Who is who: Αng Lee

who-is-who-ang-lee

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο Ang Lee στη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ. Φωτογραφία: Joe Klamar, 2013 AFP, gettyimages.com

ΚΥΡΙΑΚΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Βραβευμένος δύο φορές με Oscar σκηνοθεσίας, «απαγορευμένος» στην Κίνα και καθόλου τυποποιημένος ως προς τη θεματολογία των ταινιών του, ο Ang Lee, αξίζει το θαυμασμό και την προσοχή μας. Με αφορμή την πρόσφατη νίκη του στα πιο λαμπερά κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς, το click@Life, σας τον συστήνει.

O Ang Lee γεννήθηκε στην επαρχία Pingtung της Ταϊβάν, στις 23 Οκτωβρίου 1954. Αν κι ο πατέρας του ήθελε να τον δει καθηγητή, ακολουθώντας το δικά του βήματα, ο έφηβος Ang, έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη και πιο συγκεκριμένα την υποκριτική.

Ο ίδιος μάλιστα ορίζει ως σημείο μηδέν στον «επαγγελματικό προσανατολισμό» και τη διαμόρφωση της ενήλικης προσωπικότητάς του, την παρακολούθηση της ταινίας του Bergman, «η πηγή των παρθένων». Αφότου τελειώνει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, σε ηλικία 25 ετών, φεύγει στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Illinois, και μετά στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ήταν και συμμαθητής με το επίσης πολύ γνωστό σκηνοθέτη, Spike Lee.

Με την αποφοίτηση τα πράγματα δυσκόλεψαν όμως για τον Αng Lee, μιας και η εύρεση εργασίας αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη, με το σκηνοθέτη να είναι στα «αζήτητα» για έξι χρόνια. Το 1990 όμως, στο φεστιβάλ κινηματόγραφου της Ταϊβάν, ένα σενάριό του κέντρισε το ενδιαφέρον ενός κινέζου παραγωγού, που έδωσε στον Lee τη δυνατότητα να γυρίσει την ταινία του «Μαθήματα Ισορροπίας».

Οι κινηματογραφικές επιτυχίες

Φωτογραφία: ΙΜDb. O Ang Lee στα γυρίσματα του κατασκοπικού θρίλερ «Lust, caution»

Η τύχη χαμογελά πλέον στον Ang Lee, οι ευκαιρίες παρουσιάζονται απανωτά ενώ η επιτυχία κι η φήμη του αυξάνονται αστραπιαία ανά φιλμ. Η ταινία που τον καθιέρωσε ήταν το «Γαμήλιο Πάρτι» το 1993, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1995, έγινε παγκοσμίως γνωστός με το «Λογική κι Ευαισθησία» όπου πρωταγωνίστησαν η Emma Thompson και η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Kate Winslet. Το 2000, σκηνοθετεί το «Τίγρης και Δράκος». Η ταινία αποδεικνύεται μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της χρονιάς, γίνεται η πρώτη ξενόγλωσση που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια εισπράξεις στις ΗΠΑ, και συγκεντρώνει 10 υποψηφιότητες για Oscar, ανάμεσα στις οποίες και υποψηφιότητα για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Θα χάσει όμως από τον Steven Soderbergh με την ταινία Traffic.

Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια, η ακαδημία θα τον βραβεύσει για τη σκηνοθεσία του στο «Μυστικό του Brokeback Mountain», με τους Jake Gyllenhaal και Heath Ledger, φιλμ που χάρισε στον Lee τη δόξα του βραβείου αλλά και της πρωτιάς μιας και έγινε ο πρώτος Ασιάτης που βραβεύεται με Oscar σκηνοθεσίας.

Αξιομνημόνευτο είναι όχι μόνο το ότι η ταινία απαγορεύτηκε στην Κίνα λόγω της θεματολογίας της, αλλά κι ότι ακόμα και η ευχαριστήρια ομιλία του Lee λογοκρίθηκε από την κινεζική τηλεόραση. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές αφαίρεσαν το κομμάτι που ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο μεγαλείο της αγάπης, ανεξάρτητα από το φύλο των ερωτευμένων, αλλά και το κλείσιμο της ομιλίας του όπου ευχαριστούσε όλον κόσμο στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Ο Lee και το Hollywood

Φωτογραφία IMDb: ο Αng Lee και ο Heathe Ledger στα γυρίσματα της ταινίας «Brokeback mountain»

Μπορεί να είναι ένας ποιοτικός σκηνοθέτης, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να πειραματιστεί με μία καθαρά χολιγουντιανή παραγωγή όπως το Hulk, το 2003. Λίγοι γνωρίζουν ότι παρότι τον Bruce Banner ερμήνευσε ο Eric Bana, τον Hulk, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον ερμήνευσε ο ίδιος ο Ang Lee. Σκηνοθετικά όμως ο Lee επιχειρώντας μια βαθύτερη ανάγνωση του ήρωα, εστίασε στο τραγικό της υπόθεσης, παρουσιάζοντας τον Hulk ως το «τέρας» θυμού, απληστίας και ζήλειας που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Σήμερα μετανιώνει λίγο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του θα δηλώσει «πήρα το όλο εγχείρημα πολύ στα σοβαρά. Έπρεπε να εστιάσω πιο πολύ στη διασκέδαση παρά στο δράμα».

Το δεύτερο Oscar

Σκηνή από τγη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Η ζωή του Πι»

Η πλήρης καταξίωση ήρθε στα φετινά Oscars, όπου κέρδισε το δεύτερο χρυσό αγαλματάκι του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι». Αν κι αρχικά ο Steven Spielberg ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατηγορία, τις τελευταίες μέρες, το όνομα του Lee ακουγόταν έντονα με τα προγνωστικά να θέλουν αυτόν νικητή.

Όντας πλέον ο πρώτος Ασιάτης σκηνοθέτης με Oscar και ο πρώτος σκηνοθέτης 3D ταινίας που βραβεύεται με Oscar σκηνοθεσίας, ο Lee έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος. Αποδίδει μάλιστα την επιτυχία του στην εξοικείωση με τα CG εφέ που απέκτησε γυρίζοντας το Hulk. Ο Lee παρά τη λογοκρισία που είχε υποστεί απευθυνόμενος στον ασιατικό λαό στην προηγούμενη βράβευσή του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει πάλι τον κόσμο της Ταϊβάν στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Το Γαμήλιο Πάρτυ» (1993), «Η Παγοθύελλα» (1997), «Καλπάζοντας με το διάβολο» (1999), «Τίγρης και Δράκος» (2000), «Hulk» (2003), «Το Μυστικό του Brokeback Mountain» (2005), «Προσοχή: Πόθος» (2007), «Έτσι Πήραμε το Woodstock» (2009), «Η Ζωή του Πι» (2012).

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ