Who is who: Tζουντ Λο

who-is-who-tzount-lo

Φωτογραφίες:ΙΜDb. Ο Τζουντ Λο.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 06 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

«Πάντα έβρισκα τον Πρίγκιπα στη Σταχτοπούτα τον πιο βαρετό χαρακτήρα, θα προτιμούσα να είμαι η κακιά μάγισσα». Όταν ένας από τους πιο όμορφους άντρες ηθοποιούς κάνει μια τέτοια δήλωση δεν μπορεί παρά να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρων. Το click@Life σας παρουσιάζει τον ταλαντούχο κύριο Τζουντ Λο που τον θαυμάσαμε πρόσφατα στο ρόλο του απατημένου συζύγου στην ταινία «Άννα Καρένινα».

Γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου 1972, ο Τζουντ Λο πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νότιο Λονδίνο μαζί με τους γονείς του, δασκάλους στο επάγγελμα, και την μεγαλύτερη αδερφή του, Νατάσα, γνωστή ζωγράφο και γραφίστρια. Ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι πήρε το όνομά του από το τραγούδι των Beatles, Hey Jude.

Η καριέρα του Τζουντ Λο, ξεκίνησε όταν έγινε μέλος στο National Youth Music Theatre, το 1987, κι έτσι άρχισε να παίρνει μέρος σε διάφορες θεατρικές παραγωγές. Η πορεία του στο θεατρικό σανίδι συνεχίστηκε με επιτυχία. Το 1992 παίρνει μέρος στη στην περιοδεύουσα παραγωγή «The Fastest Clock» του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα είναι υποψήφιος για τα βραβεία Laurence Olivier και Tony, από τα πιο σημαντικά θεατρικά βραβεία, για την ερμηνεία του στα «Les Parents terribles» και «Indiscretions» αντίστοιχα. Ωστόσο ήδη από 1990, ο 17χρονος Λο έχει εγκαταλείψει το σχολείο για χάρη της σαπουνόπερας «Families».

Τα πρώτα βήματα στον κινηματογράφο

Το ντεμπούτο του στο σινεμά έγινε το 1994 με την ταινία «Shopping», αστυνομικό δράμα στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε με τη μέλλουσα σύζυγό του Σάντι Φροστ. Το 1997 παίζει στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου «Bent», μαζί με τους Μικ Τζάγκερ και Κλάιβ Όουεν. Την ίδια χρονιά η καριέρα του και η αναγνωσιμότητά του απογειώνονται. Πρωταγωνιστεί στο «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ», μια αγγλική παραγωγή με σπουδαίους ηθοποιούς που προτάθηκε για πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και τρεις Χρυσές Σφαίρες, αλλά και στο δημοφιλές «Gattaca», από τα γνωστότερα μέχρι και σήμερα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Λο έχει πάρει κινηματογραφικά «τα πάνω του». Συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Κλιντ Ίστγουντ στο «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού» όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Κέβιν Σπέισι.

Ο ταλαντούχος κύριος Τζουντ Λο

Το 1999 ο ήδη γνωστός Λο γυρνά μία από τις πιο επιτυχημένες του ταινίες, το «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» κι από γνωστό ηθοποιό μετατρέπεται σε χολιγουντιανό σταρ. Ερμηνεύει τον Dickie Greenleaf, τον εκατομμυριούχο που πέφτει θύμα του κυρίου Ρίπλεϋ. Ο Λο γοητεύει με την ερμηνεία του, προτείνεται για πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, το οποίο όμως χάνει από το Μάικλ Κέιν, με τον οποίο θα συνεργαστεί αρκετές φορές στο μέλλον. Κερδίζει όμως BAFTA και ένα σπασμένο πλευρό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων… Ο ίδιος αστειευόμενος θα δηλώσει : «ο Ματ Ντέιμον μου έσπασε το πλευρό κι εγώ νομίζω του στραμπούλιξα τον αυχένα… η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη σκηνή ξεφύγαμε λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε».

Η νέα χιλιετία υπήρξε γενναιόδωρη με τον Τζουντ Λο. Το 2001 παίζει στο πολεμικό δράμα «Εχθρός προ των πυλών» έναν Ρώσο σκοπευτή, στο πλευρό του έχει γνωστούς ηθοποιούς και την πολύ στενή του φίλη Ρέιτσελ Βάις. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ταινία «Α.Ι Τεχνητή νοημοσύνη», για την οποία μάλιστα παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου. Οι κινηματογραφικές επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και ο βρετανός ηθοποιός μπαίνει στη λίστα με τους δέκα πιο «κερδοφόρους» ηθοποιούς του σινεμά για το 2006, ενώ παράλληλα ψηφίζεται επανειλημμένα ως ένας από τους πιο ωραίους άντρες. Το 2009, συμμετέχει στην ταινία «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» αντικαθιστώντας το ρόλο του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ μαζί με τους Τζόνι Ντεπ και Κόλιν Φάρελ και παραχωρώντας την αμοιβή στην κόρη του Λέτζερ.

Επιστροφή στις θεατρικές ρίζες

Την ίδια χρονιά, ο Τζουντ Λο επιστρέφει στο λονδρέζικο θεατρικό σανίδι, στο ρόλο του Άμλετ. Η παράσταση έκανε περιοδεία σε Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στη Δανία, και στην Αμερική, Νέα Υόρκη. Οι κριτικές ήταν ανάμεικτες. Το BBC και η Daily Mail βρήκαν αξιόλογη την ερμηνεία του Λο, ενώ αντίθετα, η Washington Post έκρινε την πολύαναμενόμενη παράσταση «άκρως απογοητευτική». Ωστόσο ο Τζουντ Λο προτάθηκε για βραβείο Tony.

Η αναγνωσιμότητα του ηθοποιού όμως δεν έχει εξαργυρωθεί μόνο σε αμφιλεγόμενες θεατρικές παραστάσεις. Έχει υπάρξει το πρόσωπο της καμπάνιας των οίκων Dior και Dunhill και από φέτος το καλοκαίρι των γυαλιών Vogue. Παράλληλα, ο ηθοποιός είναι και κοινωνικά δραστήριος. Έχει συμμετάσχει σε ενέργειες ενίσχυσης της UNICEF και του κινήματος «Make poverty history (ας κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν)», ενώ στηρίζει και το ίδρυμα «κάνε μια ευχή».

Το 2007, βρέθηκε για δέκα ημέρες στο Αφγανιστάν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της UNICEF, και το 2011 συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία εναντίον του Αλεξάντερ Λουκασένκο και των δυνάμεων καταστολής του.

Στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Τολστόι «Άννα Καρένινα» από τον Τζο Ράιτ, ο Τζουντ Λο έχει το ρόλο του απατημένου συζύγου στο πλευρό της Κίρα Νάιτλι.

Ενδεικτική Φιλμογραφία: «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ» (1997), «Gattaca» (1997), «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού» (1997), «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» (1999), «Εχθρός προ των Πυλών» (2001), «Α.Ι. τεχνητή νοημοσύνη» (2001), «Επιστροφή στο Cold Mountain» (2003), «Το νόημα της ζωής και πώς να το χάσετε» (2004), «Άλφι» (2004), «Εξ επαφής» (2004), «The Holiday» (2006), «Παιχνίδια Μυαλού»(2007), «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» (2009), «Sherlock Holmes» (2009), «Contagion» (2011), «Hugo» (2011), «Sherlock Holmes : το παιχνίδι των σκιών» (2011), «Αnna Karenina» (2012).

NANTIA KAKΛΗ