Πέθανε η Margot Kidder, η «μια και μοναδική» Lois Lane του Superman

margot-kidder
ΤΡΙΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2018

Mark Hamill: «Εκτός κάμερας ήταν από τις πιο γλυκές, ευγενικές και συμπονετικές γυναίκες που έχω γνωρίσει ποτέ».

Η Margot Kidder, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή για την ερμηνεία της ως Lois Lane στις ταινίες Superman, πέθανε την περασμένη Κυριακή στην ηλικία των 69 ετών. Η Kidder γεννήθηκε στον Καναδά, αλλά μετακόμισε πολλές φορές στην παιδική της ηλικία, λόγω της δουλειάς του πατέρα της ως μηχανικού. Κόλλησε το μικρόβιο της υποκριτικής όταν παρακολούθησε μια παραγωγή του «Bye, Bye, Birdie» στην Νέα Υόρκη.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο British Columbia, εργάστηκε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Καναδά και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο στις ταινίες «Η βασίλισσα του Σικάγο» και «Quackser Fortune Has A Cousin In The Bronx», ενώ για να συμπληρώσει το εισόδημα της εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ο ρόλος της στο θρίλερ «Οι αδελφές» του Brian De Palma το 1972 της έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν για να πάρει μπρος η καριέρα της, με εμφανίσεις σε ταινίες όπως «The Gravy Train», «Τρόμος στο παρθεναγωγείο», «Συναντήσεις αετών» και «Τη νύχτα που γεννήθηκε ο τρόμος». Ο πιο σπουδαίος της ρόλος όμως είναι αναμφίβολα ως Lois Lane στις ταινίες «Superman» της δεκαετίας του 1970 και 1980, πλάι στον Christopher Reeve. Ο σκηνοθέτης των δυο πρώτων ταινιών της σειράς, Richard Donner, επέλεξε την Kidder τόσο για την φυσική ομορφιά και γοητεία της, όσο και την χημεία της με τον Reeve.

Στην προσωπική της ζωή η Kidder αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επεισόδια μανιοκατάθλιψης, ενώ μετά από σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά την διάρκεια γυρισμάτων, έπρεπε να χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα για δύο χρόνια. Παρά τις προκλήσεις όμως η Kidder συνέχισε να εργάζεται και εμφανιζόταν σταθερά σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, όπως  «Law & Order: Special Victims Unit», «Smallville», «The L Word», «H2», «Brothers And Sisters» και «Touched By An Angel». Τελευταίος της ρόλος ήταν στην δραματική ταινία «The Neighborhood» του Frank D’Angelo το 2017.

Μετά την σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με ευχές για την 69χρονη ηθοποιός. Ο Mark Hamill δήλωσε πως η Kidder ήταν μια «από τις πιο γλυκές, ευγενικές και συμπονετικές γυναίκες» που έχει γνωρίσει. Ο Brandon Routh, ο οποίος ενσάρκωσε τον Superman το 2006 χαιρέτησε την Kidder για το θάρρος της να μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε.

Ο σκηνοθέτης των «Superman», Richard Donner. μίλησε στο SyFY, όπου χαρακτήρισε την Kidder ως την «μια και μοναδική Lois Lane», εξαίροντας την δημιουργικότητα και το χιούμορ της, ενώ παράλληλα τόνισε πως άγγιξε όλους όσους γνώρισε και με τους οποίους συνεργάστηκε.