Έντονο ελληνικό χρώμα στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

entono-elliniko-xroma-sto-63o-festibal-kinimatografou-berolinou

Το 63ο φεστιβάλ Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τέσσερις ταινίες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Οι ταινίες συμμετέχουν στο Forum, που φέτος η θεματολογία του καταπιάνεται με τις κοινωνικές αναταραχές, την περίοδο των αλλαγών καθώς και την προσπάθεια εξεύρεσης νέων σταθερών στις σύγχρονες κοινωνίες.

«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις 41 ταινίες που συμπληρώνουν τον κατάλογο του Forum, συμπεριλαμβάνεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η οποία απέσπασε πέρυσι το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Works in Progress» του Φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι, σε παραγωγή των Γιώργου Καρναβά, Guanaco και σε συμπαραγωγή με ΕΡΤ ΑΕ, Stefi Α.Ε., 2/35 και Barranov studios.

Η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, με πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας. Από εκεί παρακολουθεί τις εξελίξεις στην «υπόθεσή» του έχοντας όλες τις ανέσεις. Τον αγνοούμενο παρουσιαστή ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου ενώ παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας.

«Η κόρη»

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, σε παραγωγή του ιδίου και της Στέλλας Θεοδωράκη, φέρει την τίτλο «Η κόρη». Η ταινία θίγει μέσα από την ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, το φλέγον ζήτημα της κρίσης αξιών, σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα σε όλους τους τομείς.

Στην υπόθεση του έργου, ένα 14χρονο κορίτσι (Σαβίνα Αλιμάνι) αποφασίζει να απαγάγει τον οκτάχρονο γιο (Άγγελος Παπαδήμας) του συνεργάτη του πατέρα της (αντιστοίχως, οι Ιερώνυμος Καλετσάνος και Γιώργος Συμεωνίδης), όταν ο τελευταίος εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς να δώσει ίχνη - προφανώς λόγω των χρεών του. Η μικρή θεωρεί ότι ο συνεργάτης του πατέρα της ευθύνεται για την εξαφάνισή του και είναι αποφασισμένη για όλα, την ίδια στιγμή που η οικογένεια του μικρού τον ψάχνει απεγνωσμένα, αδυνατώντας να ενώσει τα κομμάτια του πάζλ.

«Fynbos»

Η πρώτη ταινία του Χάρη Πατραμάνη, «Fynbos», σε παραγωγή της εταιρείας «Α Four Letter Word», αφηγείται την ιστορία ενός εργολάβου, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του σε μία πλούσια αλλά απομονωμένη περιοχή, με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία σαν ύστατη προσπάθεια να σωθεί. Στο τέλος όμως, αυτό που διαφαίνεται μέσα από τους γυάλινους τοίχους του σπιτιού του, όπου έξι ζωές διασταυρώνονται, δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά με τον άνθρωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι «Fynbos» ονομάζεται η θαμνώδης βλάστηση της Νοτίου Αφρικής, ειδικά στην περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου, χαρακτηριστική τόσο για τη φυσική της αγριότητα όσο και για την αφοπλιστική ομορφιά της. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τζέσικα Χέινς, Γουόρικ Γκρίερ, Σθαντίγουε Κγκορότζε, Σούζαν Ντάνφορντ, Τζον Χέρμπερτ, Κάρα Ρόμπερτς, Τσαντ Φίλιπς.

«Στο λύκο»

Σκηνή από την ταινία «Στο λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου

Η ταινία «Στο λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Βρετανού Αράν Χιούζ χρησιμοποιεί τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, προσπαθώντας με τη χρήση αλληγορικών εικόνων να κάνει ένα σχόλιο πάνω στη φτώχεια που εξαπλώνεται στον πυρήνα της Ευρώπης.

Το έργο αφηγείται τέσσερις ημέρες από τη ζωή ενός χωριού στη ορεινή Ναυπακτία, καθώς οι κάτοικοί του (οι οποίοι αποτελούν και το καστ) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και τη φτωχική ζωή της σημερινής ελληνικής επαρχίας σε συνθήκες κρίσης.

Συνολικώς, οι ταινίες του Forum είναι 41, εκ των οποίων 22 θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους.