«Tad, ο χαμένος εξερευνητής» που θυμίζει Ιντιάνα Τζόουνς

tad-o-xamenos-eksereunitis-pou-thumizei-intiana-tzoouns-xamenos-eksereunitis-pou-thumizei-intiana-tzoouns

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Θυμίζει Ιντιάνα Τζόουνς, Τεν-Τεν και τον Τσάκι Τσαν στα καλύτερά του. Είναι ο Ταντέο, ο ξεκαρδιστικός χαρακτήρας που έπλασε ο Ενρίκε Γκάτο, σατιρίζοντας με έξυπνο τρόπο τις κλασικές ταινίες δράσης και τις περιπέτειες με αρχαιολόγους. Οι λιλιπούτειοι θεατές και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαύσουν τη νέα αυτή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων σε ελληνική μεταγλώττιση και σε 3D.

«Tad, ο χαμένος εξερευνητής»

Η ιστορία του Tad ξεκινάει το 2003, όταν ο σκηνοθέτης, Ενρίκε Γκάτο γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία animation. Λέγονταν Tadeo Jones. Η ταινία είχε τέτοια επιτυχία που όσοι πήραν μέρος στη δημιουργία της, κατάλαβαν πως ο Tadeo δεν είχε κάνει τον κύκλο του και πως έπρεπε να βρουν τον τρόπο να τον μεγαλώσουν σε μια ολοκληρωμένη ταινία μεγάλου μήκους. Η ταινία μικρού μήκους είχε μεγάλη επιτυχία. Κέρδισε 65 ισπανικά και διεθνή βραβεία, ανάμεσα στα οποία το βραβείο Γκόγια και προβλήθηκε σε 20 χώρες.

Προπομπός της κινηματογραφικής ταινίας ήταν το δεύτερο μέρος, με τίτλο Tadeo Jones and the basement of doom,, πιο φιλόδοξο σε προθέσεις και προϋπολογισμό από την πρώτη ταινία μικρού μήκους. Η ταινία επανέλαβε την επιτυχία της πρώτης, κερδίζοντας Βραβείο Γκόγια, το 2008. Η παραγωγή της ταινίας Tad-ο χαμένος εξερευνητής ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008. Από το ξεκίνημα του, το 2004, όταν ο Ταντέο ξεκίνησε ως μια σατιρική εκδοχή του Ιντιάνα Τζόουνς, ο χαρακτήρας του έχει εξελιχτεί και έχει αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του σύμπαν.

Η πιο κοντινή αναφορά της ταινίας σε σεναριακό επίπεδο ήταν μια ταινία του 1954, με τίτλο «The secret of Incas», με πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ίστον, σε σκηνοθεσία του Τζέρι Χούπερ. Επιπλέον, η ταινία έχει επιρροές από τον Τεν Τεν, τον Άλαν Κουότερμεϊν, τον Ιντιάνα Τζόουνς, το Tomb Raider, το franchise των ταινιών της Μούμιας, αλλά και του απερίσκεπτου τρόπου που αντιλαμβάνεται την δράση ο Τσάκι Τσαν.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο Ταντέο, ένας ονειροπόλος εργάτης σε οικοδομές θα θεωρηθεί από λάθος πως είναι διάσημος αρχαιολόγος και θα σταλεί σε μια αποστολή στο Περού. Με τη βοήθεια του Τζεφ, ενός μουγγού παπαγάλου κι ενός απατεώνα, θα προσπαθήσουν να σώσουν τη μυθική Χαμένη Πόλη των Ίνκας από μια μοχθηρή ομάδα κυνηγών θησαυρού.

Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση στην ελληνική μεταγλώττιση υπογράφει η Σοφία Τσάκα, ενώ η φωνή του Tad ανήκει στον Παναγιώτη Καποδίστρια. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.