Στίβεν Σόντεμπεργκ: το θρίλερ με τις «Παρενέργειες»

stiben-sontempergk-to-thriler-me-tis-parenergeies

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο Στίβεν Σόντεμπεργκ έχει δηλώσει πολλές φορές την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το κινηματογραφικό τερέν, οπότε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ ενδέχεται και να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της καριέρας του.

«Side effects»(Παρενέργειες)

Ανεξαρτήτως του αν πιστεύουμε ή όχι τις «απειλές» του να εγκαταλείψει την καρέκλα του σκηνοθέτη, η νέα του ταινία παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού με χιτσοκικό σασπένς φωτίζει την απληστία για περισσότερο κέρδος και τα παρασκήνια της φαρμακοβιομηχανίας.

Έγκλημα, ερωτισμός, ίντριγκες και αινίγματα της ψυχοφαρμακολογίας αποτελούν την πρώτη ύλη του γεμάτου ανατροπές σεναρίου που το υπογράφουν ο Σκοτ Ζ. Μπερνς και ο Σάσα Μπάρντυ, Αναπληρωτής Διευθυντής Εγκληματολογικής Ψυχιατρικής κλινικής.

Η Ρούνεϊ Μάρα (γνωστή από την επιτυχία της στην ταινία «Girl with the dragon tattoo) υποδύεται την ψυχολογικά ασταθή Έμιλυ. Ο Τσάνινγκ Τέιτουμ είναι ο σύζυγός της Μάρτιν, ενώ ο Τζουντ Λο και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, εμφανίζονται στους ρόλους δύο ψυχιάτρων με διαφορετικές αντιλήψεις και στόχους…

Στην υπόθεση της ταινίας, η Έμιλυ προσπαθεί να διαχειριστεί την επιστροφή του συζύγου της Μάρτιν, μετά από τέσσερα χρόνια φυλακής. Το ζευγάρι, πριν καταδικαστεί ο Μάρτιν για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, είχε μια άνετη και ευχάριστη ζωή. Οι απότομες αλλαγές και η ανασφάλεια όμως κλόνισαν τον ψυχισμό της Έμιλυ που έχει εμφανίσει συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης. Ο νέος της ψυχίατρος, (Τζουντ Λο) φοβισμένος από τις απόπειρες αυτοκτονίας που κάνει η ασθενής του, της χορηγεί ένα νέο αντικαταθλιπτικό φάρμακο με την ελπίδα ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Αρχικά, φαίνεται ότι έκανε τη σωστή επιλογή, μέχρι το μοιραίο εκείνο βράδυ που μια παρενέργεια του φαρμάκου θα αποδειχθεί περισσότερο επικίνδυνη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί… Η καριέρα του ψυχιάτρου αρχίζει να διαλύεται και όταν θα θελήσει να ανακαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς της συμφοράς, θα έρθει αντιμέτωπος με μια καλοστημένη συνομωσία…

Την περίοδο που έγραφε τις «Παρενέργειες», ο Μπερνς συνεργαζόταν με τον Σόντερμπεργκ στα «Αληθοφανή Ψέματα» και το «Contagion», οπότε ο σκηνοθέτης παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του.

«Ο Σκοτ είναι πολύ έμπειρος στο να βρίσκει ενδιαφέροντα θέματα και να τα βάζει σε εμπορικό καλούπι», υποστηρίζει ο Σόντερμπεργκ. «Μου αρέσουν οι ταινίες που προσπαθούν να κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα. Οι Παρενέργειες είναι ένα θρίλερ μεν, αλλά βασίζεται σε μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζει το σημερινό κόσμο. Εάν αυτό το αποδόσεις και με χάρη, το κοινό το εκτιμά πάντα». Ο Σόντερμπεργκ αναφέρει επίσης ότι ο Μπερνς είναι πολύ καλός σε αυτό που εκείνος αποκαλεί «μαθηματικά μιας ιστορίας». Πόσα στοιχεία χρειάζονται σε μια ταινία; Πώς ικανοποιείς τις προσδοκίες του κοινού; Πώς αποφεύγεις τα κλισέ; «Είναι πολύ καλός στην αρχιτεκτονική, όπως και στο να δημιουργεί ενδιαφέροντες χαρακτήρες και σπουδαίους διαλόγους».

Πρωταγωνιστούν οι : Ρούνεϊ Μάρα, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Τζουντ Λο. Η ταινία προβάλλεται από την Σπέντζος Films/Seven.