Who is who: Αmanda Seyfried

who-is-who-amanda-seyfried

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Συλλέγει παντελόνια τζιν και ταριχευμένα ζώα, λατρεύει να γυρίζει ερωτικές σκηνές και την τελευταία πενταετία φιγουράρει σε κάθε λίστα με τις πιο όμορφες και ποθητές γυναίκες του Hollywood. Φέτος, με το ρόλο της στους «Άθλιους», οι μετοχές της ανέβηκαν κι όλα δείχνουν ότι η Amanda Seyfried θα μας απασχολεί για καιρό. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα.

Η Amanda Michelle Seyfried γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1985 στην Pennsylvania των ΗΠΑ, ωστόσο η καταγωγή της είναι από τη Γερμανία όπως μαρτυρά και το αμφιλεγόμενο επώνυμό της, το οποίο σύμφωνα με την ίδια προφέρεται «Ζάιφρεντ».

Ήδη από τα 11 της χρόνια, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο κάνοντας σαφές ότι ο φωτογραφικός φακός την αγαπά. Η ίδια θα δηλώσει «ήμουν πολύ αδύνατη και είχα σιδεράκια, δεν ήμουν χαριτωμένο μοντέλο, ποτέ δεν ένιωσα πανέμορφη αλλά το διασκέδαζα».

Η Seyfried όμως δεν άργησε να καταλάβει ότι αν το μόντελινγκ απλά τη διασκεδάζει, η ηθοποιία την ενθουσιάζει. Έφηβη ακόμα, κάνει εντατικά μαθήματα φωνητικής και υποκριτικής με δάσκαλο του Broadway και στα 16 της κερδίζει τον πρώτο, μικρό, ρόλο της στη σαπουνόπερα «As the World Turns».

Τα πρώτα βήματα

Το 2004 υπήρξε καθοριστική χρονιά για τη νεαρή ηθοποιό. Κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην εφηβική κωμωδία «Mean Girls». Αν κι είχε περάσει από οντισιόν για τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, που τελικά πήραν οι Rachel McAdams και η Lindsay Lohan, έπαιξε την αφελή κολλητή της McAdams κερδίζοντας βραβείο MTV.

Την ίδια χρονιά δίνει μάχη για να υποδυθεί τη Veronica Mars στην ομώνυμη καινούρια τηλεοπτική σειρά του καναλιού UPN, χάνει όμως και συμμετέχει ως φίλη της πρωταγωνίστριας. Ο χαρακτήρας της όμως έγινε τόσο αρεστός που εμφανίστηκε τελικά σε περισσότερα επεισόδια από τα αρχικά συμφωνημένα.

Η Seyfried φαινόταν να έχει περισσότερη τύχη στην τηλεόραση από ότι στο σινεμά. Το 2006 παίζει στη σειρά του HΒΟ «Big Love» όπου υποδύεται την κόρη ενός πολυγαμικού μορμόνου. Μετά την τέταρτη σεζόν θα εγκαταλείψει προκειμένου να αφοσιωθεί στην κινηματογραφική της καριέρα η οποία είχε αρχίσει να απογειώνεται ήδη από το 2008.

Στο πλευρό της Μeryl Streep

Ο δευτερεύων ρόλος της στο θρίλερ «Η πύλη των νεκρών» και στο «Το Σώμα Που Σκοτώνει» ως κολλητή της Megan Fox, δεν κάνουν καμία αίσθηση σε αντίθεση με το «Mamma Mia». Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της ηθοποιού, της δίνει την ευκαιρία να λάμψει δίπλα σε αστέρες όπως η Meryl Streep και ο Pierce Brosnan αλλά και να «εξαργυρώσει» τα δύο χρόνια που σπούδαζε όπερα μιας και πρόκειται για μιούζικαλ με τραγούδια του δημοφιλούς συγκροτήματος Abba.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι όταν είχε μάθει για την οντισιόν της ταινίας είχε απογοητευτεί που δεν είναι Ελληνίδα καθώς νόμιζε ότι η ταινία αναφέρεται σε μια ελληνική οικογένεια και η παραγωγή δε θα τη διάλεγε. Στο έργο θα ερμηνεύσει πέντε τραγούδια ανάμεσα στα οποία και μια διασκευή του «Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)».

Η νεαρή ηθοποιός αποκτά όλο και μεγαλύτερη διασημότητα. Σε συνέντευξή της έχει αποκαλύψει ότι πάσχει χρόνια από κρίσεις πανικού και ότι αγχώνεται τόσο πριν τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που πίνει ένα ποτό για να χαλαρώσει.

Η συνέχεια επιφύλασσε για την Seyfried δύο ρομαντικές κομεντί, το «Αγαπημένε μου John», για το soundtrack του οποίου έγραψε κι η ίδια ένα τραγούδι, και το «Γράμματα στην Ιουλιέτα». «Ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή μου, μπορώ να χαθώ στις ρομαντικές ιστορίες των χαρακτήρων που υποδύομαι» θα πει, με τον κίνδυνο να τυποποιηθεί ως μια ακόμα όμορφη ερωτοχτυπημένη, να είναι πολύ κοντά.

Αποφεύγοντας την τυποποίηση

Τελικά το ερωτικό θρίλερ «Υποψία» τη γλιτώνει από την ταμπέλα αλλά όχι κι από τις -μέτριας επιτυχίας- ταινίες, αφού επόμενή της επιλογή, «Η Κοκκινοσκουφίτσα», μια πιο σκοτεινή εκδοχή του γνωστού παιδικού παραμυθιού, δέχτηκε αρνητικές κριτικές και μέτριες εισπράξεις. Αντίθετα το 2011 έπαιξε στο πλευρό του Justin Timberlake στο φουτουριστικό θρίλερ «In Time» το οποίο σημείωσε επιτυχία στο αμερικανικό Box Office.

Φέτος, η Amanda Seyfried φοράει το κοστούμι της Τιτίκας (Cosette) στο αναμενόμενο και υποψήφιο για Oscar μιούζικαλ «Οι Άθλιοι», αλλά και καστανή περούκα για την βιογραφία της Linda Lovelace, της πορνοστάρ που «τα έβαλε» με τη βιομηχανία του ερωτικού κινηματογράφου.

Ενδεικτική Φιλμογραφία: «As the world turns» (1999), «Mean Girls» (2004), «Veronica Mars» (2004), «Εννέα Ζωές» (2005), «Μοιραία Απαγωγή» (2006), « Big Love» (2006), «Η Πύλη των Νεκρών» (2008), «Mamma Mia!» (2008), «Το Σώμα που σκοτώνει» (2009), «Υποψία» (2009), «Αγαπημένε μου John» (2010), «Γράμματα στην Ιουλιέτα» (2010), «Η Κοκκινοσκουφίτσα» (2011), «In Time» (2011), «Μυστηριώδης Εξαφάνιση» (2012), «Οι Άθλιοι» (2012), «Linda Lovelace» (2013).

Πληροφορίες: «Οι Άθλιοι» θα κυκλοφορήσουν στις ελληνικές αίθουσες στις 14/2, ενώ για το «Lovelace» δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία.

NANTIA KAΚΛΗ