθινή ιστορία του πιο προσοδοφόρου εγκλήματος στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Καθώς κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή του λόγω ρευστότητας και αναζητώντας έναν τρόπο να βγάλει γρήγορα χρήματα ώστε να μπορέσει να σώσει τόσο τη δουλειά του όσο και την αξιοπρέπειά του, ο Αντουάν, ένας συνηθισμένος άντρας, καταστρώνει ένα σχέδιο για την κλοπή των φορολογικών κονδυλίων που διανέμει η γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης αγοράς που αφορά το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων CO2. Ένα σχέδιο που εξελίσσεται στη ληστεία του αιώνα και χαρακτηρίζεται από προδοσία και δολοφονίες.
Σκηνοθεσία: Olivier Marchal, Σενάριο: Ali Hajdi, Olivier Marchal και Emmanuel Naccache, Ερμηνεύουν: Benoît Magimel, Gringe, Idir Chender και Laura Smet.

«Η οικογένειά μου σε λατρεύει» (Ma famille t'adore déjà)
Ο 30χρονός Julien είναι ένας ντροπαλός και πολύ καλοπροαίρετος τύπος. Δουλεία του είναι να φτιάχνει εφαρμογές για smartphones και είναι τρελά ερωτευμένος με την Eva, μια όμορφη δημοσιογράφο. Της κάνει πρόταση γάμου και αυτή την αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Προκειμένου να γνωρίσει τους γονείς της θα ταξιδέψει μαζί της στο πανέμορφο νησί Île de Ré, όπου κατοικούν. Εκεί θα περάσουν όλοι μαζί ένα τρελό σαββατοκύριακο γεμάτο περιπέτειες, χτίζοντας γαμπρός και πεθερικά μια εκρηχτική σχέση βασισμένη σε ψέματα.
Σκηνοθεσία: Jérôme Commandeur και Alan Corno, Σενάριο: Jérôme Commandeur, Frédéric Jurie και Kevin Knepper, Ερμηνεύουν: Arthur Dupont, Déborah François, Thierry Lhermitte και Marie-Anne Chazel.

«Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας» (The Farthest)
Η ταινία απευθύνεται στην αγάπη, το δέος και την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν το Σύμπαν του οποίου αποτελούν μέρος. Κοιτούμε ψηλά και διερωτόμαστε. Η καρδιά της ταινίας είναι αυτή ακριβώς η περιέργεια, ο θαυμασμός, το μυστήριο. Είναι ο πυρήνας της διαδρομής του Voyager, το κέντρο των ονείρων των δημιουργών του, είναι η έλξη που όλοι οι άνθρωποι αισθανόμαστε για το Διάστημα και την Επιστημονική φαντασία. Η ιστορία των Voyager δεν είναι μόνο μια απίθανη ιστορία ανθρώπινου επιτεύγματος και επιστημονικής τόλμης, αντιπροσωπεύει επίσης την ανάγκη να κοιτάξουμε γύρω μας και να κατανοήσουμε. Αφορά αρχέγονα ερωτήματα: Γιατί βρισκόμαστε εδώ; Τί υπάρχει γύρω; Είμαστε μόνοι;
Σκηνοθεσία και σενάριο: Emer Reynolds, Ερμηνεύουν: Frank Drake, Carolyn Porco, John Casani και Lawrence Krauss.

«Η Ζουγκλοπαρέα» (Les as de la jungle)
Ο Μορίς μπορεί να μοιάζει με πιγκουίνο - αλλά βαθιά μέσα του είναι πραγματικός τίγρης! Μαζί με τους φίλους του, τη Ζουγκλοπαρέα, θέλει να διατηρήσει την τάξη και τη δικαιοσύνη στη ζούγκλα, όπως έκανε η μητέρα του πριν από αυτόν. Αλλά ο Ίγκορ, το πονηρό κοάλα, με τη βοήθεια του στρατού των ανόητων μπαμπουίνων θέλει να καταστρέψει τη ζούγκλα μια για πάντα. Η Ζουγκλοπαρέα - σπεύδει στη διάσωση!
Σκηνοθεσία: David Alaux, Σενάριο: David Alaux, Eric Tosti και Jean-François Tosti, Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Χρήστος Πλαΐνης, Βίνα Παπαδοπούλου και Τάκης Σακελλαρίου.

«Το Μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής»
Λιγκιάδες: Το «Μπαλκόνι» των Ιωαννίνων. Στην Ήπειρο αντίκρυ από τα Γιάννινα, μια φωνή τόπο,σε μια πλαγιά του Μιτσικελιού, απλώνεται το χωριουδάκι Λιγκιάδες. Έχει την τύχη να έχει θέα όλα τα Γιάννενα και την« ατυχία » να φαίνεται από την πόλη και όλη την γύρω περιοχή. Οι Γερμανοί πέρασαν κι από εδώ. Ανατριχιαστικές στιγμές καταγράφει το ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Christoph Schminck Gustavus. Η ιστορία ενός ολοκαυτώματος την περίοδο της γερμανικής κατοχής που ελάχιστοι γνωρίζουν.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Χρύσανθος Κωνσταντινίδης.

«Της πατρίδας μου η σημαία…»
Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στη φύση με ό,τι οι ίδιοι παρήγαγαν. Μια αυτάρκης κοινωνία που η μόνη επαφή της με τον «έξω κόσμο” ήταν το σχολείο. Εκεί μάθαιναν γράμματα και τραγουδάκια για τη μεγάλη πατρίδα που τους κάνει περήφανους. Μετά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, στην οποία το χωριό θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, πολλοί θα ξενιτευτούν και κάποιοι θα βρεθούν στο Μαρούσι ένα γραφικό προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει το βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας και στο οποίο θα γίνουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον υπέρογκο δανεισμό. Η τραγωδία δεν θα αργήσει να ‘ρθει. Η χρεοκοπία. Λόγω έλλειψης πόρων το σχολείο στο χωριό κλείνει. Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας. Η σημαία που κυμάτιζε στη σχολική γιορτή τώρα υπνώττει σε κάποιο συρτάρι.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.